Με έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστεί η κακοκαιρία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Η χώρα σχεδόν στο σύνολό της θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την έντονη βροχοπτώσεις. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν μάλιστα ότι αρκετές περιοχές θα δεχτούν τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας των επόμενων ημερών. Ο χειμώνας μπαίνει απότομα με ισχυρούς ανέμους και βροχές με την κακοκαιρία να αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού

Διαβάστε επίσης: Επιδείνωση του καιρού από αύριο: Επεκτείνονται οι βροχές και οι καταιγίδες – Πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία  το μεσημέρι της Πέμπτης, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από αύριο.

Κακοκαιρία: Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού

Σύμφωνα με την ΕΜΥ το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει και θα παρουσιάσει επιδείνωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνα φαινόμενα που φέρνει το φαινόμενο «Π».

Ο Γιάννης Καλλιάνος πόσταρε μάλιστα χάρτη με τις περιοχές SOS, με την κακοκαιρία σε σχήμα «Π» να φέρνει μεγάλους όγκους νερού στη δυτική Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 Αναλυτικά η ανάρτηση: 

 

Νεότερα για την κακοκαιρία του Σαββάτου : Στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται οι περιοχές «Υψηλού Κινδύνου»....

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ στις Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023

Από την πλευρά του o Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι τα φαινόμενα θα είναι αρκετά σφοδρά και θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά προς τα νότια, νοτιοανατολικά τμήματα. «Περνάει στην ουσία ένα ψυχρό μέτωπο, συγκρούονται δύο διαφορετικές αέριες μάζες, ο ψυχρός και ο θερμός αέρας».

Η κακοκαιρία θα δώσει πολλές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Σάββατο και Κυριακή. Ένα γρήγορο πέρασμα θα κάνει η κακοκαιρία και από το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με πιο χαμηλές εντάσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά μια γραμμή, η οποία ξεκινά από τα βόρεια προς τα νότια, θα έχει όμως μικρό πλάτος. Θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Είναι οι «καταιγίδες λαίλαπας», στο ψυχρό μέτωπο δηλαδή, όταν περνά αυτός ο ψυχρός αέρας και συναντά πιο θερμό δημιουργεί όλο αυτό, εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Μπορεί να έχουμε χαλαζοπτώσεις, να έχουμε μεγάλο όγκο νερού και έντονο αριθμό κεραυνών, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος. «Χρειάζεται προσοχή», σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης: Πολιτική Προστασία: Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία τύπου "Π" - Οι συστάσεις στους πολίτες

 Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-11-2023

Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα δυτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες βροχές.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-11-2023

Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αρχικά θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, γρήγορα όμως θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την ανατολική νησιωτική χώρα. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και βόρεια.

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-11-2023

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται τοπικές βροχές έως το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και λίγες βροχές στα βορειοδυτικά από το απόγευμα.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 06-11-2023

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στα δυτικά, όπου θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.