Η εκπόνηση του σχεδίου από το Πεντάγωνο, σε ό,τι αφορά τη Νέα Αγχίαλο και τις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στον Καραμπά, που βρίσκεται 7,2 χιλιόμετρα από την 111 Πτέρυγα Μάχης, απόσταση στην οποία έχει δημιουργηθεί κόκκινη ζώνη, φέρεται να υλοποιήθηκε. 

Συγκεκριμένα τα συνεργεία της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής φέρεται να πλησίασαν την αποθήκη και οι πυροτεχνουργοί να εκτόξευσαν ψυκτικό υγρό από απόσταση. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα, άρχισε μια τρόπον τινά αντίστροφη μέτρηση 24 ωρών. Ύστερα από αυτό το διάστημα επρόκειτο να προσεγγιστεί ξανά η περιοχή. 



Πρόκειται για την αποθήκη πυρομαχικών του μπλοκ 50 των F-16 και C-130 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Από νωρίς το απόγευμα η Αστυνομία έστησε «μπλόκο» σε σημείο τριών χιλιομέτρων προκειμένου να μην πλησιάσει άνθρωπος κοντύτερα. Στις 20:05 είχε σταλεί μήνυμα εκκένωσης για τις περιοχές Καραμπά και Αγχιάλου, οι οποίες είχαν ούτως ή άλλως εκκενωθεί από νωρίς, αφού κάτοικοι και τουρίστες διέφυγαν από τη θάλασσα με κατεύθυνση προς τον Πόρο και από τη στεριά με κατεύθυνση τον Βόλο. Στο Συνεδριακό Κέντρο της περιοχής αναμενόταν να φιλοξενηθούν 2.500 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι προετοιμασίες στις αίθουθσες ήταν πυρετώδεις, όπως μετέδωσε το MEGA. 

Το χρονικό

Από το μεσημέρι της Πέμπτης οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου βιώνουν το απόλυτο σκηνικό της πύρινης κόλασης, καθώς οι φλόγες έφτασαν ως τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους. Σε κλοιό φωτιάς βρέθηκε και η αποθήκη πυρομαχικών, με αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις να συγκλονίζουν ολόκληρη την περιοχή, προκαλώντας υλικές ζημιές από το ωστικό κύμα και τον κίνδυνο για σοβαρούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποθήκη είναι πιθανό υπάρχουν βόμβες 1.000 και 2.000 λιβρών και όπλα όπως πύραυλοι ΗΑΑRM. Πάντως, δεν είχε δοθεί, έως τις 18:40, εντολή εκκένωσης της αεροπορικής βάσης. Εντολή εκκένωσης δόθηκε στις 19:20 και για όσους βρίσκονταν στην παραλιακή περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Η τελευταία πληροφόρηση, στις 19:45, ήθελε τη φωτιά να κατευθύνεται προς την πόλη. Η αποθήκη που εξερράγη περιφρουρείται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. 

Η φωτιά φάνηκε να είχε διευθετηθεί έως τις 12:00, ωστόσο τέσσερις ώρες αργότερα οξυμένος ήχος ανησύχησε τους κατοίκους. Στην αρχή οι εκρήξεις ήταν μικρής έντασης και λίγων ντεσιμπέλ, αλλά οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν όταν έγινε η πρώτη δυνατή έκρηξη και σχηματίστηκε ένα μανιτάρι στον ουρανό. Οι εκρήξεις φέρεται να ακούστηκαν έως τη Ζαγορά, στην αντίθετη πλευρά του Πηλίου. 

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανέφερε ότι η φωτιά μπήκε σε χώρο στρατοπέδου, στην περιοχή Καραμπά. Κάτοικος τόνισε ότι εκεί υπάρχουν τα πυρομαχικά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, επιχειρούν 90 πυροσβέστες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πάντως, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση με τις αποθήκες, αφού η ένταση των εκρήξεων και της φωτιάς καθιστούν αποτρεπτική την προσέγγιση. Εναέριες δυνάμεις προσπαθούν να προσεγγίσουν τις φλόγες. Απογειώθηκε και Canadair προκειμένου να συντρέξει τα ελικόπτερα στην επιχείρηση. 

Το MEGA έδειξε εικόνες με βάρκες του Λιμενικού που έφτασαν για να απομακρύνουν κατοίκους και τουρίστες. Οι εκρήξεις, που σταματούσαν ανά διαστήματα, συνεχίζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περιοχή επικρατούσε κατάσταση συναγερμού, με τις καμπάνες στις εκκλησίες να χτυπούν, ώστε να φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο. Αυτήκοοι μάρτυρες τόνισαν ότι άκουσαν τζάμια να σπάνε και πως μετά την πρώτη δυνατή έκρηξη, ακολούθησαν άλλες τρεις. Το ωστικό κύμα υπήρξε εκκωφαντικό. 



Οι εκρήξεις μοιάζουν ατέλειωτες, αφού συνεχίζονταν έως και το βράδυ. Η τελευταία, δε, ήταν πάρα πολύ δυνατή και προβλημάτισε. Τρία σκάφη από το Λιμενικό και ιδιώτες, με 22 σκάφη, προσπαθούσαν το απόγευμα της Πέμπτης να προβούν σε φυγαδεύσεις, ενώ έφτασαν και επιχειρούν δύο ρυμουλκά. Ο φόβος σε κατοίκους και τουρίστες ανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα καταλύματά τους και να φτάσουν στη θάλασσα. Οι άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους έκθετα, καθώς οι εκρήξεις ήταν ιδιαιτέρως τρομακτικές. Ακόμα και οικογένειες με παιδιά, όπως και ηλικιωμένοι με τα ζώα τους, έφτασαν τρομοκρατημένοι στην παραλία. Τα παιδιά έκλαιγαν και έβαζαν τα χέρια τους στα αυτιά τους, αφού οι εκρήξεις συνεχίζονταν για πολλή ώρα. 



Η εκκένωση της Νέας Αγχιάλου γίνεται και από θαλάσσης και οι βάρκες κατευθύνονται προς τον Πόρο. Έως τις 18:45 είχαν απομακρυνθεί 30 κάτοικοι με 10 ιδιωτικά σκάφη. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 133 άτομα. Φέρεται να έφτασαν 80 φουσκωτά, και μάλιστα από 49 χώρες, καθώς ο Ναυτικός Όμιλος Πόρου διεξάγει αγώνες ιστιοπλοΐας, συγκεκριμένα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο λιμάνι έφτασαν από νωρίς λεωφορεία προκειμένου να απομακρύνουν κατοίκους και τουρίστες οδικώς. Μόνο ο δρόμος για τον Βόλο είναι ανοιχτός, με αστυνομικούς να βρίσκονται στους υπόλοιπους για να κάνουν εκτροπές στους οδηγούς που πρόλαβαν να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους νωρίς από την περιοχή, ενώ ήδη έχουν γίνει δρομολόγια. Από την Αγχίαλο μέχρι τη Σορό έχουν εκκενωθεί όλες οι περιοχές, με κατεύθυνση μόνο προς Βόλο, είπε δημοσιογράφος από θεσσαλικό Μέσο. Η Αστυνομία επιχειρεί με 40 οχήματα και 90 αστυνομικούς ώστε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους. 

Από τον στρατό ανησυχούν μήπως δεν εκκενώθηκαν οι αποθήκες που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα. Γύρω στις 18:15, πληροφόρηση έφερε ότι το προσωπικό του στρατιωτικού προσωπικού που ασχολούνταν με τις αποθήκες της 111 Πτέρυγα Μάχης απομακρύνθηκε ακέραιο και όλα τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους. Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης, ενώ υπάρχουν κι άλλα, με τους πιλότους τους να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να πετάξουν αν παραστεί ανάγκη. 



Η πληροφόρηση θέλει όλους τους οικισμούς και τους συνοικισμούς να έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ η Αστυνομία έκανε περιπολία προκειμένου να απομακρύνει τους κατοίκους που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ακόμα και εκείνους που διαμένουν στο εξωτερικό και ήρθαν έπειτα από χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. 

Agxialos_14_2
Agxialos_13_2
Agxialos_12_2
Agxialos_11_2
Agxialos_10_2
Agxialos_9_2
Agxialos_8_2
Agxialos_7_2
Agxialos_6_2
Agxialos_5_2
Agxialos_4_2
Agxialos_3_2
Agxialos_2_2
Agxialos_1_2


Η ενημέρωση από το 112 έγινε περίπου στις 16:30, προκειμένου να εγκαταλειφθούν χωριά και οι περιμετρικοί οικισμοί. 

Συγκλονιστικό είναι το στιγμιότυπο κοριτσιού με μαγιό που βρισκόταν στην παραλία και έψαχνε τον πατέρα του. 

Η Μαγνησία ζει έναν εφιάλτη, αφού είχε εκδοθεί 112 για εννιά περιοχές. Φαίνεται ότι στην περιοχή ανησυχούν για τις φωτιές που καίνε ακόμη στις βιομηχανικές περιοχές και ότι μπορεί να φτάσει έως το βόρειο Πήλιο. Το μεσημέρι φέρεται να σταμάτησε η φωτιά στο Βελεστίνο. Το απόγευμα της Πέμπτης, 27 Ιουλίου, ήρθε νέα ενημέρωση που αφορά σε δύο περιοχές του Βόλου, την Κοκκίνα και το Περίβλεπτο, στο οποίο έχουν μπει φλόγες. Φαίνεται ότι είναι κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες. Υπολογίζεται ότι έχουν καεί 50.000 στρέμματα. 

Πάντως, η πόλη της Θεσσαλίας είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους φυγόντες της Νέας Αγχιάλου. Φέρεται να έχει διαθέσει το εκθεσιακό κέντρο της περιοχής, στο οποίο υπάρχει και γιατρός, ο δήμος, ενώ οι περιοχές της πόλης διαθέτουν τις νομαρχιακές εγκαταστάσεις και κτίρια. Επίσης, η Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας έχει διαθέσει κάποια δωμάτια στην περίπτωση που οι υποδομές του Βόλου δεν επαρκούν είτε για το βράδυ της Πέμπτης είτε για τις επόμενες μέρες. Ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Μαγνησίας, τόνισε στο MEGA ότι δεν έχουν φύγει τουρίστες που έχουν κλείσει δωμάτια. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι άνεμοι στην περιοχή θα είναι ενισχυμένοι, αφού οι ριπές τους θα φτάνουν τα 6-7 Μποφόρ μέχρι τις 21:00 και έπειτα θα εξασθενήσουν, καθώς η έντασή τους δεν θα ξεπερνά τα 3 Μποφόρ. Ο μετεωρολόγος κόμισε ευχάριστα νέα, καθώς φαίνεται ότι όλη την Παρασκευή στη Μαγνησία τα Μποφόρ θα κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο, έως 3 Μποφόρ. 











Νέα Αγχίαλος: Απομακρύνονται τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης

Σε μια νέα εξέλιξη, για προληπτικούς λόγους, μετακινείται αριθμός αεροσκαφών F-16 από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου προς άλλη αεροπορική βάση.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό άλλα αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου.

Ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας τρία χιλιόμετρα από το σημείο των εκρήξεων με μήνυμα του 112

Με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.