Σε πλήρη αποκλειστική λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το νέο σύστημα λήψης ηλεκτρονικών δικαστικών αποφάσεων στο Πρωτοδικείο Αθηνών. 

Το νέο σύστημα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, προέδρου πρωτοδικών, Χριστόφορου Λίνου, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ήδη από τις 17 Μαΐου 2023.

Το πρωτοποριακό σύστημα

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο υποστηρίζει αιτήματα, παραστάντων δικηγόρων, μη παραστάντων δικηγόρων, καθώς και αιτήματα δικηγόρων για λήψη εγγράφων ατελώς.

Άλλωστε είναι μία εφαρμογή ηλεκτρονικών δικαστικών αποφάσεων που αναπτύχθηκε στο πρωτοδικείο Αθηνών από τον δρ. Ηλία Λυμπερόπουλο και βασίζεται σε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση των στοιχείων παραστάντων δικηγόρων στις δικαστικές αποφάσεις και την αυτόματη παροχή των σχετικών εγγράφων, το οποίο ο αιτών μπορεί να λάβει ψηφιακά υπογεγραμμένα από το σύστημα, μετά αποδέσμευση του κατάλληλου e-parovolo (μεγαρόσημο ΤΑΧΔΙΚ 2 ευρώ) ή μέσω πληρωμής από το Ηλεκτρονικό Πορτοφόλι Δικηγόρου.

Αποκλειστικά από τη Δευτέρα

Όλο αυτό το διάστημα από τις 17 Μαΐου παράλληλα με το νέο σύστημα λειτουργεί και η προηγούμενη εφαρμογή λήψης ηλεκτρονικών δικαστικών αποφάσεων μέσω e-mail. Τα δείγματα από την λειτουργία του νέου συστήματος αυτούς τους πρώτους μήνες ήταν θετικά και λόγω αυτού αποφασίστηκε να λειτουργεί αποκλειστικά από την προσεχή Δευτέρα μόνο αυτό.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών «καθώς το διάστημα της παράλληλης λειτουργίας των δύο συστημάτων κρίνεται επαρκές για την εξοικείωση των δικηγόρων με το νέο σύστημα και καθώς η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του πρωτοδικείου Αθηνών διευκολύνει σημαντικά τόσο την εξυπηρέτηση των δικηγόρων όσο και των δικαστικών υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την εξυπηρέτηση των αιτημάτων, το πρωτοδικείο Αθηνών ανακοινώνει την παύση λειτουργίας της προηγούμενης εφαρμογής και την πλήρη μετάβαση στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών δικαστικών αποφάσεων από τη Δευτέρα 4, Σεπτεμβρίου και ώρα 10. Σημειώνεται ότι όλα τα αιτήματα των δικηγόρων τα οποία θα έχουν καταχωρηθεί στο προηγούμενο σύστημα μέχρι την ημερομηνία και ώρα πλήρους μετάβαση στην νέα εφαρμογή θα εξυπηρετηθούν σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στο υπό απόσυρση σύστημα».

Το νέο σύστημα είναι προσβάσιμο:

  • Μέσω του portal olomeleia
  • Μέσω της πύλης gov.gr στην ενότητα Δικαιοσύνη, Δικαστήρια, Ηλεκτρονικές Δικαστικές Αποφάσεις
  • Μέσω του ιστότοπου του Πρωτοδικείου Αθηνών στην «Πύλη Ψηφιακών Υπηρεσιών» στην κατηγορία : Ηλεκτρονικές Δικαστικές Αποφάσεις Πρωτοδικείου Αθηνών
  • Απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση : https://apofaseis.acfi.gov.gr