Επιφανείς πολίτες, μέλη της επιστημονικής κοινότητας που έστησαν τη «φάμπρικα του αίσχους»: μια βιομηχανία αναπαραγωγής με θύματα ευάλωτες αλλοδαπές γυναίκες και ανήξερους «συνένοχους» άτεκνα ζευγάρια, που ήθελαν να γίνουν γονείς. Εμπόριο ελπίδας με όχημα την απελπισία, εμπόριο ανθρώπων που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους-αναπαραγωγικές μηχανές.

Η δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που εξαρθρώθηκε στην Κρήτη προκαλεί τη φρίκη και την αγωνία σε δεκάδες ζευγάρια που έχουν απευθυνθεί στο κέντρο γονιμότητας των Χανίων για να αποκτήσουν ένα παιδί - τα τηλέφωνα της ΕΛ.ΑΣ. έχουν «σπάσει» από γονείς που αγωνιούν και ζητούν πληροφορίες για τις συνθήκες κατά τις οποίες απέκτησαν και πήραν στα χέρια τους το μωρό τους.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία βρίσκεται «σε επαφή με τον Γυναικολόγο Αναπληρωτή Επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας, τους Εμβρυολόγους και το Διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γενετικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών».

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν σαφή ιεραρχία και αρμοδιότητες: αρχηγός ήταν ένας γυναικολόγος 73 ετών, ιδρυτής και διαχειριστής της κλινικής γονιμότητας, και υπαρχηγός ένας εμβρυολόγος 44 ετών, που ενεργούσε ιατρικές πράξεις στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και προέβαινε σε παραποιημένες καταχωρίσεις των ωοληψιών στο Μητρώο Δοτριών.

Η 44χρονη «συμβολαιογράφος» της οργάνωσης διεκπεραίωνε τη σύναψη εικονικών μισθωτηρίων, την πλαστογράφηση δικαστικών υποθέσεων και άλλων εγγράφων.

Η 37χρονη «μεσίτρια» φρόντιζε για τη διαμονή και τη χορήγηση φαρμάκων στις παρένθετες μητέρες.

Η 41χρονη βοηθός του υπαρχηγού εμβρυολόγου συμμετείχε σε ωοληψίες γενετικού υλικού, καθώς και σε εμβρυομεταφορές στα σώματα γυναικών.

Μια 28χρονη μαία συμμετείχε σε ιατρικές πράξεις.

Μια 41χρονη υπάλληλος γραφείου άλλης κλινικής παραποιούσε τα αρχεία για να αποπροσανατολίζει, ενώ μια 38χρονη είχε το ρόλο της «ανιχνεύτριας» παρένθετων μητέρων - συνήθως ευάλωτων αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ήθελα να βοηθήσω»

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του 73χρονου ιδιοκτήτη της κλινικής, ο εντολέας του υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν γονείς και με την επεξεργασία που θα γίνει, θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα Μέσα Ενημέρωσης».

Όλοι οι συλληφθέντες έχουν ζητήσει προθεσμία και θα απολογηθούν το πρωί της Κυριακής. Το κατηγορητήριο βαρύ, γεμάτο κακουργήματα και πλημμελήματα: συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 11/08