Δύο εβδομάδες μετά το τέλος της επέλασης του «Daniel» στη Θεσσαλία, σταδιακά και με κοπιαστικό τρόπο επιστρέφει η κανονικότητα στις ζωές των ανθρώπων που επλήγησαν. Οι δρόμοι επισκευάζονται, η εθνική οδός άνοιξε και για τα φορτηγά, οι γέφυρες ξαναστήνονται και το πόσιμο νερό επανέρχεται στις βρύσες των περιοχών όπου ήταν κομμένο για μέρες.

Θεσσαλία: Γέφυρες και πόσιμο νερό

Στην Πύλη Τρικάλων τοποθετήθηκε από τον Στρατό μεταλλική γέφυρα τύπου Μπέλεϊ ανοίγματος 120 ποδών, από την οποία μπορούν να περάσουν οχήματα έως 10 τόνων. Πρόκειται για μία προσωρινή αλλά αναγκαία λύση, καθώς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πύλης-Στουρναραίικων. Σημειώνεται ότι στις 6.00 το πρωί της Πέμπτης δόθηκε στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Την ίδια ώρα, πόσιμο και κατάλληλο για κατανάλωση κρίθηκε επιτέλους το νερό στον Βόλο την Τετάρτη, έπειτα από 16 μέρες, με εξαίρεση πέντε περιοχές. Οι εξαιρέσεις αφορούν τις τοπικές κοινότητες Μακρινίτσας, Δράμας, Χανίων, Ιωλκού και Πορταριάς, για τον λόγο ότι σε αυτές τις περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το σύστημα χλωρίωσης. Επίσης, έγινε η επισήμανση ή μάλλον η σύσταση προς κάποιες ομάδες ατόμων, τους υπερτασικούς για παράδειγμα, να μην προβαίνουν σε πόση του νερού για λόγους που αφορούν την υγεία τους.

Ξυλοκόπησαν πρόεδρο χωριού στα Τρίκαλα, πήγαν στον εισαγγελέα στο Πήλιο

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της υπομονής που πλέον έχει εξαντληθεί είναι ένα περιστατικό στα Τρίκαλα, όπου εξοργισμένοι κάτοικοι ξυλοκόπησαν τον πρόεδρο χωριού του νομού για τα εμφιαλωμένα νερά! Σύμφωνα με το trikalanews, προκλήθηκε παρεξήγηση μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τον σωστό διαμοιρασμό των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται από δωρεές. Σημειώνεται ότι έγιναν μηνύσεις εκατέρωθεν για το επεισόδιο.

Στο Πήλιο οι κάτοικοι του οικισμού Πλατανιά πήγαν στον εισαγγελέα, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία και την ιδιοκτησία τους. Το συγκεκριμένο χωριό έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, ενώ έχουν καταστραφεί οι υποδομές του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρουσιάζεται στο ποτάμι, όπου έχουν καταστραφεί τα τοιχία στήριξης του ρέματος. Η γέφυρα έχει καταρρεύσει και φράζει την εκβολή του ποταμιού, το οποίο ρέει πλέον δίπλα στα σπίτια.

Τέλος, 46 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 104 νέες λοιμώξεις αναπνευστικού καταγράφηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οκτώ ήταν οι νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας και 14 οι νέες νοσηλείες λόγω λοίμωξης αναπνευστικού, ενώ πέντε πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης εξετάζονται εργαστηριακά (τρία στη Λάρισα και δύο στην Καρδίτσα). Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα τυχαίο εύρημα καμπυλοβακτηρίου στη Μαγνησία. Αναφορικά με το νερό, είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση στην τοπική κοινότητα Ζαϊμίου Καρδίτσας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή