Πολύ δύσκολα θα απαντήσει κάποιος γρήγορα στην ερώτηση αν υπάρχει προϊόν που δεν έχει ακριβύνει την τελευταία διετία, με τα πορτοκάλια, που από 0,70 ευρώ πέρυσι έχουν φτάσει στο 1,70 ευρώ φέτος, να είναι ένα παράδειγμα. Φαίνεται ότι, όπως επισημαίνει παραγωγός, η τιμή είναι τσιμπημένη επί τα άνω, καθώς η ενδεικτική τιμή για τα ελληνικά πορτοκάλια σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ είναι το 1,20 ευρώ

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο παραγωγός Π. Μπλέτας, για να φύγουν τα πορτοκάλια από τον παραγωγό στη Σκάλα Λακωνίας (που στοιχίζουν περίπου 0,40 ευρώ), χρειάζονται άλλα περίπου 0,55 με 0,60 ευρώ η διαδικασία. Η συγκομιδή, η μεταφορά στο εργοστάσιο, η μεταφορά στην Αθήνα, το κέρδος των σούπερ μάρκετ και ο ΦΠΑ ανεβάζουν την τιμή στα πορτοκάλια.

«Αν το πορτοκάλι είχε 0,20 ευρώ και χρειάζονταν άλλα 0,60 ευρώ θα έλεγαν όλοι "το πορτοκάλι είναι τέσσερις φορές πάνω"», λέει ο παραγωγός.



Μάλιστα, εξηγεί ότι τα πορτοκάλια, από τη στιγμή που φεύγουν από τη Λακωνία συσκευασμένα, θα φτάσουν στο εργοστάσιο περίπου 1 ευρώ. «Η σωστή τιμή για τα πορτοκάλια στα σούπερ μάρκετ είναι περίπου 1,20 ευρώ», λέει ο παραγωγός και τονίζει: «Έχουμε μπερδέψει τις τιμές. Τα πορτοκάλια που είδαμε στα 2,5 ευρώ δεν ήταν από την Ελλάδα. Ευτυχώς η παραγωγή είναι κανονική και ίσως μειωθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα».