Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε η Θεία Λειτουργία για τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα, στην Παναγία Σουμελά, τη μονή - σύμβολο πίστης και μαρτυρίου του ποντιακού ελληνισμού, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε τελικά την άδεια ώστε να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και η κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού και των απανταχού ορθοδόξων, σύμβολο πίστεως και μαρτυρίου για τους Χριστιανούς, βρήκε ξανά τη φωνή της μέσα από την κατανυκτική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε από το MEGA.

Η θρησκευτική κατάνυξη του Δεκαπενταύγουστου βιώνεται με ένταση στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Παρότι η άδεια δόθηκε την τελευταία στιγμή, πλήθος πιστών συνέρευσε από νωρίς στον ναό.

Δείτε φωτογραφίες:

Dekapentaustos_PanagiaSoumela6
Dekapentaustos_PanagiaSoumela5
Dekapentaustos_PanagiaSoumela4
Dekapentaustos_PanagiaSoumela3
Dekapentaustos_PanagiaSoumela2
Dekapentaustos_PanagiaSoumela1

 

Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά, σημαίνει «εις το όρος Μελά». Για τους Έλληνες του Πόντου η Παναγία Σουμελά είναι κάτι παραπάνω από τόπος προσευχής και κατάνυξης, καθώς εκεί κατέφευγαν για να προστατευθούν από τους διωγμούς.

Δείτε βίντεο:

Το «ευχαριστώ» του Οικουμενικού Πατριάρχη στο MEGA

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βαθιά συγκινημένος στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε το MEGA που ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση για τη μετάδοση της Λειτουργίας.

«Ευχαριστώ τη διοίκηση και το τεχνικό προσωπικό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA που εκάλυψε και μετέδωσε τη σημερινή Θεία Λειτουργία μας».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 10η φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταβαίνει στην Παναγία Σουμελά.