«Για εµάς η ηθική ικανοποίηση είναι τεράστια, αφού πετύχαµε να φέρουµε εις πέρας τον εντοπισµό του αγνοούµενου, κατ’ αρχάς για την οικογένειά του ώστε να ηρεµήσει και εν συνεχεία αποδείξαµε, για ακόµη µια φορά, την αποτελεσµατικότητα των σκύλων µας», δηλώνει µιλώντας στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.

Ο χειριστής του Echo, του λυκόσκυλου ράτσας Μαλινουά, ο οποίος εντόπισε τη σορό του Μπάµπη Κούτσικου στον κάµπο του Ευηνοχωρίου, δηλώνει ικανοποιηµένος, µιας και το αποτέλεσµα ήρθε γρήγορα, µέσα σε µόλις δύο ηµέρες. «Εµείς κληθήκαµε από τις Αρχές. Ευτυχώς, λάβαµε εξαιρετικά πολύτιµες πληροφορίες από την Αστυνοµία αναφορικά µε τα σηµεία ενδιαφέροντος. Είναι σηµαντικό να έχεις ένα συγκεκριµένο εύρος που θα πρέπει να κινηθείς. Με τα στοιχεία της Αστυνοµίας δηµιουργήσαµε ένα πλάνο ερευνών, που περιλαµβάνει µετρήσεις, αναλύσεις, ακόµη και κινήσεις που θα µπορούσε να είχε κάνει ο δράστης και το θύµα. Ετσι, καταφέραµε να περιορίσουµε το εύρος της έκτασης στην οποία έπρεπε να κινηθούµε, αλλά και το πώς θα προσεγγίζαµε τον χώρο, αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην έρευνα των σκύλων. Οπως για παράδειγµα οι καιρικές συνθήκες», ανέφερε στην «Α» της Κυριακής ο κ. Αλεξανδρής. Ο υπεύθυνος της Anubis K-9 Rescue Team µετρά στο ενεργητικό του δεκάδες διασώσεις, εντοπισµούς αγνοουµένων και νεκρών. Η οµάδα του είναι η µοναδική στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενώ υπάρχει µια αντίστοιχη στις ΗΠΑ.


Ξεχωριστή εκπαίδευση

«Εχουµε σκυλιά για εντοπισµό ζωντανών αγνοουµένων. Εχουµε ειδικά εκπαιδευµένα σκυλιά για τον εντοπισµό οστών και ανθρωπίνων υπολειµµάτων και έχουµε µια οµάδα σκύλων που εντοπίζει προσφάτως πεθαµένους αγνοούµενους. Κάθε σκύλος έχει µια ξεχωριστή εκπαίδευση και ιδιότητα. Η εκπαίδευση είναι σκληρή και γίνεται µέρα παρά µέρα, κάτω από συγκεκριµένες παραµέτρους. Στην Αµερική µάλιστα, που είχαµε πάει πριν από λίγο καιρό για να ανανεώσουµε την πιστοποίηση των σκύλων µας, οι εκπαιδευτές είχαν στήσει ένα σενάριο εντοπισµού ανθρώπινων υπολειµµάτων και ο σκύλος πέτυχε να εντοπίσει ανθρώπινα υπολείµµατα 800 ετών. Αυτό όµως για να συµβεί σηµαίνει ότι εµείς εκπαιδεύουµε κάτω από συγκεκριµένους κανόνες και συνθήκες τα σκυλιά µας και η εκπαίδευση αυτή δεν γίνεται από τη µια ηµέρα στην άλλη», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής.

Πλέον οι κρατικές υπηρεσίες έχουν δείξει να εµπιστεύονται τις δυνατότητες των σκύλων της συγκεκριµένης οµάδας, αφού πέρα από την επιλογή τους για τη διερεύνηση των κατεστραµµένων συρµών της επιβατικής αµαξοστοιχίας στα Τέµπη, όπου εντόπισαν ανθρώπινα υπολείµµατα ανάµεσα στις λαµαρίνες, έχουν συµµετάσχει ακόµη σε δεκάδες πετυχηµένες έρευνες. Την Τετάρτη µάλιστα ο Βαγγέλης Αλεξανδρής µε συνεργάτη του και τέσσερα από τα σκυλιά του αναχώρησαν για την Ηλεία, προκειµένου να προχωρήσουν σε έρευνες για τον αγνοούµενο -από την περασµένη εβδοµάδα- άνδρα, ο οποίος είχε παρασυρθεί µαζί µε τη σύντροφό του από ορµητικό χείµαρρο, λίγες δεκάδες µέτρα πριν από το χωριό Πλουτοχώρι.

Η επιλογή της συγκεκριµένης ράτσας λυκόσκυλων, των Μαλινουά, δεν είναι τυχαία, σύµφωνα µε τον κ. Αλεξανδρή: «Πρόκειται για σκυλιά εργασίας, µε εξαιρετικές αντοχές. Οι ικανότητές τους είναι τεράστιες και µε σωστή εκπαίδευση µπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Φυσικά, κάθε σκυλί κάνει µια δουλειά, δεν µπορεί δηλαδή ένα σκυλί να κάνει τα πάντα. Τώρα µάλιστα για παράδειγµα, στην περίπτωση του Μεσολογγίου, πήραµε µαζί µε εκπαιδευµένα σκυλιά και ένα νεότερο, που έχει µπει σε πρόγραµµα προσαρµογής και εκπαίδευσης. Τα σκυλιά δουλεύουν δύο ώρες και µετά πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουραστούν, ώστε να είναι αποδοτικά», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρής.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής