Μια πολύ δύσκολη νύχτα έχουν μπροστά τους οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι στη Φυλή και πλέον έχει κατεύθυνση την Πάρνηθα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, «υπάρχουν δύο μέτωπα, ένα πάνω από τη Μονή Κλειστών και κινείται αργά προς τους πρόποδες της Πάρνηθας, και ένα που έχει ανατολική κατεύθυνση προς Ντάρδιζα με κατεύθυνση προς Αχαρνές».

Η μάχη με τις φλόγες δίνεται πλέον χωρίς εναέρια μέσα, με τις ελπίδες να εναποθέτονται στις χερσαίες δυνάμεις που βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο. Ο μεγάλος φόβος που υπάρχει αυτή την ώρα είναι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθώς φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μειωθούν ενώ το πρωί αναμένεται να δυναμώσουν και πάλι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Φυλή επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Δείτε εικόνες: 

3934888
3934892
3935023
5951848

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

fotia_fili5
fotia_fili4
fotia_fili1
fotia_fili3


Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια.

Δείτε βίντεο: 

Από το πρωί της Τρίτης (22/08) εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Εκκενώθηκαν τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια. Λίγο μετά τις 19:20 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Άγιου Ιωάννη Ντάρδιζα να εκκενώσουν προς το Μενίδι, ενώ την ίδια στιγμή στα Άνω Λιόσια, σημειώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων από τα σπίτια τους.

Η φωτιά, όπως μπορείται να δείτε και στα βίντεο του parapolitika.gr, κινούνταν ανεξέλεγκτα. 

Δείτε βίντεο: 

Οι καπνοί έφτασαν μέχρι το κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας ήταν ορατό ένα πυκνό σύννεφο καπνού από τη φωτιά στη Φυλή.

Δείτε φωτογραφίες:

fotia_fili_athina4
fotia_fili_athina3
fotia_fili_athina2
fotia_fili_athina1

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πυκνό σύννεφο καπνού ήταν ορατό από πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου, όπως κατέγραψε το parapolitika.gr από την Ηλιούπολη.

Δείτε εικόνες του parapolitika.gr:

fotia_parapol_fili4
fotia_parapol_fili3
fotia_parapol_fili2
fotia_parapol_fili1

Σοκαριστικά βίντεο από τους κατοίκους

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της ημέρας πολλά ήταν και τα βίντεο στα social media από τους κατοίκους στην περιοχή της Φυλής, στα οποία φαινόταν το σαρωτικό πέρασμα της πυρκαγιάς.

Δείτε βίντεο:


Μια ανάσα από την Πάρνηθα οι φλόγες

Αργά το βράδυ της Τρίτης, όπως μετέδωσε το MEGA, η φωτιά είχε φτάσει στους πρόποδες της Πάρνηθας. Το «στοίχημα» είναι να μην περάσουν οι φλόγες μέσα στον εθνικό δρυμό, αφού από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν θα γίνεται να επέμβουν οι ανθρώπινες δυνάμεις.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:



Με πληροφορίες από ΑΠΕ και MEGA