Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Έτσι, με τον απολογισμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 15, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί, ζήτημα είναι η επόμενη ημέρα μίας από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Οικονόμου: «Όλο το βάρος πέφτει στην επόμενη ημέρα»

«Όλο το βάρος πέφτει στην επόμενη μέρα που είναι πολύ δύσκολη. Μιλάμε για μια θεομηνία που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση και την απώλεια συνανθρώπων μας». Αυτό τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κακοκαιρία που χτύπησε τη Θεσσαλία έχει πλήξει τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, με μια σειρά προϊόντων που παράγονται στη θεσσαλική γη να λείπουν το επόμενο διάστημα από τα ράφια, «με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα και την επιβίωση των ανθρώπων εκεί».

«Κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί, κτίρια, επιχειρήσεις, όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ήδη το σύνολο του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί» σημείωσε ακόμη.

Τέσσερις συλλήψεις για πλιάτσικο σε πλημμυρισμένα σπίτια στον Βόλο

Στον Βόλο, σε περιοχές του οποίου δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί ακόμα η υδροδότηση, ασυνείδητοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πλιάτσικο σε πλημμυρισμένα σπίτια, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα είχαν εγκαταλείψει για να σώσουν τις ζωές τους.

Πολλοί από αυτούς, μετά τα περιστατικά κλοπών, επέστρεψαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους προκειμένου να προστατεύσουν ό, τι σώζεται.

Τεράστιο το κόστος των καταστροφών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Παράλληλα, και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.

H κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει την ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.

Ένας νέος προϋπολογισμός έρχεται πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μετά τις καταστροφές που προήλθαν από την κακοκαιρία Daniel.