Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής που κατηγορείται από κοινού με 72χρονο Γερμανό γιατρό για θανάτους ασθενών που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας -συνήθως στο τελικό στάδιο-, τους οποίους έπειθαν να διακόψουν τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να εφαρμόσουν μια δήθεν αποτελεσματική θεραπεία με υποτιθέμενα πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Η υπόθεση

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από έρευνα της Δίωξης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ εις βάρος του φυσιοθεραπευτή (ημεδαπού) και του γιατρού συνεργού του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη -μεταξύ άλλων- για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή, απάτη ύψους άνω του 1,1 εκατ. ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η δικογραφία φαίνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 18 ασθενείς-θύματα, εκ των οποίων οι επτά φαίνεται να κατέληξαν

Απολογούμενος στην ανακρίτρια, ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής αρνήθηκε τις βαρύτατες πράξεις που του καταλογίζονται, αποποιούμενος τις δικές του ευθύνες. Φέρεται να τόνισε ότι ο Γερμανός γιατρός αναλάμβανε το θεραπευτικό σκέλος και χορηγούσε τις αγωγές, με τον 66χρονο να αναλαμβάνει τις φυσιοθεραπείες των ασθενών.

Η δικαστική λειτουργός με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα έκριναν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων -εν προκειμένω απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αυτοπρόσωπη παρουσία σε αστυνομικό τμήμα-, αλλά και χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος γιατρός μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί και εκτιμάται ότι έχει διαφύγει στη Νότια Αφρική.

Ανακοίνωση

Ανακοίνωση σε σχέση με την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα έβγαλε το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, γνωστοποιώντας πως ο πελάτης του ειναι «ελεύθερος με περιοριστικούς όρους».

«Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του γραφείου μας Αλέξιος Κούγιας είχε αναλάβει την υπεράσπιση του κορυφαίου Έλληνα φυσιοθεραπευτού Δ.Τ., τον οποίο προ ενός περίπου έτους τα γνωστά τηλεδικαστήρια ύστερα από παράνομη δημοσιοποίηση μιας προανακριτικής διαδικασίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τον βάπτισαν "ψευτογιατρό", γιατί δήθεν εμφανιζόταν ως γιατρός που θεράπευε ασθένειες, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες ανίατες ασθένειες.

Η υπόθεση είχε παράνομα δημοσιοποιηθεί με συνέντευξη Τύπου από τους επικεφαλής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η μυστική προανακριτική διαδικασία, και ο κ. Κούγιας αγωνιζόταν να αναδείξει αυτή την παρανομία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ συγχρόνως τα γνωστά τηλεδικαστήρια καταρράκωναν το τεκμήριο αθωότητας του κου Δ.Τ., εκθέτοντας και την ιδιωτική του ζωή και την ασφάλειά του σε κίνδυνο, εγκαθιστώντας κάμερες με συνεργάτες τους έξω από τη μάνδρα του σπιτιού του και προβάλλοντας μόνο τον μαντρότοιχο και κάποιες κάμερες ασφαλείας, χωρίς να αναδεικνύουν το φτωχόσπιτο, το οποίο ευρισκετο πίσω από τον μαντρότοιχο.

Η υπόθεση από τότε διεβιβάσθη σε ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για διενέργεια κύριας ανάκρισης, οπότε μετά την ολοκλήρωση της ανακρίσεως ο κ. Δ.Τ. εκλήθη σε απολογία και κατά την ομόφωνη κρίση της κας εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και της κας ανακρίτριας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έμεινε ελεύθερος.

Η εξέλιξη αυτής της υποθέσεως αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον καταστροφικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν τα γνωστά τηλεδικαστήρια-ενημερωτικές εκπομπές που για ακόμη μια φορά έδειξαν παντελή έλλειψη σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας ενός συνανθρώπου μας, αποδέχτηκαν ως αληθινές ακραίες ιστορίες κάποιων εντελώς αναξιόπιστων συνανθρώπων μας και για άλλη μια φορά κατέστρεψαν έναν συνάνθρωπό μας που ακόμη και όταν αθωωθεί, δεν πρόκειται ποτέ να αποκατασταθεί η τρωθείσα υπόληψή του από τις παράνομες συμπεριφορές όλων αυτών των παρουσιαστών και των συνεργατών τους».