Εκτός ελέγχου είναι πλέον η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας 17/7 στον Κουβαρά Αττικής, αφού σπίτια και αυτοκίνητα παραδίδονται στις φλόγες.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού, Δήμητρα Ράπτη, μίλησε πριν από λίγο στο parapolitika.gr για τη φωτιά στα σπίτια αλλά και για την ύπαρξη εγκλωβισμένων.

«Η φωτιά ακόμα καίει, κατεβαίνει προς την παραλιακή. Υπάρχουν πάρα πολλές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν σκληρή μάχη. Όλα ξεκίνησαν από μια πολύ μικρή εστία στην Πέτα, στη μία πλευρά του δήμου και τώρα έχει καταλήξει στην αντίθετη. Ήταν πολύ γρήγορη η εξέλιξη, καθώς ξεκίνησε στη μία παρά από τη μια πλευρά του δήμου και γύρω στις δύο και κάτι είχε περάσει από την άλλη μεριά», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια στην αρχή.

Και συνέχισε: «Είμαι στη φωτιά από την πρώτη στιγμή που έπιασε και έχω δει φωτιές σε αυλές σπιτιών, αλλά δεν ξέρω σίγουρα εάν αυτή τη στιγμή έχουν καεί σπίτια. Είναι αρκετά πιθανό, όμως, τα σπίτια που βρίσκονται ψηλά να έχουν καεί, χωρίς όμως να έχω σαφή εικόνα. Υπήρξαν και εγκλωβισμένοι, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι από αυτούς που επικοινωνούσαν μαζί μου απεγκλωβίστηκαν».

kouvaras-fotia__2_
kouvaras-fotia__3_
kouvaras-fotia__4_
kouvaras-fotia__5_
kouvaras-fotia__6_
kouvaras-fotia__7_
kouvaras-fotia__8_
kouvaras-fotia__1_



Ρεπορτάζ του Mega επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της κ. Ράπτη, αφού, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον τηλεοπτικό σταθμό, ήδη η φωτιά έχει αρχίσει να καίει σπίτια στην Ανάβυσσο, πάνω από τον Μελισσουργό. «Δεν υπάρχει συντονισμός. Έρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα, πρέπει να υπάρχει συντονιστής για να σωθεί ό,τι σώζεται», δήλωσε ο Σταύρος Πετρόπουλος, κάτοικος της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5-6 Μποφόρ. Σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση του Meteo, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους.

Δείτε εικόνες από τα σπίτια που κάηκαν:

kouvaras__4_
kouvaras__3_
kouvaras__5_
kouvaras__1_

Οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων

Η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης, ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν, οχήματα, όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης, έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, ότι εκκενώθηκε το μοναστήρι και κρίσιμες περιοχές, καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κ.λπ. συμμετέχουν στην κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

5933228
5933231
5933233__1_
5933234
5933235
5933237
5933239
5933240__1_
5933241
5933244
5933245
5933246

Φωτιά στον Κουβαρά: Μήνυμα για εκκένωση και διακοπή κυκλοφορίας

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής έλαβαν έκτακτες ειδοποιήσεις από το 112 για εκκένωση. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, έχουν σταλεί τέσσερα μηνύματα από το 112, εκ των οποίων τα 3 για εκκένωση. Το τελευταίο αφορούσε Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα, ενώ νωρίτερα εντολή για εκκένωση δόθηκε στους κατοίκους των περιοχών Πέτα, Μελισσουργού και Τραμπουριά.

Παράλληλα έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε εικόνες της φωτιάς του Κουβάρά από το Λαγονήσι:

fotia-kouvaras-apo-lagonisi__2_
fotia-kouvaras-apo-lagonisi__3_
fotia-kouvaras-apo-lagonisi__4_
fotia-kouvaras-apo-lagonisi__5_
fotia-kouvaras-apo-lagonisi__6_
fotia-kouvaras-apo-lagonisi__1_

Αργά το μεσημέρι, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στους παρακάτω δρόμους:

-Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

-Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμα, ότι η διακοπή της κυκλοφορίας έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους, με την κεντρική οδική αρτηρία του Λεκανοπεδίου, τη Λεωφόρο Κηφισίας, να είναι μποτιλιαρισμένη.

Στη «μάχη» οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σημειώνεται ακόμα ότι για τη μάχη της αντιμετώπισης των μεγάλων πυρκαγιών, που πλήττουν αυτή την ώρα τη χώρα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων», που είναι η κωδική ονομασία που έχει δώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δευκαλίων», ειδικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων συμπράττουν με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και ήδη έχουν σταλεί ομάδες στα μέτωπα των πυρκαγιών.