Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία που σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιάπερίπου πριν από 10 ημέρες– όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν τον 36χρονο Αντώνη από τον καταπέλτη του πλοίου, με αποτέλεσμα να πνιγεί και να βρει τραγικό θάνατο.

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι διάλογοι του πληρώματος που έρχονται σιγά σιγά στο φως, καθώς αποτυπώνεται η κυνικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τον θάνατο του 36χρονου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Καργιώτης επιχείρησε να επιβιβαστεί στο πλοίο, λίγο πριν αναχωρήσει, στις 21:10 το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου με κατεύθυνση το Ηράκλειο, έχοντας κανονικά το εισιτήριο στην κατοχή του, όμως μέλη του πληρώματος δεν τον άφησαν να επιβιβαστεί. Στη συνέχεια, όπως φαίνεται και στα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται να τον σπρώχνουν από τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα ο 36χρονος να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει μέσα στη θάλασσα και να χάνει τη ζωή του. Στη συνέχεια, το πλοίο σάλπαρε κανονικά και επέστρεψε πίσω ύστερα από περίπου 40 λεπτά έπειτα από παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του Αντώνη οφείλεται σε «πνιγμό εντός θαλασσίου ύδατος σε έδαφος και κάκωσης κεφαλής».

Για τη δολοφονία του 36χρονου κατηγορούνται ο πλοίαρχος του Blue Horizon, ο ύπαρχος, ο λοστρόμος και ο αξιωματικός καταστρώματος.

Οι σοκαριστικοί διάλογοι του πληρώματος Blue Horizon

«Ρε μ...ς, πώς έπεσε;», έλεγε ο πλοίαρχος.

Αρχικά ο πρώτος διάλογος που ήρθε στο φως είναι μεταξύ του πλοίαρχου και του πληρώματος, μέσω του συστήματος καταγραφής (VDR) στη γέφυρα του Blue Horizon.

Ο πλοίαρχος που βρίσκεται στη διαδικασία του απόπλου, ξαφνικά ακούγεται να ρωτάει «Τι έγινε;».

Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα αρχίζει να φωνάζει εκνευρισμένος: «Πάτε καλά, ρε; Ρε, πάτε καλά;».

Στη συνέχεια ακούγεται να λέει: «Αργά. Αργά».

Κάποιος του λέει κάτι μέσω ενδοεπικοινωνίας και ο πλοίαρχος απαντά: «Το βλέπω, το είδα».

Αμέσως μετά δίνει οδηγία: «Πολύ αργά», ζητεί να καλέσουν το Traffic στο κανάλι VHF 13 και στη συνέχεια ακούγεται να ρωτάει: «Έλα, τι έγινε; Για πες μου. Τι έγινε;».

Ακούγεται στο βάθος μία φωνή να του λέει ότι κάποιος έπεσε στη θάλασσα και ο πλοίαρχος ρωτάει: «Ποιος έπεσε στη θάλασσα;».

Σε άλλο σημείο, ο πλοίαρχος ακούγεται να λέει: «Επιπλέει-επιπλέει» και μέλος του πληρώματος απαντά: «Επιπλέει στον ντόκο που φύγαμε εμείς». Και τότε ο πλοίαρχος ρωτά τον ύπαρχο: «Ρε μ...ς, πώς έπεσε;»

Από την ενδοσυνεννόηση του απαντούν: «Πήγε να ανέβει» και ο πλοίαρχος: «Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Τι έγινε;»

Ο ίδιος, όπως ανέφερε το Cretalive, στο ημερολόγιο της γέφυρας έχει καταγράψει ώρα 21:14: «Άκουσα τον ύπαρχο να φωνάζει "Κάπτεν" μέσω VHF, κοιτάζοντας από την κάμερα είδα άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από την άκρη του καταπέλτη. Άμεσα μείωσα κίνηση μηχανών και ενημέρωσα Piraeus Traffic μέσω VHF και Ά' Λιμενικό Πειραιά μέσω τηλεφώνου για άνθρωπο στη θάλασσα. Πλέουμε με ελάχιστη πηδαλιουχική ταχύτητα προς έξοδο λιμένος».

«Μπλέξαμε, μπλέξαμε»

Έπειτα, αποκαλύφθηκαν νέοι διάλογοι του πλοίαρχου με μέλη του πληρώματος και το Λιμεναρχείο.

Ο πλοίαρχος του Blue Horizon επικοινώνησε αρχικά με το πλήρωμα:

Πλοίαρχος Blue Horizon: Ναι, με ακούτε; Έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα την ώρα που… στον καταπέλτη να ανέβει… έπεσε στη θάλασσα.

Μέλος Blue Horizon: Ετών;

Πλοίαρχος Blue Horizon: Νέος είναι, νέος. Στον καταπέλτη πίσω επιπλέει, μου είπαν τα παιδιά. Όταν ο καταπέλτης ήταν στην αποβάθρα, εγώ είχα ξεκινήσει. Εντάξει;

Στη συνέχεια ο πλοίαρχος μίλησε με το Λιμεναρχείο:

Πλοίαρχος Blue Horizon:

  • Από το Blue Horizon, ο πλοίαρχος είμαι… Ένας επιβάτης πήγε να πηδήξει.
  • Ναι, γεια σας, ο θάλαμος επιχειρήσεων; Ναι, με ακούτε;
  • Την ώρα που φεύγαμε… ερχόταν ένας επιβάτης και φτάνει στον καταπέλτη να μπει μέσα, γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα. Με το που ξεκινήσει…
  • Πιάστηκε από τον καταπέλτη, δεν πάτησε, μόνο έβαλε το πόδι του για να ανέβει, αλλά γλίστρησε και ο καταπέλτης ήταν σηκωμένος.
  • Ναι, γεια σας, από το Blue Horizon τηλεφωνώ, ο πλοίαρχος είμαι… ονομάζομαι…
  • Την ώρα που, μόλις είχαμε πάρει άδεια κανονικά, αμολήσαμε, σηκώσαμε τον καταπέλτη από το έδαφος, ξαφνικά είδα έναν επιβάτη ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε.
  • Ναι, ενώ είχαμε ξεκινήσει, φεύγαμε, είχαμε σηκώσει τον καταπέλτη.
  • Τώρα, επιβάτης ήταν, είχε-δεν είχε εισιτήριο, δεν την ξέρω αυτή τη λεπτομέρεια.
  • Από την κάμερα τον είδα εγώ, αλλά εκείνη την ώρα που τον είδα είχαμε φύγει.
  • Ναι, προσπάθησε να μπει στο βαπόρι που είχε ξεκινήσει και έπεσε στη θάλασσα. Παραπέρα δεν ξέρω την κατάστασή του γιατί.

Παράλληλα, ο πλοίαρχος συνομίλησε και με τον ύπαρχο:

Ύπαρχος: Όχι, τον βγάλανε. Πνιγμένο. Πεθαμένο.

Πλοίαρχος: Έχετε το τηλέφωνό μου να με ενημερώσετε;

Πλοίαρχος: Μου έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, πήδηξε να μπει μέσα, δεν πρόλαβε, γλίστρησε, έπεσε στη θάλασσα και απ' ό,τι έμαθα είναι πνιγμένος. Μπλέξαμε, μπλέξαμε!

«Ένας μ@@@@@ς παλαβός έπεσε στη θάλασσα»

Προχθές (12/9) ήρθε στο φως της δημοσιότητας άλλος ένας αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ του πλοίαρχου και του ύπαρχου του Blue Horizon, λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, οι δυο τους αποκάλεσαν τον άτυχο Αντώνη «μ...α παλαβό», ενώ ο πλοίαρχος έδωσε εντολή στον ύπαρχο να… μην «πει πολλά» για το τι έγινε.

Πλοίαρχος: Ρε τον μ...α, ρε. Τώρα οικονομήσαμε. Δεν τον έσπρωξε το πλήρωμα. Πήγε να τον βγάλει το πλήρωμα. Πάρε μία τον… θέλει λεπτομέρειες για το τι έγινε… μην πει πολλά.

Ύπαρχος: Αυτός είχε ξεκινήσει το βαπόρι και πήγαινε μπροστά και πήγε να ανέβει πάνω στον καταπέλτη… δίπλα, δίπλα. Στον καταπέλτη ήταν. Ένας παλαβός ήταν. Εκείνη την ώρα που έδεσαν εγώ τον κάβο ήταν δίπλα μου. Του λέω: «Ταξιδεύεις;», όχι μου λέει και μετά ανέβηκε, μπαίνει μέσα.

Πλοίαρχος: Αμέσως ενημέρωσα το traffic και το Λιμενικό. Έκοψα και την κίνηση, έκανα κράτει για να μειώσω τα απόνερα. Μετά δεν ξέρω τι έγινε από εκεί. Εγώ τον είδα, ναι. Μάλιστα, τον είδε και το Έλυρος, φώναξε ο καπετάνιος από το Έλυρος… κολυμπούσε.

Ύπαρχος: Του λέω «βγες έξω… βγες έξω».

Πλοίαρχος: Ο αξιωματικός που τον είδε κολυμπούσε.

Ύπαρχος: Πάει να βγει έξω… βγαίνει έξω, ξαναμπαίνει μέσα και έπεσε στη θάλασσα.

Πλήρωμα: Αυτός ήταν απέξω.

Ύπαρχος: Ναι, είχαμε κλείσει καταπέλτη, των οχημάτων, ναι. Αυτός ήταν στην μπίντα, καθότανε, και μετά πήρε δρόμο να μπει μέσα. Τελευταίος, τελευταίος. Είχαμε ξεκινήσει, προχωρούσε το βαπόρι μπροστά. Είχαμε αμολήσει, ναι.

Πλοίαρχος: Ξαφνικά είδα από την κάμερα έναν επιβάτη, ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Πώς έγινε αυτό, ρε...;

Ύπαρχος: Τίποτα, δεν με βλέπω καλά. Πφφ... ρε π....η μου. Τον π...η.

«Νόμιζα ότι είναι μαύρος, Πακιστανός»

Στη συνέχεια, και σύμφωνα με το MEGA, ο ύπαρχος ανέφερε πως νόμιζε πως επρόκειτο για «μαύρο, Πακιστανό», που δεν είχε εισιτήριο.

«Εγώ νόμιζα ότι δεν είχε εισιτήριο. Νόμιζα ότι είναι μαύρος, Πακιστανός. Γιατί καθόταν εκεί απέξω και γύριζε γύρω-γύρω. Μα δεν μας έδειξε κανένα εισιτήριο, εμένα. Εμένα το μόνο που μου είπε "εγώ θα ταξιδέψω"», ακούγεται να λέει ο ύπαρχος.

Πλοίαρχος: «Θα πείτε ότι δεν τον σπρώξατε».

Τέλος, τα τελευταία ηχητικά ντοκουμέντα που εμφανίστηκαν χθες (13/9) από το MEGA σχετικά με τους διαλόγους του πληρώματος του Blue Horizon μετά τη δολοφονία του Αντώνη φανερώνουν την προσπάθεια συγκάλυψης από τον πλοίαρχο, ο οποίος κάνει ένα τηλεφώνημα -σε άγνωστο πρόσωπο, πιθανότατα ανώτερό του- και ζητεί όλα να είναι τακτοποιημένα πριν το πλοίο επιστρέψει στον Πειραιά.

Πλοίαρχος: «Έχουμε κάνει ανακοίνωση ότι, κατόπιν εντολής του λιμεναρχείου Πειραιώς, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι. Σε πέντε λεπτά φτάνουμε. Είχε εισιτήριο, μου λέει, και βγήκε έξω κάτι να πάρει, έτσι μου είπε τώρα ο λογιστής. Δεν ξέρω τι… δεν έχω στοιχεία, δεν μπορώ να ξέρω τι είδα… εγώ αυτό τους έχω πει. Πρέπει να τακτοποιηθεί… να το δούμε». Από τη συνομιλία προκύπτει ότι ο καπετάνιος γνώριζε πλέον ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε πνιγεί.

Πλοίαρχος: «Προσπαθώ να μη σας απολύσουν»

Στη συνέχεια, ο καπετάνιος καθοδήγησε το πλήρωμα -ανάμεσά τους και τον ύπαρχο- για το τι θα πει στην ανάκριση, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αναφέρει ότι τον έσπρωξε, αλλά τον απώθησε μόνο με φωνές.

Πλοίαρχος: Με το που θα μπουν μέσα εδώ, θα πάμε κατευθείαν για ανάκριση.

Πλοίαρχος: Με το που ανοίγουμε τον καταπέλτη, θα φτάσουν τα κλιμάκια κατευθείαν από το λιμεναρχείο. Σίγουρα θα είσαι εσύ-εσύ, ποιος άλλος ήταν εδώ;

Πλήρωμα: Ο Β… είχε φύγει.

Πλοίαρχος: Γ… θα πάμε για κατάθεση. Αυτό που θα πείτε… ότι το πλοίο είχαμε αμολήσει, είχαμε σηκώσει τον καταπέλτη και ξαφνικά τον είδαμε και ήρθε, ερχότανε… να μπει.

Πλήρωμα: Τον απωθήσαμε…

Πλοίαρχος: Όχι τον σπρώξαμε, μόνο με φωνές. Το πλοίο έφευγε και καθώς προσπάθησε να μπει μέσα… σηκώθηκαν τα πέδιλα. Ήταν ο ύπαρχος, ο ναύκληρος εκείνη την ώρα και ο αξιωματικός που ήταν από πάνω και έβλεπε που κάναμε τις κινήσεις για να φύγουμε. Προσπαθώ να μη σας απολύσουν.