Το αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη ορατό στην αγορά εργασίας. Οι ειδικοί επιστήμονες του ΔΝΤ κρούουν τον κώδωνα δεδομένου πως οι μηχανές ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) έχουν καταστήσει ήδη χιλιάδες ανθρώπους περιττούς και έχουν… κλέψει τις θέσεις εργασίας τους.

Τον περασμένο Μάιο, βάσει των στοιχείων της μηνιαίας έκθεσης Businessinsider της Challenger, Gray and Christmas για την αμερικανική αγορά εργασίας, 3.900 απολύσεις στις ΗΠΑ αποδόθηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Ήταν η πρώτη έκθεση που τη συμπεριέλαβε ως λόγο απόλυσης, με τις σχετικές περικοπές θέσεων εργασίας να γίνονται κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος είναι ο πρώτος που επλήγη από το ChatGPT.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σε τι αντιστοιχεί αυτό το ποσοστό; Σε 300.000.000 θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Τον περασμένο μήνα μια βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 55.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.

Παράλληλα, εκτιμάται πως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία θα αύξανε το ετήσιο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.

Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα εάν ο αριθμός των θέσεων που δημιουργούνται από την ΑΙ θα είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από τον αριθμό θέσεων που καταργούνται. Το βέβαιο είναι πως κάποια επαγγέλματα -όπως θέσεις διοικητικής υποστήριξης- θα γίνουν παρελθόν.

Πριν από μερικές ημέρες, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τις διατροφικές διαταραχές, η National Eating Disorder Association, επιβεβαίωσε την αντικατάσταση έξι υπαλλήλων της γραμμής βοήθειάς της με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Tessa. Μόνο που τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Ο οργανισμός National Eating Disorder Association αναγκάστηκε να «αποδεσμεύσει» την Tessa, αφότου ένας χρήστης παραπονέθηκε πως μετά τις «συμβουλές» του ρομπότ ανέπτυξε διατροφική διαταραχή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή