Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται ο Έβρος, μετά την ένωση των δύο μετώπων, αυτού που καίει μέρες στην Αλεξανδρούπολη και αυτού στο δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, η φωτιά από τη Δαδιά έφτασε μέσα σε λίγες ώρες σε απόσταση 40 χιλιομέτρων και ενώθηκε με τη φωτιά της Αλεξανδρούπολης, με τις υποψίες εμπρηστικών ενεργειών να πυκνώνουν λόγω και των συνεχών εμφανίσεων μετώπων στην περιοχή του Έβρου και γενικότερα της Θράκης.

Η συγκυρία των συνεχών νέων εστιών, σε μια μέρα όπου ο πρωθυπουργός υποδεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας, έχει προβληματίσει έντονα κυβερνητικούς παράγοντες.

Στη διυπουργική σύσκεψη συζητήθηκαν πολύ έντονα το ενδεχόμενο κακόβουλων εμπρηστικών επιθέσεων στην περιοχή, ενώ ανακοινώθηκε η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, επικεφαλής κλιμακίου, σημαίνοντας ολονύχτια επιτήρηση των περιοχών, αλλά και ολική συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη φύλαξη, επόπτευση και συμμετοχή στην πυρόσβεση της Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διακυβερνητική σύσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενώ όπως ανακοινώθηκε τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Β. Κικίλιας, μόνο στον Έβρο εκδηλώθηκαν 14 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο. Οι τρεις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, έχουν πάρει διαστάσεις και χαρακτηρίζονται εξαιρετικά δύσκολες.

Ο συναγερμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι πληροφορίες από τα μέτωπα που ξεπετάγονταν στην περιοχή του Έβρου συνεχώς και όσα στοιχεία αναλύθηκαν στη διυπουργική σύσκεψη οδήγησαν τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει και ιδία αντίληψη των περιοχών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, να αποφασίσει την άμεση αναχώρησή του για την περιοχή, επικεφαλής επιτελείου αξιωματικών.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίες θα έχουν και αποτρεπτικό ρόλο με την παρουσία τους. Σύμφωνα με τα πρωτοκόλλα ασφάλειας στις μονάδες, θα μείνει το απαραίτητο προσωπικό για τη φύλαξη των στρατοπέδων, ενώ το υπόλοιπο θα βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα υπάρξουν περιπολίες τη νύχτα, αλλά και την ημέρα, είτε εποχούμενοι είτε πεζή ή με ενέδρες και ομάδες παρατήρησης σε όλο το εύρος της περιοχής.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη τη μεθόριο και ιδιαίτερα στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των σχηματισμών στην περιοχή. Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι περιπολίες με τη συμμετοχή όλου του προσωπικού που υπηρετεί στις μονάδες και τους σχηματισμούς στον Έβρο.

Ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, οι λόχοι της οποίας θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των Νομών Έβρου και Ροδόπης για να αποτραπούν πιθανόν διεισδύσεις παράτυπων μεταναστών. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί έμφαση στην επιτήρηση και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον τομέα των στρατιωτικών μονάδων και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά. 

Στην καλύτερη ενημέρωση και επιτήρηση συντρέχει και από αέρος το μη επανδρωμένο αεροσκάφος HERON, το οποίο θα εκτελεί πτήσεις επιτήρησης στον Νομό Έβρου, μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και απαραίτητες πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε στην «Απογευματινή» ανώτατη στρατιωτική πηγή, κανένας στρατιωτικός δεν θα κοιμηθεί στον Έβρο.