Στα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας είναι διαθέσιμο για τους πολίτες ένα πολύ εύχρηστο και σύγχρονο «εργαλείο» για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόκειται για το Colon test, το οποίο έλαβε πρόσφατα άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Είναι ένα είδος self test που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη, δηλαδή, ίχνη αίματος στα κόπρανα. Αποτελεί μία εύκολη, οικονομική και αξιόπιστη λύση, η οποία μας οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη και κοντά στο γιατρό μας για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε αναφέρει σε συνέντευξή της ότι «δεν πάμε εύκολα να κάνουμε αυτή την εξέταση, την κολονοσκόπηση. Αφορά 3,8 εκατ. πολίτες, γυναίκες και άντρες, ηλικίας 50 έως 70 ετών κι εκεί υπάρχει η δυνατότητα ενός, ας το πούμε self test, που μπορεί να γίνει στο σπίτι και θα το ενεργοποιήσουμε. Αυτό το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει είναι αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, ούτως ώστε να παρακινήσει τους ανθρώπους να πάνε για περαιτέρω έλεγχο».

Πώς λειτουργεί

Το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή Colon test εντοπίζει μη ορατό με το μάτι αίμα και κρυφό αίμα στα κόπρανα (FOBT – Fecal Occuld Blood Test ή FIT Ανοσοχημικό Τεστ Κοπράνων) και πρόκειται για μία εξέταση ανίχνευσης μικροσκοπικών ποσοτήτων αίματος στις κενώσεις του εντέρου. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί πριν από την εφαρμογή του.

  • Δεν χρειάζεται ειδική δίαιτα για την εφαρμογή.
  • Αρκεί ελάχιστο δείγμα.
  • Προσδιορίζει με αξιοπιστία την παρουσία ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης.
  • Αποτελεί το πρώτο αξιόπιστο διεθνώς προτεινόμενο βήμα ελέγχου ομάδων ασυμπτωματικών πολιτών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έτσι, οι προληπτικές εξετάσεις και η εφαρμογή του Colon test μόνου του ή σε συνδυασμό με επιπλέον εξετάσεις βοηθούν το γιατρό μας να βρει πολύποδες ή καρκίνο προτού καν εμφανίσουμε συμπτώματα. Αυτή η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο των πολύποδων και θα μπορούσε να ξεκινήσει τη θεραπεία νωρίτερα, όταν είναι πιο αποτελεσματική. Αν και συνήθως συνιστάται να ξεκινά ο έλεγχος στην ηλικία των 45 ετών, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούμε σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα, ανάλογα με το ιστορικό υγείας της οικογένειάς μας και τους παράγοντες κινδύνου.

Τα αποτελέσματα του Colon test διακρίνονται σε θετικά, όταν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, αρνητικά, όταν δεν υπάρχει αίμα, και άκυρα, όταν κάναμε λανθασμένη εφαρμογή του self test.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime