Σε μείζον εθνικό ζήτημα έχει μετατραπεί η πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, αφού -πέρα από την απόδοση ευθυνών για το ζήτημα της πυρόσβεσης περιμετρικά του στρατοπέδου- αποκαλύφθηκε σε ξένες υπηρεσίες η κρυφή τοποθεσία της αποθήκης με τον βαρύ οπλισμό για αεροσκάφη F-16.
Επίσης, σημαντικό είναι το ζήτημα ότι οι αποθήκες βρίσκονται μόλις 2,5 χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένη περιοχή, ωστόσο κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- ότι τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να εκραγούν και να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές μόνο και μόνο από το ωστικό κύμα σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Αγχιάλου. Απαντήσεις στο κύριο ερώτημα «Τι προκάλεσε τις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών;» καλούνται να δώσουν πυροτεχνουργοί, αλλά και στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων. Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πλησιάσουν, με την απαιτούμενη προσοχή, τον χώρο της αποθήκης, ώστε να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα πυρομαχικά, τι έχει καταστραφεί, αλλά και πώς μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Η πρώτη εκτίμηση των ειδικών του Στρατού αναφέρει πως η φωτιά δεν πέρασε μέσα στην αποθήκη, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν προκάλεσαν την πρώτη έκρηξη και οι υπόλοιπες ήταν πλέον εύλογο να ακολουθήσουν.

Πολεμικό υλικό

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, στη συγκεκριμένη αποθήκη, η οποία βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης, περιλαμβάνονται βλήματα αέρος αέρος AMRAAM και Sidewinder, βλήματα AGM-88 HARM, AGM-65 Maveric, μεγάλος αριθμός GBU 12/16, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός λοιπών βλημάτων και σφαιρών. Πρόκειται για οπλισμό F-16, καθώς και άλλων τύπων αεροσκαφών. Η περιοχή γύρω από την αποθήκη, σε μία ακτίνα 60 μέτρων, ήταν πλήρως αποψιλωμένη, ενώ τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές.

Θ. Λιόλιος: «Κίνδυνος από βλήματα που δεν έχουν σκάσει»

Την προσοχή στους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου και των γύρω περιοχών εφιστά ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και αναπληρωτής διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων: «Κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον 2-3 χιλιομέτρων, μέχρι οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος, ο οποίος σχολίασε επίσης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: «Θέλουμε - δεν θέλουμε, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες που δεν ήταν απολύτως γνωστές. Βλέπω και τα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρονται σε αυτά, να έχει εντοπιστεί η αποθήκη, να αναφέρονται τα υλικά που υπάρχουν εκεί». Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή