«Αστυνομικοί» στα… χωράφια τους αναγκάστηκαν να γίνουν το προηγούμενο διάστημα ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, οι οποίοι, υπό τον φόβο των κλοπών που παρατηρήθηκαν και σε περιοχές του νομού, έκαναν περιπολίες νύχτα-μέρα, για να προλάβουν τέτοια φαινόμενα.

Και ειδικά για όσους τη φετινή χρονιά η απόδοση του ελαιοκάρπου ήταν ικανοποιητική, ο φόβος ήταν μεγαλύτερος, καθώς η συγκομιδή διαρκούσε ημέρες.

Όπως ανέφεραν στην εφ. Πατρίς ελαιοπαραγωγοί, αυτή τη χρονιά δεν άφησαν καρπό στο χωράφι και τα τσουβάλια μεταφέρονταν απευθείας στο ελαιοτριβείο ή στο σπίτι τους, καθώς το γεγονός ότι μπορεί το επόμενο πρωί να μην έβρισκαν όσα είχαν μαζέψει ήταν αρκετά ανησυχητικό, ειδικά με τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για κλοπές ελαιοκάρπου μέσα από λιοστάσια σε περιοχές της Ηλείας.

Από την άλλη, οι παραγωγοί βρίσκονταν σε διαρκή ετοιμότητα πραγματοποιώντας συχνές περιπολίες στα λιοστάσια τους, όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και τις νύχτες. «Είτε μαζεύαμε ελιές είτε όχι, κάναμε περιπολίες για να αποφύγουμε φαινόμενα κλοπής. Υπήρχε ακαρπία και μαζέψαμε πολύ λίγη ποσότητα ίσα για το νοικοκυριό μας. Αν τα χάναμε κι αυτά, θα ήταν μεγάλο πλήγμα», δήλωσαν παραγωγοί στην εφ. Πατρίς. Αν και τα περιστατικά που καταγράφηκαν στον νομό ήταν λίγα, από τους ίδιους θεωρήθηκαν αρκετά για να θέσουν τον εαυτό τους σε ετοιμότητα.

Κάποιοι δεν μάζεψαν

Επίσης, η ακαρπία που παρατηρήθηκε στις ελιές ήταν ένα φαινόμενο που έπληξε πολλούς παραγωγούς, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να μαζέψουν τον καρπό. Κι αυτό γιατί ενώ από τη μία η τιμή του λαδιού έχει καταγράψει σημαντική άνοδο αγγίζοντας και τα 9 ευρώ το κιλό σε πολλές περιπτώσεις, η ακαρπία από την άλλη δεν άφησε περιθώρια κέρδους.

«Υπήρξαν κάποια γεγονότα κλοπών, μέναμε ξάγρυπνοι και ψάχναμε και κάναμε και οι ίδιοι περιπολίες στα λιοστάσια μας. Ακόμα και να μην ήταν ημέρα μαζέματος, ερχόμασταν να κοιτάξουμε για τα τσουβάλια, τον καρπό αν είναι στα δέντρα. Καθημερινά ερχόμασταν στα χωράφια μας, μόνοι μας για να δούμε αν τα δέντρα μας έχουν ακόμα καρπό επάνω γιατί είχαν παρατηρηθεί πολλά περιστατικά κλοπών και ήμασταν φοβισμένοι», ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Τζίφας.

Σε συνεχή επαγρύπνηση και ο αγρότης Αντώνης Μπαντούνας: «Εδώ είναι πιο μικρή η κοινωνία, είναι μικρά τα χωριά και ελέγχονται οι καταστάσεις, ποιοι θα μπουν, ποιοι θα βγουν τους γνωρίζουμε. Παρ' όλα αυτά ήμασταν σε επαγρύπνηση για να μην υπάρξει περιστατικό κλοπής και φοβόμασταν γιατί ένα τσουβάλι άξιζε 80 ευρώ με 100 ευρώ».

Πηγή: patrisnews