Σε αναστάτωση βρίσκεται ένα ολόκληρο χωριό, εν αναµονή της πολύκροτης δίκης για το φρικιαστικό τροχαίο δυστύχηµα στη διώρυγα Νεοχωρίου Μεσολογγίου, τον Οκτώβριο του 2018, στο οποίο πνίγηκαν ο 29χρονος Ακης Κάκος και η 29χρονη Στεφανία Μουλαρά, µητέρα ενός παιδιού. Οι τραγικοί συγγενείς, που από την πρώτη στιγµή είχαν στραφεί εναντίον του 35χρονου οδηγού του µοιραίου αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτοµα, ελπίζουν σε µια δικαίωση στη δίκη της 14ης ∆εκεµβρίου, που, όπως λένε, θα ηρεµήσει τις ψυχές των ανθρώπων τους.

Η κατηγορία που βάρυνε αρχικά τον οδηγό ήταν ανθρωποκτονία από αµέλεια κατά συρροή, όµως πέρυσι µετατράπηκε σε κακούργηµα, αφού, όπως έδειξαν οι εκθέσεις των πραγµατογνωµόνων της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών, ο κατηγορούµενος οδηγούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ. Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυµάτων είχαν ζητήσει εξαρχής την εφαρµογή του κώδικα περί ναρκωτικών, κάτι που έγινε τελικά δεκτό από το δικαστήριο, το οποίο επέστρεψε τη δικογραφία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, για να διαταχθεί κύρια ανάκριση και να απολογηθεί εκ νέου ο κατηγορούµενος, αυτήν τη φορά σε βαθµό κακουργήµατος. Επίσης, ο 35χρονος βαρύνεται µε την κατηγορία της απλής σωµατικής βλάβης, σε βάρος της τέταρτης επιβάτιδας, που σώθηκε.

Μιλώντας αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι συγγενείς των δύο αδικοχαµένων νέων εξέφρασαν τη συντριβή τους για τον άδικο χαµό τους, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουν ότι ο οδηγός του µοιραίου Ι.Χ. θα καταδικαστεί.

Συγκλονίζει η αδερφή της Στεφανίας: "Είναι δολοφονία, είμαστε όλοι μας ζωντανοί νεκροί"


Η Βικτωρία Μουλαρά, αδελφή της άτυχης Στεφανίας, τόνισε: «∆ύο παιδιά που είχαν όνειρα δολοφονήθηκαν. Από εκείνη τη στιγµή άλλαξαν οι ζωές όλων µας. Είµαστε όλοι µας ζωντανοί νεκροί. Και µιλάω για δολοφονία, γιατί ένας άνθρωπος που έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ είναι ωρολογιακή βόµβα έτοιµη να εκραγεί ανά πάσα στιγµή. Κι αυτός ο άνθρωπος πήρε το αυτοκίνητο και οδήγησε δύο νέους στον θάνατο».

Η ίδια, µε φωνή που έσπαγε από τη συγκίνηση, τον πόνο και την οργή, σηµείωσε: «Η αδελφή µου και ο Ακης ζητάνε δικαίωση... Εµείς ζητάµε δικαίωση και θέλουµε να επιβληθεί η µέγιστη των ποινών. Θα πρέπει κάποια στιγµή να σταµατήσει η ατιµωρησία των τροχαίων εγκληµάτων. Είµαστε αποφασισµένοι να το πάµε µέχρι τέλους και, αν δεν βρούµε τη δικαιοσύνη στα ελληνικά δικαστήρια, θα απευθυνθούµε στα ευρωπαϊκά. Όσο ζω και αναπνέω θα αγωνίζοµαι για τον Ακη και την αδελφή µου, που ήταν η µαµά της µικρής Νεφέλης κι όχι ένας αριθµός στο πινάκιο».

"Ελπίζω στη δίκη να τιμωρηθεί, ξέρω ότι δεν θα ξαναγκαλιάσω το γιο μου", λέει ο πατέρας του Άκη


Συντετριµµένος, ο Γιώργος Κάκος, πατέρας του άτυχου Άκη, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγµή είπε πως ο κατηγορούµενος είχε καταθέσει ψεύδη.
«Επεφτε συνεχώς σε αντιφάσεις, καθώς τη µία φορά έλεγε ότι οδηγούσε ο ίδιος, αλλά πήγε να αποφύγει ένα σκυλί και τότε έγινε το δυστύχηµα, και την άλλη ότι οδηγούσε η Στέφη. Γενικά αράδιαζε το ένα ψέµα µετά το άλλο. Ελπίζω στη δίκη να τιµωρηθεί, για να αγαλλιάσουν οι ψυχούλες των παιδιών µας και να ηρεµήσουµε κι εµείς, όσο γί νεται. Εγώ ξέρω ότι τον γιο µου δεν θα τον ξαναγκαλιάσω, ενώ ο 35χρονος κυκλοφορεί επί 5 χρόνια ελεύθερος και κάνει τη ζωή του. Ελπίζω και αποζητώ δικαιοσύνη», είπε ο χαροκαµένος πατέρας

Με την ελπίδα ότι, έστω και 5 χρόνια µετά, η ∆ικαιοσύνη θα κάνει το σωστό, ο αδελφός της Στεφανίας, Βαγγέλης Μουλαράς, σηµείωσε: «Ο νόµος ήταν σαφής από την αρχή: Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών είναι κακούργηµα, κάτι το οποίο “ξέχασε” ο εισαγγελέας τότε που χειρίστηκε την υπόθεση, µε αποτέλεσµα να πα ραπέµψει αρχικά τον 35χρονο για πληµµέληµα. Τελικά, ο κατηγορούµενος θα παραπεµφθεί για κακούργηµα κι έτσι ξεκινάει ένας καινούριος αγώνας για εµάς».

Το χρονικό της τραγωδίας


Το κακό έγινε τα ξηµερώµατα της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018, όταν οι τέσσερις νέοι συναντήθηκαν για να διασκεδάσουν σε ένα µαγαζί. Ώρες µετά, στον δρόµο που οδηγεί προς την παραλία του Λούρου, κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, το µοιραίο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 35χρονος βγήκε από την πορεία του σε µια απότοµη στροφή κι έπεσε µέσα στο αρδευτικό κανάλι, µε αποτέλεσµα τον θάνατο των δύο εκ των τεσσάρων επιβατών. Ο οδηγός και η κοπέλα που καθόταν ακριβώς πίσω του κατάφεραν να βγουν, αλλά δεν έγινε το ίδιο µε τον Ακη και τη Στέφη, για τους οποίους ήταν αργά.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 2 Δεκεμβρίου