Από υπουργό και πάνω πρέπει να έχει κανείς μέσο προκειμένου να κάνει πρωινό χειρουργείο, σημείωσε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά  90,1 ο νευροχειρουργός, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, αναφερόμενος στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Ειδικότερα, ο κ. Παπανικολάου μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, τονίζοντας ότι «η απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία θα καταπιεί την πρωινή, δηλαδή για να χειρουργηθείς το πρωί θα πρέπει να έχεις μέσο από υπουργό και πάνω».

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Παπανικολάου: «Το πόσο πλαστό είναι αυτό το αφήγημα και το πόσο σκόπιμο και υποβολιμαίο αποδεικνύεται από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Νίκαιας έχουν τεράστιες ελλείψεις αδικαιολόγητες νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία. Λειτουργεί το 60% των χειρουργικών αιθουσών μόνο και μόνο από έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να προσλάβει».

ΔΗΜ: Γιατί είναι κακό να λειτουργούν και το απόγευμα τα χειρουργεία;

Π.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η απογευματινή λειτουργία η πληρωτική θα καταπιεί την πρωινή, θα γίνονται μόνο επί πληρωμή χειρουργεία. Να διορίσει ο υπουργός νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγους, θα μηδενιστούν άμεσα οι λίστες και δεν θα χρειάζεται να πληρώνει κρατικό φακελάκι ο ασθενής από την τσέπη του3.000.

Π.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Η απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία θα καταπιεί την πρωινή, δηλαδή για να χειρουργηθείς το πρωί θα πρέπει να έχεις μέσο από υπουργό και πάνω.

Παπανικολάου για ενιαία λίστα χειρουργείων

Για την ενιαία λίστα των χειρουργείων ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε: Δεν πρόκειται περί ενιαίας λίστας χειρουργείων ούτε ανά νοσοκομείο ούτε ανά χειρουργική ειδικότητα, απλώς μια ακόμα ψηφιακή πλατφόρμα είναι η οποία θα «καθαρογράψει» τις υπάρχουσες ψηφιακές πλατφόρμες των νοσοκομείων. Υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά που κινδυνεύουν να επισκιάσουν τα θετικά, ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ασφαλιστική δικλίδα ότι ο ασθενής θα έχει εξετασθεί  στα τακτικά ιατρεία με ραντεβού και δεν υπάρχει. Αφήνεται ένα «παραθυράκι» ότι οποιοσδήποτε γιατρός οποιαδήποτε ώρα χωρίς καμία ασφαλιστική δικλίδα με ένα password και με ένα username θα μπορεί να φορτώνει τη λίστα με όποιον ασθενή θέλει.

Επίσης υπάρχει και ένα ακόμη προβληματικό σημείο ότι με έναν απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό τρόπο στο άρθρο 2 και σε διατάξεις που αντιφάσκουν μεταξύ τους μπλέκει τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία με τα επείγοντα, το οποίο είναι απαράδεκτο. Η διαδικασία ελέγχου για το αν μια χειρουργική επέμβαση είναι επείγουσα ή όχι είναι άλλη διαδικασία, δεν μπορεί να αθωώνεται και να εξαγνίζεται μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα.   

Προγραμματισμένα χειρουργεία

Τέλος, ερωτηθείς για τις αναμονές στα προγραμματισμένα  χειρουργεία, ο κ. Παπανικολάου απάντησε: Οι τραγικότερες αναμονές είναι στα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των παιδοχειρουργών του «Αγία Σοφία», οι αναμονές είναι χρόνια για τα παιδάκια. Για προγραμματισμένα ορθοπεδικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας η αναμονή είναι τεράστια, γιατί το προσωπικό επαρκεί μόνο για τα επείγοντα ορθοπεδικά και δεν υπάρχει περιθώριο για προγραμματισμένα.

Έχουμε γενικό συμβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Υπενθυμίζω ότι αυτή η διάταξη δεν είναι καινούργια, είχε νομοθετηθεί τον Απρίλιο του 2022, οι αντιδράσεις και οι θέσεις μας είναι καταγεγραμμένες από τότε. Οι αντιδράσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου είναι από τελείως αρνητικές της ΟΕΝΓΕ μέχρι επιφυλακτικές του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου. Όλοι ομόφωνα λέμε να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη αν δεν προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου.

O Πάνος Παπανικολάου  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  31-01-2024



O Πάνος Παπανικολάου  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  31-01-2024
O Πάνος Παπανικολάου  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  31-01-2024