Ιδιαίτερη µόρφωση έχουν οι δύο νέοι αρχηγοί σε Αστυνοµία και Πυροσβεστική Yπηρεσία, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους έπειτα από σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Το µοντέλο που θέλει να επιβάλει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι σαφές: Ανθρωποι µε εµπειρία, γνώσεις, ταλέντο και αποτελεσµατικότητα θα αναλαµβάνουν θέσεις-κλειδιά εφεξής στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και της Π.Υ.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικές πηγές: Η Εκκλησία έχει απόψεις που είναι σεβαστές, η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση το πρόγραμμά της

Οι κρίσεις, που αναµένεται να συνεχιστούν όλο τον Ιανουάριο και πιθανόν να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, θα κινηθούν στο ίδιο µοτίβο, υποστηρίζουν συνεργάτες του υπουργού, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον µόνο όσοι έχουν να προσφέρουν πραγµατικά θα προάγονται και θα τοποθετούνται στη διεύθυνση των κατά τόπους υπηρεσιών και τµηµάτων.

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια η πρώτη πεντάδα ανώτατων στελεχών στην Αστυνομία αλλάζει… µε τη µία

Στην Αστυνοµία είναι η πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια που η πρώτη 5άδα ανώτατων στελεχών αλλάζει… µε τη µία. Επικεφαλής του Σώµατος τέθηκε ο αντιστράτηγος πλέον, ∆ηµήτρης Μάλλιος, γλωσσοµαθής, µε εµπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε µάχιµα πόστα, αλλά και σε διεθνή φόρα.

Οργανωτικός και γνώστης διαχείρισης καταστάσεων µεγάλων αστυνοµικών υπηρεσιών. Ο νέος αρχηγός της Αστυνοµίας είναι αρκετά διαφορετικός σε σχέση µε τους προκατόχους του, µιας και έχει µακρά εµπειρία και συµµετοχή στον τρόπο λήψης αποφάσεων και ενεργειών της Frontex. Το πόστο που κατείχε τα τελευταία χρόνια στον τοµέα της ασφάλειας των συνόρων της χώρας τού δίνει ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα σε σχέση µε άλλους συναδέλφους του, αφού έχει αποδειχθεί µεθοδικός και εξαιρετικά αποδοτικός. Είναι από τους λίγους ανώτατους αξιωµατικούς του Σώµατος που δεν έχουν έριδες µε συναδέλφους τους, ενώ, σύµφωνα µε συναδέλφους του, έχει δείξει πως προτιµά να επιλύει µια διένεξη παρά να τη φτάνει στα άκρα. Το σηµείο που φαίνεται να ήταν κοµβικό για τη σηµερινή εξέλιξη του ∆ηµήτρη Μάλλιου ήταν η διαχείριση της κρίσης που προκάλεσαν οι Τούρκοι, εργαλειοποιώντας το Μεταναστευτικό και επιτρέποντας σε χιλιάδες µετανάστες να φτάσουν στα τουρκοελληνικά σύνορα, µε στόχο να ρίξουν τον φράκτη του Εβρου και να µπουν στο ελληνικό έδαφος. Ο τρόπος διαχείρισης της υβριδικής κρίσης, µε τους αστυνοµικούς να σταµατούν στο…παρά ένα την εισβολή χιλιάδων µεταναστών και τους λιγοστούς αστυνοµικούς και συνοριοφύλακες να κρατούν κλειστά τα ελληνικά σύνορα, έως ότου καταφτάσουν χιλιάδες αστυνοµικοί και στρατιώτες από διάφορες περιοχές της χώρας στον ακριτικό Εβρο, ήταν καθοριστικός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δείχνει απόλυτη εµπιστοσύνη στον νέο αρχηγό, στον οποίο έχει δώσει «λευκή επιταγή» για να φέρει εις πέρας το έργο του: την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. στα πρότυπα ξένων υπηρεσιών, µιας και η εµπειρία του αρχηγού στα διεθνή φόρα είναι πολυετής.

Γνώστης του αντικειμένου

Ο Θεόδωρος Βάγιας είναι ο άνθρωπος που τοποθετήθηκε στη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έπειτα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ο εκ Μεσσηνίας ορµώµενος Θεόδωρος Βάγιας έχει τεράστια εµπειρία και η πληθώρα των µεταλλίων και των τιµητικών του διακρίσεων δείχνει ότι η επιλογή του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ο νέος αρχηγός έχει διαχειριστεί µεγάλο αριθµό κρίσεων, φυσικών και ανθρωπογενών, µε απόλυτη επιτυχία, ενώ άξια αναφοράς είναι η διαρκής επιµόρφωσή του σε θέµατα διαχείρισης και αντιµετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Η θητεία του ως διοικητή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και ∆ιαχείρισης Κρίσεων συνετέλεσε στο να βρεθεί στη σηµερινή του θέση. Πρόκειται, όπως και στην περίπτωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., για «νέο αίµα, µε έντονη εµπειρία». Αυτά τα χαρακτηριστικά, δηλαδή, που ζήτησε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Το στοίχηµα για τον νέο αρχηγό της Πυροσβεστικής είναι συγκεκριµένο: ορθή διαχείριση του εναέριου στόλου, ο οποίος τα επόµενα χρόνια θα ανανεωθεί µε νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair, νέος σχεδιασµός αντιπυρικής προστασίας και ουσιώδης συντονισµός των δυνάµεων σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής. Ενα δύσκολο έργο, που απαιτεί οργάνωση και σωστή διαχείριση δυνάµεων, κάτι που απέδειξε ο ίδιος ο κ. Βάγιας κατά το παρελθόν πως µπορεί να φέρει εις πέρας.

Οι δύο νέοι αρχηγοί, Αστυνοµίας και Πυροσβεστικής, έχουν σχετικά λίγο χρόνο µπροστά τους ώστε να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους, αφού η κυβέρνηση απαιτεί σύντοµα λύσεις σε αρκετά από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τα δύο κύρια Σώµατα Ασφαλείας της χώρας. Πρόκειται για νευραλγικά πόστα και «ηλεκτρικές καρέκλες», οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν… καταπιεί αρχηγούς, που απέτυχαν στους ρόλους που τους είχαν ανατεθεί.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά