Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα. Αν και η δεύτερη ημέρα του νέου έτους δεν θεωρείται επίσημη αργία του κράτους, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν εθιμικά κλειστά. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σούπερ μάρκετ, όπως και τους φούρνους. 

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους μόνο δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτές τη δεύτερη ημέρα του έτους: ΑΒ Βασιλόπουλος και LIDL. Το ωράριό τους είναι 08:00 το πρωί με 21:00 το βράδυ.


Τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ – Ποια θα είναι ανοιχτά

Όπως είθισται, και τα σούπερ μάρκετ -τουλάχιστον στη συντριπτική πλειονότητά τους- θα είναι κατ' έθιμον κλειστά την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο ΑΒ Βασιλόπουλος όσο και τα Lidl έχουν ανακοινώσει πως θα λειτουργήσουν κανονικά τη δεύτερη ημέρα του χρόνου, από τις 8 πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Αναλυτικά:

Σκλαβενίτης

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 2/1 τα υποκαταστήματα Σκλαβενίτης.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος θα λειτουργήσουν από τις 8:00 έως τις 21:00.

Lidl

Τα καταστήματα Lidl θα λειτουργήσουν από τις 8:00 έως τις 21:00.

My Market

Τα καταστήματα του MyMarket θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 2/1.

Μασούτης

Τα καταστήματα του Μασούτη θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 2/1.

Κρητικός

Την Τρίτη 2/1 θα μείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα​​​​​ της αλυσίδας εν γένει, αλλά πολλά υποκαταστήματά της ακολουθούν προσαρμοσμένα ωράρια.


Ανοιχτές οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ και οι τράπεζες

Εφόσον, η Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 δεν θεωρείται επίσημη αργία του κράτους, τότε οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ και οι τράπεζες αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά σήμερα.

Ανοιχτές θα είναι στις 2 Ιανουαρίου και όλες οι τράπεζες, όπως επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΕΛΤΑ. Στην περίπτωση των Δήμων, το εάν θα υπάρχει εξυπηρέτηση του κοινού τη δεύτερη ημέρα του έτους, αποφασίζεται από τη δημοτική αρχή. Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ θα γίνονται κανονικά και οι πληρωμές των τελών κυκλοφορίας.


Λαϊκές αγορές

Τέλος, οι λαϊκές αγορές στην Αττική θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024 και, μάλιστα, οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν μέσω POS και IRIS.

Κι αυτό γιατί ξεκινάει και η καθολική εφαρμογή της χρήσης μηχανημάτων POS, για την αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Το ωράριο μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι λαϊκές αγορές εξυπηρετούν τους καταναλωτές από τις 07:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.


Χειμερινές εκπτώσεις

Αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή από την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2024 με διάρκεια έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου ενώ τα καταστήματα προβλέπεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου