Σχετικά με το θέμα, το οποίο έχει προκύψει από την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) για τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων σε ορισμένα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, το οποίο προέκυψε μετά την εφαρμογή του τελευταίου Δελτίου Τιμών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εξέδωσε μόλις την εξής ανακοίνωση, η οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους:

«Η αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή των γενοσήμων, διορθώνει μια πολυετή και σοβαρή στρέβλωση, εξαιτίας της οποίας, η αποζημίωση κάποιων γενοσήμων φαρμάκων κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ακριβότερα από τα πρωτότυπα σκευάσματα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου, δηλαδή να κοστίζει το γενόσημο στο κράτος ακριβότερα από το πρωτότυπο.

Σε όλες τις υπό συζήτηση κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν επιλογές γενοσήμων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας που διασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή για τον ασθενή.

Το Υπουργείο Υγείας εφάρμοσε ένα νόμο που είχε ψηφιστεί το 2021, αλλά είχε δοθεί αναβολή.

Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη σύσταση Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων αφού η παρούσα δομή και φιλοσοφία είναι ξεπερασμένη και βρίθει στρεβλώσεων. Ένα σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό και της συμμετοχής των ασθενών».