Στην πάγια τακτική αµφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων επανήλθε η Τουρκία, χρησιµοποιώντας την τακτική αντι-Navtex για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάµεων στο Αιγαίο, ενισχύοντας τη ρητορική της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.


Ελληνοτουρκικά: Oι Navtex και η Ρηματική Διακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Η Άγκυρα εξέδωσε δύο Νavtex µε τις οποίες επικαλύπτει αντίστοιχες ελληνικές και, παράλληλα, δεύτερη φορά µέσα σε µία εβδοµάδα, µε µια τρίτη Νavtex, επαναφέρει το ζήτηµα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο µέχρι το Καστελλόριζο.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας, που προχώρησε στην επίδοση Ρηµατικής ∆ιακοίνωσης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά. Εστάλησαν παράλληλα επιστολές διαµαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στη ∆ιεθνή Οργάνωση Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και στον Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Χθες, ο ναυτικός σταθµός της Αττάλειας ξέδωσε Navtex µε την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή που δεσµεύεται για την άσκηση του Πολεµικού Ναυτικού µε προηγούµενη αναγγελία του σταθµού Ηρακλείου Κρήτης ανήκει στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Αναφέρεται δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται νότια και ανατολικά της Κρήτης, σε µικρή απόσταση από τις ακτές της Κάσου και της Ρόδου.

Το Πολεµικό Ναυτικό έχει δεσµεύσει την περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για τη διεξαγωγή άσκησης µε την επωνυµία «Τρίαινα», η οποία διεξάγεται σήµερα και αύριο. Πρόκειται για µια συνηθισµένη αεροναυτική εκπαίδευση, κατά την οποία εκτελούνται πραγµατικά πυρά σε προσβολή θαλασσίου στόχου είτε από κανονιοφόρους του Πολεµικού Ναυτικού είτε από αεροπλάνα της Πολεµικής Αεροπορίας.

Ως σκοπό έχει τη χρήση πυρών ναυτικού πυροβολικού και δοκιµή των τακτικών ελιγµού και αποφυγής έπειτα από εναέριο βοµβαρδισµό στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτές οι δραστηριότητες λαµβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύµφωνα µε τον επιχειρησιακό σχεδιασµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, και δεν αποτελούν κάτι καινούργιο στο πλαίσιο της εκπαιδεύσεώς τους.


«Στόχος» 23 νησιά

Η Άγκυρα συνεχίζοντας την πρόκληση εξέπεµψε χθες και νέα αναγγελία, δεύτερη Navtex, αυτή τη φορά από τον σταθµό της Σµύρνης, µε την οποία επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης, όπως έκανε και την περασµένη εβδοµάδα. Στη δεύτερη οδηγία αναφέρεται σε συγκεκριµένα ελληνικά νησιά. Περιλαµβάνει τη Θάσο, τον Άγιο Ευστράτιο, τα Ψαρά, τη Σαµοθράκη, τη Λήµνο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάµο, τη Ρόδο, το Καστελλόριζο και συνολικά 23 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία, όπως αναφέρει, διέπονται από «καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Σύµφωνα µε αυτή την αναγγελία, το καθεστώς αυτό «παραβιάζεται» από τις ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων. Ταυτόχρονα εξέδωσε και τρίτη αντι-Navtex, που αφορά τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων στο Αιγαίο, σε επανάληψη της προηγούµενης Navtex, που είχε ηµεροµηνία λήξης 16 Φεβρουαρίου. Οι τουρκικές Navtex έρχονται λίγες ώρες µετά το περιστατικό µε τους επικίνδυνους ελιγµούς τουρκικής ακταιωρού στα Ίµια, το µεσηµέρι του Σαββάτου, το οποίο έληξε µε την παρουσία δύο πλωτών του Λιµενικού Σώµατος.