Τις τιμές για τις καλοκαιρινές διακοπές στις Κυκλάδες, τόσο σε σύγκριση με πέρυσι όσο και με το εξωτερικό, παρέθεσε το ρεπορτάζ του MEGA. 

Για την Πάρο, μαρτυρία ανέφερε: «Πάμε στην Πάρο. Μόνος, είμαι από εκεί, λίγες μέρες διακοπές να ξεφύγουμε. Το ακτοπλοϊκό έχει κοστίσει σε σχέση με πέρυσι από 37 σε 50 ευρώ και η μηχανή από τα 23 στα 32,50 ευρώ».

Για να πάει ένα ζευγάρι στην Τήνο το καλοκαίρι από Πειραιά και να γυρίσει, τα ακτοπλοϊκά μαζί με αυτοκίνητο με το γρήγορο πλοίο, κοστίζουν 530 ευρώ. Για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων, η τιμή φτάνει τα 700 ευρώ. Αν επιλέξει το λιμάνι της Ραφήνας, το κόστος θα μειωθεί κατά 100 ευρώ. Η διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, για ένα διάστημα έξι διανυκτερεύσεων, αν κλειστεί μέσω εφαρμογής, κοστίζει 1.586 ευρώ. Αν το επιχειρήσει οικογένεια τεσσάρων ατόμων, το κόστος ανεβαίνει στα 2.353

«Όλες οι εταιρείες ανεβάσανε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 30 έως 40%. Όλοι παραπονιούνται και όλοι γκρινιάζουν παρ' ότι βγάζουν εισιτήρια, έστω και για λιγότερες μέρες», λέει ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Γιώργος Κουράντος.

Αν ο καλοκαιρινός προορισμός είναι η Νάξος, ένα ζευγάρι με επιστροφή, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου, θα πληρώσει 490 ευρώ, όταν μία οικογένεια με δύο παιδιά θα δώσει 610 ευρώ. «Ναι, είναι αρκετά, αλλά εντάξει, δεν μπορείς να μην πας διακοπές. Είναι απαράδεκτο καταρχάς με μισά μίλια στη Νάξο σε σχέση με την Κρήτη να είναι διπλάσιες οι τιμές», συνεχίζει. 

Στο νησί, πάντως, και η διαμονή είναι τσουχτερή. Ζευγάρι θα πληρώσει 1.890 ευρώ σε τετράστερο για έξι διανυκτερεύσεις, ενώ για τέσσερα άτομα, τα δύο ανήλικα, η τιμή φτάνει τα 3.210 ευρώ

Συνολικά, για μία εβδομάδα, το κόστος σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες είναι πάνω από 5.000 ευρώ

Το ρεπορτάζ, επιπλέον, αναφέρει για Χαλκιδική και εξωτερικό: «Για τη βενζίνη υπολογίσαμε γύρω στα 200 ευρώ να πάμε, να έρθουμε, να κάνουμε και μία βόλτα στη Χαλκιδική. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να πάμε Χαλκιδική, για να γλιτώσουμε ακτοπλοϊκά, αεροπορικά, ενοικίαση αυτοκινήτου».

Ύστερα από έρευνα στις τιμές καταλυμάτων, κατέληξε στην οικονομικότερη λύση που μπορούσε να βρει: «Για 7 νύχτες βρήκαμε 1.500 ευρώ σε ένα δωμάτιο αξιοπρεπές για να πάμε και να απολαύσουμε τις μέρες των διακοπών. Το λιγότερο που μπορούμε να βρούμε και να περάσουμε καλά συνολικά είναι 2.500 ευρώ».

Φθηνότερα ακτοπλοϊκά βρίσκουν για το νησί της Θάσου στη βόρεια Ελλάδα, όταν ένα ζευγάρι θα δώσει 66 ευρώ και μία οικογένεια 92 ευρώ: «Για Θάσο αρχίζουν από 50 ευρώ, η διανυκτέρευση μέχρι 300 ευρώ, αναλόγως το ξενοδοχείο».

Μία εβδομάδα σε ξενοδοχείο της Θάσου για ένα ζευγάρι ανέρχεται στα 1.080 ευρώ και η τιμή διαμορφώνεται στα 1.600 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.

Στρέφονται στο εξωτερικό


Άλλοι, βέβαια, θα προτιμήσουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο εξωτερικό, όταν, συγκρίνοντας τις τιμές, συνειδητοποιούν πως τους συμφέρει περισσότερο.

«Κοίταξα βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, αρκετά ακριβά, γιατί έχω ξαναπάει και το κόστος είναι περίπου 3πλάσιο από μία διετία πριν. Προτίμησα το Μεξικό. Το κόστος είναι ίδιο χονδρικά για όλη την εκδρομή. Νομίζω ότι πλέον συμφέρει να πας στο εξωτερικό με τα ίδια λεφτά».

Είτε στο εξωτερικό είτε σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.