Η υπογραφή της σύμβασης αυτής από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα έγινε με τον Jack Li, Chief Executive Officer Europe της «YOTONG BUS CO. LTD», παρουσία της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του γενικού γραμματέα μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, της υπεύθυνης για τις μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου και της Account Manager Europe της εταιρείας, Frances Fan.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου: «Η δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, εκπληρώνεται με την προμήθεια των πρώτων 250 νέων υπερσύγχρονων, ηλεκτρικών αστικών οχημάτων, μήκους 12 μέτρων. Με την κυκλοφορία των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων στις δύο πόλεις, προωθείται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, εξασφαλίζεται η ενεργειακή αποδοτικότητα και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου, ενώ στο επιβατικό κοινό θα συνεχίσουν να παρέχονται οικονομικά προσιτές μετακινήσεις, με σαφώς υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών».

Στην συγκεκριμένη σύμβαση που υπογράφηκε συμπεριλαμβάνεται και η ταυτόχρονη προμήθεια ανεξάρτητων φορτιστών αργής φόρτισης, που αναμένεται να λειτουργήσουν στα αμαξοστάσια, τόσο της Αττικής, όσο και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, προβλέπεται και η παροχή επτά κινητών μονάδων (ταχυφορτιστή), με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τρόπο διαμόρφωσης, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η ενδεχόμενη ανάγκη φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Κοντά στα 111 εκατομμύρια το τελικό κόστος

Το τελικό κόστος που απαιτείται ανέρχεται στα 110.850.000 ευρώ. Μάλιστα, το γεγονός πως υπογράφηκε η σχετική σύμβαση, συνεπάγεται πως έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για τον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κάτι το οποίο προβλέπει την προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων, με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον έως το τέλος της τετραετίας, δεδομένου πως η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Η ειδική πρόσκληση προς τον Ανάδοχο για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης φαίνεται πως εγκρίθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, από τον Υπουργό, με προθεσμία προσέλευσης δεκαπέντε ημερών.