Νέα μόδα, αλλά και λύση όπως εκτιμούν πολύ απέναντι στο ακριβό λάδι, αποτελούν οι φριτέζες αέρος. Οι φριτέζες αέρος σύμφωνα με τους ειδικούς κατασκευάστηκαν για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Ωστόσο οι συγκεκριμένες φριτέζες αέρος, επειδή μαγειρεύουν χωρίς ή με ελάχιστο λάδι, αποτελούν τώρα και το κύριο όπλο τον νοικοκυριών απέναντι στο ακριβό λάδι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το live News, με την τιμή του ελαιόλαδου να έχει «απογειωθεί» η νέα μόδα στις κουζίνες όχι μόνο της χώρας μας αλλά σε όλο τον κόσμο λέγεται φριτέζα αέρος,  συσκευές που βρίσκουν την θέση τους στον πάγκο της κουζίνας για τηγάνισμα χωρίς λάδι ή αν κάποιος προτιμά με ελάχιστο λάδι, σε καμία περίπτωση όμως σε ποσότητα μιας κανονικής φριτέζας ή ενός τηγανιού.

Νέα μανία με τις φριτέζες αέρος

 «Η φριτέζα αέρος ή αλλιώς air fryer, εγγυάται υγιεινό μαγείρεμα με λιγότερο λάδι και χαμηλά λιπαρά. Είναι υγιεινή και ταχύτατη, καθώς το λάδι στο φαγητό τηγανίζεται μέσω της θερμαινόμενης κυκλοφορίας αέρα 360°».

 «Τα air fryers καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε διάστημα ενός έτους από τους φούρνους αερίου και ηλεκτρικούς», σημειώνει η σελίδα του «the eco experts». Η τάση δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά: «Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα air fryers είναι πιο δημοφιλή από ποτέ».

Μάλιστα, οι συσκευές φαίνεται να προσελκύουν κυρίως τους νέους, έχουν και γκατζετάκια όπως σύνδεση wifi και για του λόγου το αληθές στο TiκTοκ γίνεται χαμός από βίντεο από influencers και μη.

Στο TikTok «βροχή» οι συμβουλές για μαγείρεμα με air fryer και άλλοι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας παρουσιάζουν κολπάκια ακόμα και για το πώς μπορεί να καθαριστεί πιο αποτελεσματικά μια τέτοια συσκευασία.

Τιμές που «καίνε»

Η έρευνα αγοράς πάντως επιβάλλεται και για τα χαρακτηριστικά και για τις τιμές.

Είναι ενδεικτικό πως φριτέζα αέρος με αποσπώμενο Κάδο 4lt λευκή που σε γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών έχει 149 ευρώ στο κατάστημα ηλεκτρονικών αγορών Shopflix κοστίζει μόλις 80,33 δηλαδή λίγο πάνω από τα μισά λεφτά.

Σε τιμές Black Friday αγοράζουν ήδη οι Βέλγοι τα airfryers όπως η επώνυμη συσκευή στο Βέλγιο έχει 269€ με δωρεάν παράδοση και επιπλέον σε 3 καταστήματα ο καταναλωτής αν προτιμά μπορεί άμεσα να το παραλάβει το ίδιο στην Ελλάδα τιμάται στα 329€ δηλαδή η συσκευή air fryer είναι στην χώρα μας 60€ ακριβότερη.

Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει αν έχουν αποφασίσει την αγορά τους να ψάξουν τις τιμές για να μην «κάψουν» χωρίς λόγο το budget τους.