Με τις καταθέσεις μιας παιδονευρολόγου και μιας νοσηλεύτριας συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση και η δεύτερη νοσηλεύτρια, η οποία συμμετείχε στη διαδικασία ανάνηψης και χορήγησε στη μικρή Τζωρτζίνα αδρεναλίνη υπό την επίβλεψη του επικεφαλής ιατρού της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Κωνσταντίνου Τζιουβα.

Η μάρτυρας εξήγησε πως εκείνη την ημέρα, στις 29 Ιανουαρίου 2022, ήταν απογευματινή βάρδια και αντικατέστησε τη συνάδελφό της, η οποία σχολούσε. «Με ενημέρωσαν να κατέβω για περαστικό ανακοπής για να αλλάξω τη συνάδελφο Αγγελική Γιώργη. Είδα το παιδί διασωληνωμένο και οι γιατροί τού έκαναν ΚΑΡΠΑ. Η συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι βρήκαν το παιδί με μυδρίαση, άσφυγμο και απνοικό. Μου παρέδωσε το βαλιτσάκι χωρίς ένα φιαλίδιο ροκουρόνιου και χωρίς ένα φιαλίδιο αδρεναλίνης. Αποχώρησε εκείνη και την αντικατέστησα. Ολοκληρώσαμε την ανάνηψη. Το παιδί δεν τα κατάφερε», περιέγραψε η μάρτυρας.

Η μάρτυρας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις της προέδρου της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου σχετικά με το τι περιείχε το βαλιτσάκι που έχουν μαζί τους με τις φαρμακευτικές και ναρκωτικές ουσίες αλλά και για την καταγραφή των ουσιών που χρησιμοποιούν και τον τρόπο προετοιμασίας των έτοιμων ενέσεων.

«Υπάρχει το βαλιτσάκι με τον εξοπλισμό και το βαλιτσάκι με τα φάρμακα επείγουσας κλήσης. Σε αυτό το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος είναι τα ναρκωτικά φάρμακα και γράφει πάνω "ναρκωτικά", πιο κάτω είναι η αδρεναλίνη και η ατροπίνη. Όλο το βαλιτσάκι έχει μέσα θηκάρια, τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών είναι στην πάνω μεριά στο βαλιτσάκι», είπε η νοσηλεύτρια στο δικαστήριο και στη συνέχεια πρόσθεσε πως εάν λείπει κάποια αμπούλα, «πρέπει να καταγραφεί στον ασθενή. Αν λείπει φάρμακο, γράφεται από τους γιατρούς στον φάκελο του παιδιού και το αντικαθιστούμε από το στοκ των φαρμάκων».

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Ποια φάρμακα αναπληρώσατε;

Μάρτυρας: Δύο φιαλίδια αδρεναλίνης, ένα ρουκορόνιο και φτιάξαμε άλλη και μία σύριγγα αδρεναλίνης που είχε καταναλωθεί και αυτή.

Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): Είχατε εκείνη την ώρα με κάποιο γιατρό διάλογο;

Μάρτυρας: Άκουγα αυστηρά τις οδηγίες του κ. Τσιούβα, έκανα ό,τι μου έλεγε ο συντονιστής γιατρός της μονάδας, ο δικός μου ρόλος ήταν να είμαι αφοσιωμένη στα φάρμακα.

Κούγιας: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι κάνατε άλλες δύο δουλειές εκείνη την ώρα...

Μάρτυρας: Έκανα άμπου και καρδιογράφημα. Οφείλω να υπακούω στις οδηγίες του γιατρού, αν μου ζητήσει ο γιατρός να κάνω καρδιογράφημα, θα το κάνω.

Κουγιας: Άρα κάνατε συγχρόνως τρία πράγματα;

Μάρτυρας: Ναι, αλλά όχι ταυτόχρονα.

Κατάθεση παιδονευρολόγου

Κατάθεση στη δίκη έδωσε και η μάρτυρας, επιμελήτρια παιδονευρολογίας στο «Αγλαΐα Κυριακού», Στέλλα Μούσκου, εξηγώντας πως η πρώτη σκέψη των γιατρών ήταν ότι τα επεισόδια που παρουσιάζε η Τζωρτζίνα ήταν επεισόδια επιληψίας, κάτι όμως που, όπως είπε, δεν επιβεβαιώθηκε.« Ένα παιδί με τόσο μεγάλη βλάβη στον εγκέφαλο το πρώτο που θα σκεφτείς είναι οι σπασμοί, κλείνουμε να μην ήταν σπασμοί αλλά και πάλι με βεβαιότητα δεν μπορείς να πεις», είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αν υποθέσουμε ότι είχε επιληψία που δεν μπορούσε να διαγνωστεί με αυτά τα επεισόδια που έκανε, που λύνονταν μόνα τους. Με αυτό πώς καταλήγουμε στον θάνατο;

Μάρτυρας: Όχι, από επιληψία δεν πεθαίνει κάποιος και ειδικά ένα παιδί με βηματοδότη και μέσα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά είναι πολύ φροντισμένα στις ημέρες μας. Συνήθως ενηλικιώνονται. Αν υπάρξει κάποια λοίμωξη, ίσως.

Εισαγγελέας: Η αγωγή που είχε η Τζωρτζίνα είχε θωρακίσει το παιδί στους σπασμούς;

Μάρτυρας: Ναι, την είχε θωρακίσει, είχε ένα καλό επίπεδο κάλυψης, έπαιρνε δύο φάρμακα. Θα έπρεπε να παραλειφθούν κάποιες δόσεις και από τα δύο για να έχει πρόβλημα.

Αλ. Κούγιας: Αποκλείεται το παιδί αυτό με την εικόνα που είχε να πέθανε φυσιολογικά;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει, αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε γι' αυτό το παιδί να καταλήξει.

Αλ. Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη, μια βαριά πνευμονία π.χ., δεν είναι λόγος να καταλήξει, μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με καταθέσεις άλλων μαρτύρων, ενώ ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος ήταν να εξεταστεί αύριο, ύστερα από αίτημα του Αλέξη Κούγια, θα καταθέσει την Τετάρτη.