Με έκδηλη ανησυχία παρακολούθησαν στην Τουρκία την καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra.

«Είναι η πρώτη φρεγάτα που αγοράζει η Ελλάδα ύστερα από 25 χρόνια, εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα, αισθητήρες και ραντάρ», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την αγορά που έχει ενοχλήσει σφόδρα το τουρκικό κατεστημένο. Το δελτίο ειδήσεων του TGRT Haber ανέφερε: «Η Ελλάδα έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια εντάσσει στον στόλο της μία φρεγάτα. Ήδη έγινε η καθέλκυση της γαλλικής φρεγάτας Belharra. H Ελλάδα είχε υπογράψει συμφωνία για την αγορά τριών τέτοιων φρεγατών 4.550 τόνων. Ας τους πούμε καλορίζικη, αλλά αχρείαστη να είναι». Και συνέχισαν με έπαρση: «Ας μην επιχειρήσουν να τη χρησιμοποιήσουν. Η Ελλάδα, αφού πήρε 18 μαχητικά Rafale, τώρα ετοιμάζεται να εντάξει στον στόλο της ένα πολεμικό πλοίο και αυτό συμβαίνει ύστερα από 25 χρόνια. Η φρεγάτα Βelharra “Κίμων” ναυπηγήθηκε στη Γαλλία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο που ναυπηγήθηκε από τη γαλλική Naval καθελκύστηκε στην πόλη Λοριάν. Το πλοίο έχει βάρος 4.550 τόνους και η εταιρεία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις δυνατότητές του. Αρκέστηκε να τονίσει πως είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες και οπλικά συστήματα. Η φρεγάτα θα έχει εξελιγμένες δυνατότητες αντιμετώπισης υποβρυχίων και αεροσκαφών», ανέφερε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Κλειδώνει» η Μεσόγειος με τις τρεις 

«Οι τρεις δεν θα “κλείσουν” μόνο το Αιγαίο, θα “κλείσουν” την Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγκολφόπουλος, στον απόηχο της καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία. «“Κλείνει” όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος. Μέσα από την Τουρκία δεν περνάει τίποτα. Οτιδήποτε θα περνάει μέσα καταρρίπτεται, όχι μόνο από τις φρεγάτες, και από τα Rafale», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιναύαρχος, παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη.

«Έχουν δε δυνατότητα anti-hacking, δεν προσβάλλονται από ηλεκτρονικές παρεμβολές και είναι σχεδόν αόρατες. Οτιδήποτε μπει στα νησιά μας βάλλεται από παντού», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία των Belharra είναι η καλύτερη στον κόσμο αυτή τη στιγμή, υπέρτερη και της τεχνολογίας των καλύτερων αμερικανικών πλοίων.

«Παρμενίων» κατά ασύμμετρων ενεργειών και υβριδικών απειλών

Η καθέλκυση της πρώτης Belharra στη Γαλλία, όπως ήταν λογικό, τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Κατά τη διάρκεια, όμως, των τελευταίων ημερών διεξαγόταν και η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «Παρμενιών-23». Η άσκηση έλαβε χώρα σε ολόκληρη την επικράτεια από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.

Στην άσκηση «Παρμενίων» συμμετείχαν όλα τα μέσα και το προσωπικό των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα. Ο φετινός «Παρμενίων» είχε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία, διότι διεξήχθη εν μέσω πρωτοφανών καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, που έπληξαν ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν να ανταποκριθούν σε έναν διπλό ρόλο: να συνδράμουν τις πληγείσες περιοχές και να ανακουφίσουν τους Έλληνες πολίτες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, και να διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, έγινε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία η μερική ενεργοποίηση ενός Τάγματος Κινητής Εφεδρείας και ενεργοποιήθηκε επιτυχώς το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της χώρας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας για την περίπτωση αεροπορικής επίθεσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών περιστατικών. Οι εικόνες από τον «Παρμενίωνα» ήταν και φέτος εντυπωσιακές και μιλούν από μόνες τους για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6/10