Δύο πύρινα μέτωπα απειλούν να ενωθούν σε μια φωτιά-μαμούθ.

Αυτό από τα Δερβενοχώρια έφτασε με μεγάλη ταχύτητα μέχρι και τη Μάνδρα, απειλώντας, κοντά στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, τις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Όθωνας και Ευταξία. Το δεύτερο, ξεκινώντας από την Καλλιθέα Λουτρακίου, απείλησε τα διυλιστήρια της Motor Oil (στους Αγίους Θεοδώρους), καθώς έφτασε σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Η μάχη που δόθηκε για να μην πλησιάσει περισσότερο τη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τιτάνια. Δεν σώθηκαν, όμως, δεκάδες σπίτια σε Μάνδρα, Νέα Ζωή και στους οικισμούς του Λουτρακίου Καλλιθέα, Γαλήνη και αλλού.

Αργά το βράδυ οι φλόγες από τη Μάνδρα πέρασαν τα όρια του Δήμου Μεγαρέων και δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν στην εθνική οδό για να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ferry boat βρίσκονται σε ετοιμότητα στη Νέα Πέραμο για να μεταφέρουν -αν χρειαστεί- τους κατοίκους στη Σαλαμίνα.

Κάηκαν περιουσίες

Από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα η φωτιά που έφτασε μέχρι τη Μάνδρα έκαιγε ανεξέλεγκτα. Μέσω του 112 δόθηκε εντολή στους κατοίκους των οικισμών Παλαιοχώρι, Πουρνάρια, Αγία Σωτήρα να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν. Η φωτιά έφτασε μέχρι τη Νέα Ζωή, όπου τα πρώτα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3 ο πρόεδρος του οικισμού Νέας Ζωής, Βασίλης Παπανικολάου, ανέφερε πως έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού. Το μεσημέρι στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και Νέου Πόντου να εκκενώσουν. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τοπικός σύμβουλος Μάνδρας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλια και Ερυθρές, και ανέφερε ότι η επίγεια πυροσβεστική δύναμη δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς.

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Κινδύνεψαν ζωές

Οι αστυνομικοί που επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς έχουν απεγκλωβίσει δεκάδες κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Στο δάσος της Μάνδρας Αττικής μάχη έδωσαν για να απεγκλωβίσουν εργαζόμενους σε επιχείρηση ξυλείας. Σε βίντεο που αναρτήθηκε, ακούγεται ένας αστυνομικός να φωνάζει με απόγνωση «πάμε να φύγουμε, ήρθε η φωτιά», για να λάβει από έναν ηλικιωμένο εργαζόμενο την απάντηση: «Είναι ο γιος μου πάνω και σβήνει τη φωτιά». Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη δραματική ενημέρωση προς το κέντρο της Άμεσης Δράσης: «Πήραμε όσους μπορούμε και φεύγουμε γιατί πλέον κινδυνεύουμε κι εμείς οι ίδιοι». Οι αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια για να σιγουρευτούν πως δεν υπήρχε κάποιος εντός σπιτιού.

Η ΕΛ.ΑΣ. δημοσίευσε βίντεο από επιχείρηση απεγκλωβισμού, στην οποία φαίνονται να φεύγουν και οι ίδιοι τρέχοντας, μαζί με τους κατοίκους που τους ακολουθούν με τα οχήματά τους, κυνηγημένοι από τις τεράστιες φλόγες. Πολλά φαίνεται να είναι τα ζώα που έχουν εγκλωβιστεί στη Μάνδρα, τα οποία δεν είναι μόνο αδέσποτα, αλλά και κατοικίδια που έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της περιοχής.

Ρεπορτάζ του Mega ανέδειξε τη μεγάλη επιχείρηση που έστησαν αστυνομικοί στη Μάνδρα, μαζί με κατοίκους, για τον απεγκλωβισμό σκύλου που ήταν κλειδωμένος σε οίκημα. Οι  αστυνομικοί χρειάστηκαν να κόψουν τρείς κλειδαριές και να σπάσουν την κατασκευή που ήταν κλειδωμένο το κατοικίδιο, το οποίο ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης του το εγκατέλειψε στην τύχη του. Με τις φλόγες να «γλείφουν» κυριολεκτικά το σπίτι, αφού βρίσκονταν μόλις 200 μέτρα μακριά, αστυνομικοί και γείτονες έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν το άτυχο ζώο, το οποίο βρισκόταν κλειδωμένο σε έναν χώρο εντός της ιδιοκτησίας.

Διακοπή κυκλοφορίας

Στις 7 το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι με εντολή της Τροχαίας διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από την Ελευσίνα έως την Κόρινθο, ενώ οδηγούνταν σε αναστροφή οι οδηγοί στα διόδια της Ελευσίνας και στον κόμβο Επιδαύρου. Κλειστή παρέμεινε η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Επίσης, δεν άνοιξαν οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα αντίστοιχα. Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα.
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο - Μάνδρα.
  • Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών. Μόνο για λίγες ώρες λειτούργησε την Τρίτη ο προαστιακός σιδηρόδρομος προς Κιάτο, καθώς λίγο πριν από τις 14.00 ανακοινώθηκε νέα διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Άνω Λιόσια - Κιάτο - Άνω Λιόσια.

Κίνδυνοι για την υγεία

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα». 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/7