Oι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι, που εμπλέκονται στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη, που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Απρίλιο, θα βρεθούν υφ' όρων εκτός φυλακής τις προσεχείς ημέρες.

Πρόκειται για τον 56χρονο πρώην λιμενικό, τον 72χρονο συνταξιούχο και τον 46χρονο ξυλουργό οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί ωστόσο μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Πληροφορίες του cretapost.gr αναφέρουν πως οι όροι είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, και της εμφάνισής τους στο αστυνομικό τμήμα ανά 15 ημέρες.

Συνολικά επτά οι συλληφθέντες


Επτά είναι συνολικά που εμπλέκονται στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και αναμένεται να δικαστούν μέσα στο επόμενο έτος.

Εκτός από τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους είχαν συλληφθεί και οι: 69χρονος Ιταλός επίδοξος αγοραστής, ένας 71χρονος που βρήκε τον Ιταλό καθώς και δύο 43χρονοι.

Στην Κρήτη για την αγορά ο Ιταλός

Ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο για την αγοραπωλησία των αρχαίων που βρέθηκαν στην αποθήκη είχαν οι 9 συνολικά εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (οι επτά συλληφθέντες και οι τρεις που αναζητούνται).

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν ξεκίνησαν ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η συζήτηση για την αγοραπωλησία των αρχαίων αντικειμένων που είχαν στη διάθεσή τους.

Μάλιστα, ένας από αυτούς που αναζητείται -ο 71χρονος- βρήκε τον 69χρονο Ιταλό, ο οποίος ήθελε διακαώς να αποκτήσει κάποια από τα παράνομα αρχαία αντικείμενα.

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις -με τη βοήθεια ενός 57χρονου, ο οποίος και αναζητείται- για το πού και το πώς θα γίνει το deal. Στις συζητήσεις εμπλέκεται και ένας 43χρονος.

Τελικά, αποφασίστηκε ο Ιταλός αγοραστής να έρθει στην Κρήτη και να δει από κοντά τα αρχαία και στη συνέχεια να κλείσουν την συμφωνία για την αγορά τους.

Οι συλλήψεις και η αποθήκη με τους… θησαυρούς

Έτσι, ανήμερα του Πάσχα του 2023, ο 69χρονος έφτασε στο Ηράκλειο όπου και τον περίμεναν τρεις από τους εμπλεκόμενους.

Αφού τον οδήγησαν σε ξενοδοχείο το επόμενο πρωί, τη Δευτέρα, πήγαν στην αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τα αρχαία και στη συνέχεια έφυγαν.

Αυτό που δεν γνώριζαν όμως ήταν πως στην αποθήκη με τα αρχαία βρίσκονταν και άντρες της αστυνομίας οι οποίοι γνώριζαν για το κύκλωμα καθώς κάποια μέλη του τα είχαν θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση.