Παρά τον φόρτο εργασίας των Αμερικανών και τον προβληματισμό που είχαν οι επιτελείς για τον τρόπο μεταφοράς των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R στην Ελλάδα, τελικά αποδεσμεύτηκε ένα τεράστιο αμερικανικό μεταγωγικό C-17, το οποίο θα μεταφέρει τα δύο πρώτα καινούργια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R στην Ελευσίνα, στην έδρα της 112 Πτέρυγας Μάχης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ένα ακόμη δρομολόγιο από ίδιο αεροσκάφος C-17 για να παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό και το τρίτο ελικόπτερο.

Και αυτό διότι τα αμερικανικά μεταγωγικά είναι απασχολημένα σε πτήσεις μεταφοράς πυρομαχικών και οπλισμού για τις ανάγκες της Ουκρανίας και του Ισραήλ και έτσι η δέσμευση ολόκληρου αεροπλάνου για τη μεταφορά των ελικοπτέρων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

*Διαβάστε εδώ: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (Εικόνες)

Πρόκειται για τα τρία πρώτα από τα συνολικά επτά υπερσύγχρονα ελικόπτερα που αναμένεται να ξεφορτωθούν στην Ελευσίνα σήμερα το μεσημέρι. Εκεί θα γίνει η διαδικασία ενεργοποίησης των ελικοπτέρων. Οι τεχνικοί του Πολεμικού Ναυτικού θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους αποδοχής και οι χειριστές που εκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα θα αναλάβουν να τα πετάξουν στη «φωλιά» τους, στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Κοτρώνι Μαραθώνα.

Έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να μεταφερθούν στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα τέσσερα. Τα τρία πρώτα ελικόπτερα φέρουν τα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και ήδη είναι έτοιμα να ενταχθούν στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού, στην 1η Μοίρα Ελικοπτέρων.

Με την άφιξή τους, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να κηρυχθούν επιχειρησιακά εντός των επόμενων μηνών.

Αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται την άμεση απόσυρση των παλαιότερων ΑΒ-212, τα οποία θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όσο έχουν διαθέσιμες ώρες πτήσης.


Romeo: Η κύρια αποστολή τους ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος

Τα «Romeo», όπως είναι το κωδικό τους όνομα, αναμένεται να αναλάβουν ένα κρίσιμο κομμάτι των ναυτικών επιχειρήσεων ως οργανικά ελικόπτερα των τριών φρεγατών Belharra κλάσης «Κίμων» και των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «Ύδρα». Θα μπορούν επίσης να επιχειρούν και από το κατάστρωμα των έξι φρεγατών S κλάσης «Έλλη». Η κύρια αποστολή τους είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος.