Η πρώτη πανσέληνος του έτους, η οποία ονομάζεται και "Φεγγάρι του Λύκου", έφτασε στην κορύφωσή της στην Ελλάδα χαράματα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι ένα από τα λίγα αστρονομικά γεγονότα του χειμώνα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές βροχές μετεωριτών, πλανητικές ευθυγραμμίσεις ή άλλα σπάνια φαινόμενα.

Η ονομασία "Φεγγάρι του Λύκου" προέρχεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων.

Διαβάστε ακόμα: ''Φεγγάρι του Λύκου'': Πότε θα δούμε την πρώτη πανσέληνο του 2024

Παλιότερα οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινάνε, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό το κάνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό άλλων μελών της αγέλης, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, το μαρκάρισμα της περιοχής τους και τον συντονισμό του κυνηγιού.

Δείτε εικόνες του φαινομένου όπως εμφανίστηκε στην Αργολίδα

feggari-lykos-02-20240125
feggari-lykos-03-20240125
feggari-lykos-04-20240125
feggari-lykos-05-20240125
feggari-lykos-06-20240125
feggari-lykos-07-20240125

Όπως αναφέρει το USA Today, τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου είναι επίσης γνωστή με τα εξής ονόματα: «Κεντρικό Φεγγάρι»- επειδή εμφανίζεται περίπου στο κέντρο του χειμώνα- «Κρύο Φεγγάρι», «Φεγγάρι του Πάγου» και «Σκληρό Φεγγάρι».

Η επόμενη Πανσέληνος

Η επόμενη πανσέληνος θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 24 Φεβρουαρίου. Είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι του Χιονιού» λόγω των μεγάλων χιονοπτώσεων που συχνά συμβαίνουν τον εν λόγω μήνα. Αυτή θα είναι η τελευταία πανσέληνος πριν από την άφιξη της αστρονομικής άνοιξης στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το AccuWeather.