Τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν πάνω στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου και που ακολουθούσαν οι δουλέμποροι περιγράφουν οι διασωθέντες με καταθέσεις- «φωτιά».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ακόμα και μια αλλαγή στη θέση από το εσωτερικό του πλοίου στο κατάστρωμα είχε επιπλέον χρέωση.

«Αρχικά με είχαν βάλει να καθίσω στο εσωτερικό του πλοίου, αλλά επειδή ζαλιζόμουν πλήρωσα 50€ σε ένα άτομο του κυκλώματος και με μετέφερε στο κατάστρωμα. Ταξιδεύαμε για 4 ημέρες, μας έδιναν ελάχιστο φαγητό και νερό βρόμικο» αναφέρει ένας από τους διασωθέντες.



«Το βράδυ οι διακινητές είχαν σβήσει τις μηχανές του σκάφους για να μην ακούν θόρυβο τα πλοία που περνούσαν από δίπλα. Κάποιοι από τους Αιγύπτιους ζήτησαν νερό από κάποιο πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα κάποιου πλοίου πέταξε νερό όμως το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι και σε εμάς δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά μας έδωσαν και σε εμάς νερό» ανέφερε επίσης διασωθέντας.

Για τη στιγμή που το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά, διασωθείς αναφέρει: «Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερό. Τότε μετακινηθήκαμε όλοι από την άλλη μεριά και επειδή το βάρος πήγε στην άλλη πλευρά το σκάφος άρχισε να βουλιάζει. Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα και κάποιοι άλλοι κρατιόντουσαν από διάφορα σημεία του σκάφους».


«Το 59 μας έδινε νερό και ακόμη μας τρόμαζε να κάτσουμε ήσυχα και το άτομο με το νούμερο 74 ήταν αυτός που μας έβαλε από το μικρό σκάφος στο μεγάλο. Ήμασταν όλοι στοιβαγμένοι και η μηχανή χάλασε και μείναμε ακυβέρνητοι. Μετά βυθίστηκε με αποτέλεσμα να πνιγούν πολλά άτομα» περιγράφει διασωθέντας.

Αποκαλυπτική είναι όμως και η κατάθεση του κυβερνήτη του λιμενικού σκάφους που βρισκόταν κοντά στο μοιραίο σκάφος για τη στιγμή του ναυαγίου.



«Μετά την πρόσδεση από την πλώρη μας με την πλώρη του αλιευτικού σκάφους ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα "Νο Help", "Go Italy" και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια-συνδρομή μας αγνόησαν και περί ώρα 23:57 έλυσαν τον κάβο που τους είχαμε δώσει. Ευρισκόμενοι σε απόσταση 70 μέτρων από το σκάφος αντιλήφθηκα ότι το σκάφος αυτό είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη κλίση ενώ επικρατούσε στους επιβαίνοντες μεγάλη αναστάτωση και φωνές. Σε λιγότερο από ένα λεπτό το σκάφος ανατράπηκε».

Τι ισχυρίζονται οι κατήγοροι


Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην Eισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.



Ωστόσο, ένας εκ των συλληφθέντων αρνήθηκε τελικά πως είναι ένας από τους διακινητές: «Με δική μου πρωτοβουλία, θέλησα να βάλω τάξη. Ήμασταν υπερβολικοί μέσα στο πλοίο. Θέλησα να βοηθήσω. Δεν είμαι διακινητής». 

Την ίδια ώρα, οι έρευνες στο σημείο του ναυαγίου συνεχίζονται χωρίς ωστόσο τον εντοπισμό κάποιου αγνοούμενο. Οι Αρχές συγκλινουν ότι στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν 747 άτομα.