Τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί τεχνολογικά άλματα, τα οποία μερικά χρόνια πρίν δεν θα τολμούσαμε να φανταστούμε.

Φαίνεται ασύλληπτο το γεγονός, ότι την τελευταία τριετία το ελληνικό κράτος έχει ήδη ψηφιοποιήσει 1608 διαδικασίες και 8,1 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί από το gov.gr τουλάχιστον μία φορά. Το στοίχημα όμως του Πρωθυπουργού του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν σταματάει εδώ..

Στόχος του Πρωθυπουργού για τη νέα 4ετία είναι το 90% των διαδικασιών του ελληνικού δημοσίου να έχει απλουστευθεί, ψηφιοποιηθεί και ενταχθεί στο gov.gr.

Για το στόχο αυτό δημιουργήκε και εγκαινιάστηκε τους προηγούμενους μήνες, η ψηφιακή πλατφόρμα “Μίτος”. Αφορά στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών και απαριθμεί ήδη 3.270 ενσωματωμένες ψηφιοποιημένες διοικητικές διαδικασίες.

Πρόκειται στην ουσία για ένα τεράστιο BPM (Business Process Management) πρόγραμμα, το οποίο διαθέτουν πολλές σύγχρονες εταιρείες στο δυναμικό τους για να παρακολουθούν τις διαδικασίες τους. Πραγματικά καινοτόμο και δυναμικό για τα ελληνικά δεδομένα!

Αυτό αποδεικνύει την θέληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δει στην πράξη, ότι η κρατική μηχανή, λειτουργεί κατα κύριο λόγο, αλλά λειτουργεί και σωστά!

Το ψηφιακό όραμα του Πρωθυπουργού για την Ελλάδα του μέλλοντος, δεν σταματάει εδώ.

Το τελευταίο διάστημα η τεχνολογική εξέλιξη της πληροφορικής και γενικά της νέας ψηφιακής εποχής, πραγματοποιείται μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης ( ΑΙ - Artificial Intelligence ), τα οποία κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο τη παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα.

Για να γίνω πιο κατανοητός, τα προγράμματα αυτά μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα οποία έχουν περιγραφεί και αναπτυχθεί μέσω αλγορίθμου, εμφανίζοντας μια στοιχειώδη ευφυΐα όπως: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων και άλλα πολλά.

Με αυτό τον τρόπο τα ΑΙ καταφέρνουν με γοργούς ρυθμούς να εισέλθουν θεαματικά και στην ελληνική ψηφιακή πραγματικότητα και να μας υποβοηθήσουν σε κρατικές λειτουργίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι ο νέος ψηφιακός βοηθός του gov.gr, επονομαζόμενος ως mAIgov. Ο ψηφιακός βοηθός mAIgov χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα του επιτρέπουν να “μαθαίνει” και να βελτιώνεται διαρκώς μέσω των καθημερινών ανταλλαγών αιτημάτων του chatbot με τους πολίτες.

Ο mAIgov θα συνεισφέρει ουσιαστικά στη μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr και την διαδραστική ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από το κράτος, το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης στην οικονομία του 21ου αιώνα.

Ψηφιακά έργα που φάνταζαν εικασίες και μακρινές μελλοντικές προβλέψεις, είναι πλέον γεγονότα της ελληνικής καθημερινότητας.

Οι ψηφιακές και, όχι μόνο, μεταρρυθμίσεις που κατακλύζουν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, πηγάζουν από το όραμα, τις ισχυρές προσδοκίες και την αστείρευτη θέληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια Ελλάδα ισχυρή, που αναπτύσσεται και θέτει τις βάσεις σε ένα σταθερό και ευοίωνο Ευρωπαικό μέλλον.