Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, με τον Χρήστο Κωνσταντίνιδη, εκπρόσωπο Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων του Δυστυχήματος των Τεμπών, να μιλά στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη, και να τονίζει πως «αυτό που βιώνουμε 12 μήνες είναι λίγο χειρότερο από αυτό που ζήσαμε εκείνη την ημέρα».

*Διαβάστε εδώ: Συγκλονίζουν οι επιζώντες έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών: "Όταν είδα τη φωτιά, μου θύμισε τη βόμβα στη Χιροσίμα"

«Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, νιώθει όλος ο ελληνικός λαός ότι έχει χάσει ένα δικό του άνθρωπο και τον πονάει πάρα πολύ αυτό», είπε αρχικά.

«Τα πράγματα δεν ήταν καλά στο σιδηρόδρομο και συνεχίζουν και σήμερα να μην είναι καλά», επισήμανε.

«Αυτό που βιώνουμε 12 μήνες είναι λίγο χειρότερο από αυτό που ζήσαμε εκείνη την ημέρα, γιατί βλέπουμε ότι προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, να μας πουν ότι αυτά που είδαμε ήταν φυσιολογικά και ότι η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα κάνανε όλα καλά.

Άνθρωποι από θέσεις ευθύνης, όταν μιλάνε για το θέμα που βάζανε την υπογραφή τους, αναφέρουν «τα κάναμε, τα κοιτάξαμε, τα μελετήσαμε και τα δώσαμε στην υπηρεσία», μα ποιος είναι η υπηρεσία κάποιος άλλος; Διευθύνοντες σύμβουλοι είναι και πρόεδροι, οι μέτοχοι έχουν την ευθύνη; Όταν εσύ είσαι κεφαλή και τιμόνι ενός Οργανισμού ποιος φταίει δεν φταις εσύ; Όταν εσύ είσαι η κεφαλή του υπουργείου και βάζεις τις υπογραφές και έχεις την ευθύνη της μεταφοράς των ανθρώπων τους μεταφέρεις σωστά; Ακόμα και σήμερα τους μεταφέρεις σωστά; Ποιος πρέπει να ελέγχει τον σιδηρόδρομο;», σημείωσε.


«Η Εξεταστική Επιτροπή ήταν ξεσκεπαστική»

Αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είπε: «Η Εξεταστική Επιτροπή για μένα ήταν ξεσκεπαστική, ναι μεν δεν οδήγησε ή δεν θα οδηγήσει κάπου, ακόμα όμως δεν έχουμε μια σιγουριά, γιατί νομίζω ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα δεχτούν αρκετές πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους, για να μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και ίσως δημιουργηθούν αρκετά θέματα και δεν ξέρω αν μπορεί να μην γίνει άρση για τους δύο πρώην βουλευτές που εγκαλούνται και από την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Ίσως θα πρέπει όταν θα γίνει η ψηφοφορία να βάλουν το χέρι στην καρδιά να θεωρήσουν ότι μες το τρένο ήταν κάποιος δικός τους άνθρωπος και να μην υπάρχει αυτό το κομμάτι που ταλανίζει τόσο καιρό τον ελληνικό λαό τα ακαταδίωκτα, οι ασυλίες».

Όσον αφορά στη Δικαιοσύνη, είπε: «Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη, δεν μεριμνήσαν όπως έπρεπε από την αρχή. Δεν έψαξαν ούτε ποιες ουσίες ήταν που έκαναν την έκρηξη και τη φωτιά ούτε περιφρουρήθηκε ο χώρος. Ήρθε ο Αγοραστός και αποτελείωσε όλα με το μπάζωμα, δεν μας έχει πει τίποτα 12 μήνες ποιος έχει δώσει την εντολή, ποιος είχε την ευθύνη. Πήραν τα υπολείμματα των ανθρώπων τα πετάξανε στο Κουλούρι».

«Η ανάκριση είναι ακόμα σε διαδικασία, υπάρχει μια αγνοούμενη. Προχθές βγήκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μας πει ότι πρέπει να κάνουν οι ανακριτικές αρχές αυτά που ζητάνε οι συγγενείς, εμείς πρέπει να τα ζητήσουμε για να γίνουν; Τα αυτονόητα δεν είναι αυτά; Τους κώδικες να τηρήσουν», πρόσθεσε.

«Απ’ ότ,ι καταλαβαίνουμε έχει πέσει πολύ σκοτάδι πάνω σε αυτή την ιστορία. Έχω μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους όπως ο κ. Κοκοτσάκης και κάποιους άλλους χημικούς, έχουμε στείλει αρκετά από τα πορίσματα και τα αποτελέσματα του Χημείου του κράτους και σε εξωτερικά εργαστήρια και θα δούμε ότι οι ουσίες αυτές ήταν με 95% καθαρότητα. Για παράδειγμα το ξυλόλιο ήταν 95% καθαρότητας, δεν ήταν αποτέλεσμα διάσπασης ή καύσης ή κάτι άλλο ήταν αυτούσιο το υλικό», κατέληξε.