Εντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το τελευταίο διάστηµα έχουν εκτιναχθεί οι µεταναστευτικές ροές στα νησιά. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως πολλές δοµές έχουν αρχίσει να πιέζονται, όπως η Κλειστή Ελεγχόµενη ∆οµή Σάµου, η οποία σχεδόν έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθµό µεταναστών που αντέχει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρης Καιρίδης, πραγµατοποιεί συχνά αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε νησιά που πλήττονται από τη µεταναστευτική κρίση. Τελευταία επίσκεψη ήταν αυτή στη Σάµο, την περασµένη Πέµπτη, προκειµένου να δει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν. «Εχουµε σήµερα αυξηµένη µεταναστευτική πίεση σε όλη τη νότια περίµετρο της Ευρώπης εξαιτίας της γενικευµένης αποσταθεροποίησης του Σαχέλ, της οικονοµικής κρίσης στην Τουρκία αλλά και της συνεχιζόµενης αµφιθυµίας της Ευρώπης για µια πιο αποφασιστική αντιµετώπιση της παράνοµης µετανάστευσης. Το αποτέλεσµα είναι εκρηκτικό στην Ιταλία και αλλού, όπως στη Σλοβενία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κατάσταση, παρά την πίεση, παραµένει διαχειρίσιµη», σχολιάζει στα «Π» ο κ. Καιρίδης.

metanastes
 Η Ευρώπη βρίσκεται υπό τον κίνδυνο µιας νέας µεταναστευτικής κρίσης. Οι εικόνες που φτάνουν από την Ιταλία, στην οποία οι ροές έχουν δεκαπλασιαστεί, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα. Μόλις την περασµένη Τετάρτη κατέκλυσαν τη Λαµπεντούζα, στα νότια της Ιταλίας, δεκάδες σκάφη µε περίπου 7.000 µετανάστες. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, «πετώντας το µπαλάκι» στις Βρυξέλλες εξέπεµψε SOS, εξηγώντας πως πρωταρχικός στόχος είναι να σταµατήσουν οι αφίξεις, καθώς οι δοµές στην Ιταλία είναι υπερπλήρεις.

Προχωρούν γρήγορα 

Στην Ελλάδα µπορεί κάποιες δοµές να έχουν αρχίσει να γεµίζουν, οι διαδικασίες αποσυµφόρησής τους όµως προχωρούν γρήγορα. «Εχουµε δηµιουργήσει ένα δίκτυο δοµών φιλοξενίας και ένα αναβαθµισµένο σύστηµα καταγραφής και ασύλου, µε το οποίο µπορούµε να διαχειριζόµαστε τις ροές µε αποτελεσµατικότητα και ανθρωπισµό. Το δίκτυο αυτό των δοµών δεν το έχουν άλλες χώρες και βλέπουµε να προσπαθούν να αποσυµφορήσουν άρον-άρον κοινόχρηστους χώρους και να ζουν σκηνές που βιώσαµε κι εµείς στο παρελθόν. Αντίθετα, εδώ η αντιµετώπιση γίνεται µε οργανωµένο τρόπο και µε ασφάλεια τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ευλόγως, λοιπόν, η κατάσταση αυτή που έχει αρχίσει και πάλι να δηµιουργείται προκαλεί αγωνία και στο Μέγαρο Μαξίµου. Και µπορεί οι σχέσεις της Ελλάδας µε την Ευρώπη µετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου να είχαν διαταραχθεί, όµως έπειτα από συγκεκριµένες ενέργειες και επαφές µε Ευρωπαίους αξιωµατούχους (Ιλβα Γιόχανσον κ.ά.), που έγιναν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η επικοινωνία αποκαταστάθηκε. Η χώρα µας διεκδικεί, σήµερα, αυξηµένη βοήθεια, αλλά και αλληλεγγύη στην αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού, µε κύριο στόχο µια νέα συµφωνία µε την Τουρκία.

Δημήτρης Καιρίδης: Η Λαµπεντούζα είναι µια προειδοποίηση, που καθιστά την αφύπνιση της Ευρώπης ακόµα πιο επιτακτική


«Κινούµαστε και σε διεθνές επίπεδο και διεκδικούµε επιτέλους µια συνεκτική, αποτελεσµατική κοινή ευρωπαϊκή στάση και µια συµφωνία µε την Τουρκία, που αποτελεί την κύρια, για εµάς, πηγή του προβλήµατος. Πιστεύω ότι µέσα από τη συνεργασία µπορούµε να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα πολύ καλύτερα προς όφελος όλων», σχολιάζει σχετικά µε τη στάση της Ευρώπης ο ∆ηµήτρης Καιρίδης.

Παρά την ευρωπαϊκή βοήθεια στην αντιµετώπιση του ζητήµατος, η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί σε πρώτο βαθµό τις µεταναστευτικές ροές, δηλαδή τις βάρκες που φτάνουν στα νησιά µε τους ταλαιπωρηµένους µετανάστες, τους οποίους έχουν εκµεταλλευτεί οι διακινητές.

Το μεγαλύτερο βάρος

Καθοριστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων διαδραµατίζουν το Λιµενικό, η Αστυνοµία και οι συνοριοφύλακες. Το µεγαλύτερο, όµως, βάρος της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων της χώρας σηκώνει το Λιµενικό, µε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να υποστηρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας µε την ευρωπαϊκή βοήθεια που εξασφαλίζει και διαχειρίζεται.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν επιχειρεί στην προστασία και τη φύλαξη των συνόρων. Αυτό το κάνει το Λιµενικό και η Αστυνοµία και το κάνουν πολύ καλά. Το ΥΜΑ βοηθά, ωστόσο, στη διεκδίκηση, τη διαχείριση και τη διοχέτευση της ευρωπαϊκής βοήθειας, ώστε οι δυνάµεις ασφαλείας της χώρας να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισµό, κάµερες, drones, σκάφη, για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά», επισηµαίνει ο κ. Καιρίδης.

Παρά τη δικαιολογηµένη ανησυχία που µπορεί να επικρατεί, ο υπουργός Μετανάστευσης διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναζήσει την κρίση του 2015. «Τότε, να θυµίσω, οι ροές ήταν 800.000. Σήµερα είναι το 1/40. Αυτό δεν σηµαίνει ότι εφησυχάζουµε. Η Ευρώπη είναι αντιµέτωπη µε έναν διαρκή κίνδυνο απότοµης έξαρσης, καθώς τα δίκτυα των διακινητών, αλλά και οι γεωστατικές ανακατατάξεις µπορούν εύκολα να µετακινήσουν µεγάλους µεταναστευτικούς πληθυσµούς. Η Λαµπεντούζα είναι µια προειδοποίηση, που καθιστά την αφύπνιση της Ευρώπης ακόµα πιο επιτακτική», συµπληρώνει ο ίδιος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»