Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας προκειμένου να ολοκληρώσουν τον σχηματισμό της δικογραφίας για τους εμπλεκομένους στα επεισόδια στου Ρέντη πριν από περίπου έναν μήνα, κατά τα οποία έχασε τη ζωή του, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία, ο αστυνομικός της ΥΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης.

Οι αστυνομικοί θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τη δικογραφία πριν από την έναρξη των τακτικών κρίσεων στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., περίοδο κατά την οποία πάντοτε παρουσιάζονται καθυστερήσεις σε έρευνες υποθέσεων, εξαιτίας των αλλαγών στους ανώτερους και τους ανώτατους αξιωματικούς του σώματος.

Πλέον, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι Αρχές έχουν καταλήξει στην ηγετική ομάδα που οργάνωσε τα επεισόδια και μοίρασε τα πολεμοφόδια. Επίσης, έχει ταυτοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των χούλιγκαν που συμμετείχαν στην επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν σε ετοιμότητα εξωτερικά του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου πετοσφαίρισης.

Πρόκειται για ομάδα περίπου 50 ατόμων, εκ των οποίων οι οκτώ φαίνεται να είχαν συντονιστικό-αρχηγικό ρόλο. Στην ογκωδέστατη δικογραφία, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν σχηματίσει οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας, περιλαμβάνονται στοιχεία σε βάρος των εμπλεκομένων: τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ευρήματα που εντοπίστηκαν περιμετρικά του γηπέδου, στον χώρο των επεισοδίων.

Υπολείμματα μηχανισμών εκτόξευσης φωτοβολίδων, τμήματα φωτοβολίδων, τμήματα μπουκαλιών από βόμβες Μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, τα οποία εκτόξευσαν οι χούλιγκαν προς τους εμπρηστές. Πάνω σε κάποια ευρήματα εντοπίστηκε γενετικό υλικό ή και αποτυπώματα κάποιων εκ των υπόπτων. Επίσης, στα ευρήματα περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στους υπόπτους για ύπαρξη πυρίτιδας.

Ολα τα άτομα που βγήκαν θετικά στις εξετάσεις αναφέρονται ονομαστικά, ένας προς έναν. Επίσης, για καθέναν ύποπτο αναφέρονται τα ευρήματα που προκύπτουν, βάσει καταθέσεων, για το πού βρισκόταν πριν, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και εκ των υστέρων. Στα ίδια έγγραφα εμφανίζονται και οι καταθέσεις των ίδιων των υπόπτων, τα σημεία όπου παρουσιάζονται διαφορές στις μαρτυρικές καταθέσεις.

Προς το παρόν, αυτό που δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν θα περιλαμβάνεται στη δικογραφία ή όχι είναι η καταγγελία υψηλόβαθμου στελέχους των ΜΑΤ, σύμφωνα με την οποία είδε συναδέλφους του από άλλες υπηρεσίες να αφήνουν υπόπτους να φύγουν από τον χώρο των εγκαταστάσεων την ώρα που είχε δοθεί εντολή για πλήρη σφράγιση του χώρου.

Οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δικογραφία με όλα τα υπάρχοντα δεδομένα πριν από τις επερχόμενες κρίσεις. Για την υπόθεση, μάλιστα, ενημερώνεται διαρκώς η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς, όπως έχει ξεκαθαριστεί από τα πλέον αρμόδια χείλη, η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη αποτελεί θέμα τιμής για την ελληνική Πολιτεία.

Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έχουν διατεθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, αλλά και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που χρειάζονται οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας, προκειμένου να έχουν στη «φαρέτρα» τους όλα τα τεχνολογικά όπλα απέναντι στην ομάδα των χούλιγκαν που στοχοποίησαν τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν υπηρεσία έξω από το γήπεδο στου Ρέντη.


Προσχεδιασμένη επίθεση


Αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες, επίσης, και έχει ενδιαφέρον είναι πως η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, δεν συνέβη δηλαδή τυχαία. Το κάλεσμα είχε γίνει από έναν εκ των βασικών υπόπτων, ο οποίος διαδραματίζει τον ρόλο του οργανωτή των επεισοδίων. Κλήσεις και μηνύματα έχουν μπει στο μικροσκόπιο, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν αρκετά ευρήματα που εξηγούν τον τρόπο δράσης της συγκεκριμένης ομάδας χούλιγκαν.

Ως προς το κομμάτι των νεαρών οι οποίοι -επί της ουσίας- φυγαδεύτηκαν από αστυνομικούς άλλων υπηρεσιών, όπως έχει καταγγείλει ανώτατο στέλεχος των ΜΑΤ, οι αστυνομικοί έχουν κάποιες εκτιμήσεις για το ποιοι μπορεί να είναι. Αλλοι, πάλι, χούλιγκαν δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, αφού, παρά την προσπάθειά τους να εμφανιστούν ως υπάλληλοι της ομάδας βόλεϊ και φορώντας ρούχα που παρέπεμπαν σε αυτήν την ιδιότητα, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ λίγο πριν εξέλθουν των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η πλειονότητα των 50 υπόπτων είναι άτομα γνωστά στις Αρχές για παρεμφερείς υποθέσεις, ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές υπηρεσίες και για άλλα επεισόδια. Ολα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την αστυνομική έρευνα έχουν τεθεί υπόψη των δικαστικών υπηρεσιών, οι οποίες αναμένουν τον σχηματισμό της δικογραφίας, προκειμένου να την παραλάβουν, να τη μελετήσουν και να προχωρήσουν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, εάν κριθεί αναγκαίο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά