Έγινε η καθημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας για την επιχείρηση της κυβέρνησης που αφορά στους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel». Επιπλέον, μίλησαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος εποσήμανε πως «από τη Δευτέρα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα (για την κρατική αρωγή) και μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 3.000 προσωρινές». 

«Όπως έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή, από σήμερα (σημ. Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου) η πλατφόρμα άνοιξε και για τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα. Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ξανά, ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί οι Νομοί Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Δηλαδή, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα όλοι οι πληγέντες από αυτούς τους νομούς. Δεν αφορά συγκεκριμένες περιοχές. Αφορά τους πληγέντες σε όλο το εύρος του κάθε νομού», ανέφερε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ακόμα ότι η μέριμνα αυτή περιορίζεται στα εξής:

Δεν απαιτείται αυτοψία για να καταβληθεί η αποζημίωση για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες.

• Δρομολογείται αυτοματοποιημένη διαδικασία για να καταβληθεί η αποζημίωση άμεσα, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να απαιτείται η αίτηση στην πλατφόρμα.

«Η μέριμνα δεν αφορά στο ποσό που καταβάλλεται. Δηλαδή, 6.600 ευρώ θα καταβληθούν σε έναν δικαιούχο ενός χωριού που επλήγη ολικώς. Και 6.600 ευρώ θα καταβληθούν και σε έναν δικαιούχο που έχει πληγεί σημαντικά σε μία άλλη περιοχή, πέρα των συγκεκριμένων χωριών. Απλώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται η αυτοψία από τα αρμόδια κλιμάκια», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, προσέθεσε: «Κλιμάκια που βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο, έχοντας πραγματοποιήσει, με το σημερινό έργο, περισσότερες από 5.000 αυτοψίες και καταγραφές ζημιών σε σπίτια και κτίρια.

Και προχωρεί η διαδικασία αυτοψιών με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς. Διαδικασία που θέλω ακόμα μία φορά, και όπως σημειώνουμε από την πρώτη στιγμή, να διευκρινίσω ότι δεν προϋποθέτει τη διατήρηση της οικοσκευής του εντός της πλημμυρισμένης οικίας.

Όπως έχουμε πει, για τις περιοχές που θα γίνουν αυτοψίες οι πληγέντες μπορούν να προχωρήσουν στους καθαρισμούς, τηρώντας φωτογραφικό αρχείο από το εσωτερικό του πληγέντος κτιρίου.

Συνεχίζονται και οι καταγραφές, αλλά και οι αυτοψίες που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα (σημ. Τετάρτη) έχουν υποβληθεί 3.330 αιτήσεις στην Περιφέρεια και τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, ενώ έχουν γίνει ήδη 707 αυτοψίες.

Συνεχίζονται και οι καταγραφές των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνεχίζονται οι υποβολές δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τόσο για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όσο και για όλα τα υπόλοιπα που καλύπτονται από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής. Πλαίσιο που καλύπτει τόσο ό,τι περιλαμβανόταν στα ΚΟΕ, ό,τι και εκτός αυτών, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Μέριμνα, υπάρχει, επίσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των καταναλωτών στη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.

Με τα κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Έλεγχοι σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Τέλος, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις υπεραγορές τροφίμων και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων δρομολογούνται εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.

Όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όλοι οι φορείς, μεριμνούν για να στηριχθεί η Θεσσαλία που δοκιμάζεται. Μεριμνούν και εργάζονται για να ορθοποδήσει η περιοχή και οι κάτοικοί της όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Και όλοι μαζί θα το πετύχουμε...».

Η ενημέρωση της Ειρήνης Αγαπηδάκη

Σε συνέχεια της χθεσινής μας (σημ. Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου) ενημέρωσης, θα ήθελα σήμερα (σημ. Τετάρτη) να σας πω ότι στις 26 υπηρεσίες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας είχαν προσέλθει μέχρι αυτήν την ώρα 1.396 -χθες και σήμερα (σημ. Τρίτη και Τετάρτη), δηλαδή- άνθρωποι για διάφορα ενοχλήματα υγείας.

Από αυτούς έχουμε 48 άτομα τα οποία διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έχουμε, λοιπόν, δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω σε σχέση με χθες (σημ. Τρίτη) και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού παραπάνω σε σχέση με χθες (σημ. Τρίτη), ξαναλέω, σε σύνολο 1.396 ανθρώπων που επισκέφτηκαν το τελευταίο 24ωρο τις δομές υγείας της περιοχής.

Σε σχέση με το νερό και την ασφάλεια του νερού, πριν αρχίσω να σας αναφέρω συγκεκριμένα για κάθε δήμο αν είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση, θέλω να διευκρινίσω ότι όταν λέμε ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, η ανθρώπινη χρήση περιλαμβάνει το ότι μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, μπορούμε να το πιούμε, μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια, να πλύνουμε το πρόσωπό μας, να μαγειρέψουμε, να το χρησιμοποιήσουμε για κάθε είδους χρήση που έχει να κάνει με τις οικιακές μας εργασίες και την προσωπική μας υγιεινή.

Με βάση λοιπόν τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα που έχουμε, στον Δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Μπορούμε, λοιπόν, να το χρησιμοποιήσουμε για να πλύνουμε αυλές, να κάνουμε άλλες εργασίες, αν θέλουν όμως οι κάτοικοι να μαγειρέψουν με αυτό το νερό, να κάνουν μπάνιο με αυτό το νερό και όλες τις άλλες πράξεις που προανέφερα προηγουμένως, θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς Κελσίου για τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει στην εξωτερική θερμοκρασία και μετά να προχωρήσουν σε αυτές τις δουλειές. Ακόμα και για να πλύνουμε λαχανικά ή για να μαγειρέψουμε πρέπει να προηγηθεί αυτή η διαδικασία.

Δήμος Νοτίου Πηλίου: το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Δήμος Αλμυρού: είναι κατάλληλο.

Δήμος Ρήγα Φεραίου: κατάλληλο.

Δήμος Παλαμά: ακατάλληλο.

Δήμος Σοφάδων: ακατάλληλο.

Δήμος Καρδίτσας: κατάλληλο.

Δήμος Μουζακίου: κατάλληλο.

Δήμος Αργιθέας: ακατάλληλο.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: ακατάλληλο.

Στη Λάρισα:

Στον Δήμο Λάρισας το νερό είναι κατάλληλο.

Δήμος Ελασσόνας: κατάλληλο.

Δήμος Φαρσάλων: ακατάλληλο.

Δήμος Τυρνάβου: κατάλληλο.

Δήμος Κιλελέρ: ακατάλληλο.

Δήμος Αγιάς: κατάλληλο.

Δήμος Τεμπών: κατάλληλο.

Στα Τρίκαλα:

Στον Δήμο Τρικκαίων το νερό είναι κατάλληλο.

Δήμος Πύλης: ακατάλληλο.

Δήμος Μετεώρων: κατάλληλο, εφόσον παρέχεται από τις γεωτρήσεις. Έχουν κάνει σχετική ενημέρωση και οι τοπικές Αρχές.

Δήμος Φαρκαδόνας: ακατάλληλο.

Να πω ότι έχουμε ήδη εντείνει την εντομολογική επιτήρηση. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και πιο πλούσια δεδομένα σε σχέση με την εντομολογική δραστηριότητα. Είμαστε σε συνεργασία και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ειδικό τμήμα του ΕΟΔΥ για να λαμβάνουμε δείγματα και να μπορούμε να δίνουμε τις απαιτούμενες οδηγίες και στις τοπικές αρχές, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε έξαρση κρουσμάτων Δυτικού Νείλου.

Και θα κλείσω την ενημέρωση αναφέροντας ότι λόγω της πλημμύρας υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στην περιοχή του Βόλου. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε πραγματικά μέσα σε 24 ώρες να ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και έτσι οι ασφαλισμένοι από σήμερα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους ψυγείου από τον διατεθειμένο χώρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας, ο οποίος βρίσκεται στη ΒΙΠΕ του Βόλου.

Θέλω να πω ότι η υγεία είναι κάτι το οποίο μας έχει απασχολήσει πολύ τα προηγούμενα χρόνια και είναι και το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς να ακούσει ότι απειλείται σε μία κατάσταση σαν αυτή που έχουμε τόσο μεγάλη καταστροφή.

Είναι σημαντικό οι πολίτες ούτε να εφησυχάζουν ούτε να πανικοβάλλονται. Είμαστε εδώ, ενημερώνουμε υπεύθυνα, είμαστε δίπλα τους και θα παραμείνουμε δίπλα τους.

Θα περάσουμε με ασφάλεια και αυτή τη δοκιμασία. Σας ευχαριστώ.

Η ενημέρωση από τον Λευτέρη Αυγενάκη


Από την πρώτη στιγμή που η θεομηνία έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας, καταστήσαμε πρώτη προτεραιότητά μας τη συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με στόχο να αποφύγουμε υγειονομική κρίση.
Το σχέδιο δράσης μας εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν την ευθύνη. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

1. 49.050 αιγοπρόβατα

2. 19.295 χοίροι

3. 4.186 βοοειδή

4. 40.330 πτηνά

5. 43.980 μελισσοσμήνη

Να σημειώσω ότι λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων.

Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.

Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα.

Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτή την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει σήμερα η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις ζωικού και φυτικού κεφαλαίου: μέχρι σήμερα (σημ. Τετάρτη) το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν το φυτικό κεφάλαιο και 1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των παραγωγών, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, είναι ανοιχτή από την πρώτη ημέρα μετά τη θεομηνία. Δεν έχουμε θέσει χρονικό περιθώριο, γιατί υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν καλύπτονται από ηλεκτρικό ρεύμα και από internet. Οι πληγέντες παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις για αποζημιώσεις στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές των αποζημιώσεων, οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εργάζονται εντατικά ώστε εντός του Οκτωβρίου να καταβληθούν οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις που αφορούν τη ζωική παραγωγή.

Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς. Διευκρινίζω ότι μιλάμε για τη φυτική και ζωική παραγωγή, όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η κρατική αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος με τον οποίο έχουμε αποκτήσει στενότατη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.

Ήδη 27 μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ, έχουν ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο. Ωστόσο, για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ΕΛΓΑ, ύστερα από εισήγησή μου, λειτουργεί εδώ, στη Λάρισα, από σήμερα γραφείο παροχής πληροφοριών. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410 23 19 38 και 2410 23 19 29, από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς. Επίσης και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας.

Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, οι οποίοι είναι υπάλληλοι των δήμων, φτάνουν τους 170, το έργο των οποίων θα υποστηριχθεί από έκτακτους υπαλλήλους αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την επίσπευση του έργου υποδοχής δηλώσεων ζημίας από αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, τα υποκαταστήματα ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύονται με 50 γεωπόνους με σύμβαση ορισμένου χρόνου 8 μηνών και 30 τεχνολόγους γεωπόνους σε πρώτη φάση, οι οποίοι προστίθενται στους ήδη 70 διαθέσιμους και ενεργούς υπαλλήλους του υποκαταστήματός μας για την προώθηση της εκτιμητικής διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των οριοθετήσεων και επισημάνσεων των πληγεισών περιοχών.

Ενώ για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια και με στελέχη τους.

Οφείλω επίσης να επισημάνω στους πληγέντες παραγωγούς ότι δεν πρέπει να ακούν ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας τουλάχιστον για μια πενταετία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κινητοποιήσει το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο βρίσκεται ήδη στις πληγείσες περιοχές και με κινητά συνεργεία του εξετάζει την καταλληλότητα των εδαφών αλλά και των υδάτων άρδευσης.

Καμία πολιτική σκοπιμότητα και κανένα fake news δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων, την οποία ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να σεβόμαστε αλλά και να ακολουθούμε.

Να θυμίσω ακόμα ότι έχουμε δώσει παράταση έως τις 6 Οκτωβρίου στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ για τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και τον Έβρο.

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους Δήμους μεριμνά για την προμήθεια και διανομή στους κτηνοτρόφους που έχουν άμεση ανάγκη.

Επίσης έχει ήδη γίνει μια πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους των 57 ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό την μακροσκοπική καταγραφή των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η Κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος είναι δίπλα στους Θεσσαλούς, δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, δίπλα στους αγρότες μας.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη φύγουμε από εδώ εάν δεν μπει σε κανονικότητα ο τόπος αυτός. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει πόνος, υπάρχει στεναχώρια, αλλά υπάρχει και ελπίδα.

Η ενημέρωση από τον Μανώλη Γραφάκο


Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, η εικόνα είναι η εξής: σήμερα όλοι οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα -και το πράττουν- να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή.

Η πρόσβαση στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή και απρόσκοπτη όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Από τους επτά Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι υπόλοιποι πέντε αντιμετωπίζονται, σε συνεργασία με τους Δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών, σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων.

Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη και φερτά υλικά τα οποία έχουμε σε μεγάλες ποσότητες στον Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους, τα οποία θα οδηγηθούν σε χώρο που θα υπάρξει και η σχετική επεξεργασία τους, επιχείρηση η οποία θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα τα οποία υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λαρίσης, κυρίως στον Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους.

Η ενημέρωση από τον Γιάννη Αρτοποιό

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων, εδώ, που από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο τα δεδομένα έχουν ως εξής: όπως είχαμε αναφέρει χθες, στο τρίγωνο Λάρισα-Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι βασικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισας.

Τούτη την ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και επίκειται να δοθεί το ρεύμα προς Λάρισα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επαναλαμβάνω, το ρεύμα προς Λάρισα.

Η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή λόγω του πλημμυρικού φαινομένου των προηγούμενων ημερών. Πρόβλημα επίσης έχει δημιουργηθεί και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.725 κλήσεις. Έχουμε προβεί σε 4.592 διασώσεις συμπολιτών μας, 807 διασώσεις έχουν πραγματοποιηθεί με εναέρια μέσα.

Στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού, των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν σταδιακά και αποκαλύπτονται σταδιακά οι οδικοί άξονες.

Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά, εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας. Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια οι κάτοικοι, ενώ παραμένουν μόνο όσοι το επιθυμούν.

Επιπλέον, σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως για παροχές βοηθείας που έχουν να κάνουν με αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης και δυνάμεις του στρατού, εθελοντικών ομάδων, για παροχές βοηθείας, μεταφορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου, της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται πλέον επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά και εκεί εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και διαφόρων υλικών.

Στην παρούσα φάση, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΓΕΕΘΑ και εθελοντικών οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές: Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλη Λάρισας, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει και εκεί να υποχωρεί σταδιακά, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της Λίμνης Κάρλα.

Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στο πεδίο, δίπλα στους συμπολίτες μας.