Αποφυλακίστηκε σήμερα το απόγευμα (17/11) η Πόλα Ρούπα, που είχε καταδικαστεί ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Το Δικαστικό Συμβούλιο των φυλακών Θήβας έκανε δεκτό το αίτημά της για υφ' όρον απόλυση, καθώς είναι μητέρα ανήλικου τέκνου.

Η Ρούπα είχε καταδικαστεί σε ισόβια συν 25 χρόνια κάθειρξη για την βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2014, μία πράξη την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Η ποινή είχε μειωθεί σε έξι χρόνια και τρεις μήνες το 2021, ενώ το Δικαστικό Συμβούλιο επέβαλε δύο όρους για την αποφυλάκισή της. Της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ πρέπει να εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας της.

Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη τον Απρίλιο του 2010, μαζί με έξι ακόμα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο σύντροφός της, Νίκος Μαζιώτης, ενώ προφυλακίστηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου αποφυλακίστηκαν τον Οκτώβριο του 2011 μετά την παρέλευση του 18μήνου.

Πόλα Ρούπα: Το χρονικό της δράσης της, το σχέδιο για απόδραση και η σύλληψη

Για τους επόμενους μήνες η Ρούπα και ο Μαζιώτης έδιναν το «παρών» στο 5ο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, στη δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα», ωστόσο τον Ιούνιο του 2012 δεν παρουσιάστηκαν ως όφειλαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, ενώ δύο χρόνια μετά και αφού είχαν καταδικαστεί ερήμην σε 50 χρόνια φυλάκιση για την συμμετοχή τους στον «Επαναστατικό Αγώνα» αστυνομικοί συνέλαβαν τον Μαζιώτη μετά από συμπλοκή στο Μοναστηράκι.

Εν συνεχεία, η ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα με το ανήλικό παιδί της, ενώ εκείνη διαφεύγει από το κρησφύγετο της οργάνωσης στην Πεύκη πριν μπουν σε αυτό οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Τον Ιούνιο του 2015 η Ρούπα ληστεύει μαζί με συνεργούς υποκατάστημα τράπεζας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκαν για την απόδραση του Μαζιώτη και μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, όμως το σχέδιο απέτυχε, καθώς ο πιλότος του ελικοπτέρου δεν υπάκουσε στις εντολές.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Πόλα Ρούπα προχώρησε σε ακόμα μία ένοπλη ληστεία στη Μαλεσίνα, ενώ συνελήφθη τελικά στην Ηλιούπολη στις 6 Ιανουαρίου 2017.