«Πάρτι» έστησαν οι διαρρήκτες, οι «κλέφτες των ΑΤΜ» και οι πορτοφολάδες το τριήµερο των Χριστουγέννων σε ολόκληρη την Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, µε τις καταγγελίες των θυµάτων να διαδέχονται η µία την άλλη. Οι κακοποιοί βρήκαν ευκαιρία, όπως φαίνεται, αφού αρκετοί συµπολίτες µας, µετά τον τριετή αποκλεισµό λόγω κορονοϊού, έφυγαν από την Αθήνα για την περιφέρεια ή χώρες του εξωτερικού. Τα κλειστά σπίτια αποτέλεσαν τον καλύτερο στόχο για τους κακοποιούς, καθώς οι δράστες αφαίρεσαν από αυτά χρήµατα, κοσµήµατα, ρολόγια και άλλα πολύτιµα αντικείµενα. Οι κακοποιοί χρησιµοποίησαν ευφάνταστους τρόπους για να µην τραβήξουν την προσοχή των γειτόνων, όπως συνέβη στην περίπτωση διάρρηξης δύο διαµερισµάτων σε κεντρική οδό της Κηφισιάς.

Οι τρεις δράστες ήταν ντυµένοι Αγιοβασίληδες και µε τα τρίγωνα στα χέρια έψαχναν άδεια σπίτια. «Χτύπησαν» ένα από αυτά, στην οδό Λεβίδου, από όπου αφαίρεσαν το χρηµατοκιβώτιο, που περιείχε χρήµατα, ρολόγια, βιβλιάρια καταθέσεων και κλειδιά αυτοκινήτων. Αυτό που προκύπτει από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στα Αστυνοµικά Τµήµατα της Αττικής είναι πως αρκετοί ήταν οι «κλέφτες των ΑΤΜ». Πρόκειται για κακοποιούς οι οποίοι στήνονται κοντά σε ΑΤΜ τραπεζών παρακολουθώντας τα θύµατά τους, κυρίως ηλικιωµένους. Οποιος έκανε µεγάλη ανάληψη χρηµάτων αυτοµάτως έµπαινε στο στόχαστρό τους. Τον παρακολουθούσαν και λίγο παρακάτω, σε έναν ήρεµο δρόµο, έκαναν την κίνησή τους και του άρπαζαν τα χρήµατα. Το ίδιο συνέβη και µε τους πορτοφολάδες, οι οποίοι έκαναν «χρυσές» δουλειές, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και στους σταθµούς του µετρό. Εκµεταλλευόµενοι την κοσµοσυρροή τις γιορτινές ηµέρες, αφαιρούσαν πορτοφόλια και πολύτιµα αντικείµενα από ανυποψίαστους πολίτες που είχαν βγει για να απολαύσουν τη βόλτα τους στην οδό Ερµού και στους υπόλοιπους δρόµους του κέντρου. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αναµένεται να βγουν το πρώτο 15ήµερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα αποκαλυφθεί η πραγµατική εικόνα της κατάστασης. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν έντονη δραστηριότητα των διαρρηκτών και των κλεφτών.

Εκμεταλλεύτηκαν τις… απουσίες

Το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής φάνηκε ότι είχαν την... τιµητική τους το τριήµερο των εορτών των Χριστουγέννων, οπότε οι κακοποιοί «αλώνισαν». Οι αστυνοµικοί της ∆Ι.ΑΣ. πραγµατοποιούσαν διαρκείς περιπολίες σε κεντρικά σηµεία του Λεκανοπεδίου, πλην όµως η τροµοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή, αλλά και οι εν εξελίξει πόλεµοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή µείωσαν σηµαντικά την παρουσία τους για την καταπολέµηση της µικροεγκληµατικότητας. Η φρούρηση ουκρανικών, ρωσικών, ισραηλινών και παλαιστινιακών στόχων σε συνδυασµό µε την αύξηση της φρούρησης των αστυνοµικών υπηρεσιών, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, είχαν ως αποτέλεσµα να µειωθούν οι διαθέσιµοι αστυνοµικοί για την αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας, που ταλανίζει την καθηµερινότητα των πολιτών. Κάτι που φαίνεται πως εκµεταλλεύτηκαν µε τον καλύτερο τρόπο οι κακοποιοί. Μάλιστα, οι αστυνοµικοί εκτιµούν πως υπάρχουν αρκετοί συµπολίτες µας οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει από την εορταστική τους απόδραση και δεν γνωρίζουν πως το σπίτι τους έχει παραβιαστεί. «Είναι σύνηθες τις πρώτες ηµέρες του νέου έτους να δεχόµαστε αυξηµένο αριθµό καταγγελιών διαρρήξεων και κλοπών, αφού οι ένοικοι βρίσκονται εκτός της κατοικίας τους», υποστήριξε στα «Π» αστυνοµικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.

Άδειες και ενστάσεις

Οι περίπου 1.500 αστυνοµικοί που έχουν επιστρέψει -στα χαρτιά- επίσηµα στις υπηρεσίες τους δεν φαίνεται να βοήθησαν την κατάσταση. Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, από τους 1.500 οι 500 έχουν ζητήσει και έχουν λάβει άδειες διαφόρων τύπων, γονικές, υπόλοιπα καλοκαιριού, ρεπό κ.ά., µε αποτέλεσµα να µην έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους. Από τους υπόλοιπους 1.000 αστυνοµικούς, κάποιοι έχουν διατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες, η πλειονότητα όµως αυτών δεν έχει επιστρέψει σε περιπολίες, αλλά σε άλλες υπηρεσίες, µε αποτέλεσµα η παρουσία τους να µην είναι εµφανής στην καθηµερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε ενστάσεις, των οποίων οι αποφάσεις αναµένονται µέσα στο προσεχές χρονικό διάστηµα, ενώ η τροµοκρατική επίθεση στα ΜΑΤ αύξησε τη ζήτηση φρούρησης στόχων αστυνοµικού ενδιαφέροντος, µε αποτέλεσµα να διατίθενται δυνάµεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υπόλοιποι 1.000 αστυνοµικοί, από τους συνολικά 2.500 που είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήµα της ∆ΕΘ, να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, ακόµη δεν έχουν δεχθεί κάποιο έγγραφο για να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση.

 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά