Σε παράλληλη πορεία κινούνται τρεις δικαστικές έρευνες έναν χρόνο μετά την τραγική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στη θέση Ευαγγελισμός Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα: Λακαφώσης στα Παραπολιτικά 90,1: "Παράλογο να δούμε το μανιτάρι φωτιάς μετά τη σύγκρουση, έχουμε 7 σημεία όπου εντοπίστηκε ξυλόλιο"

Τέμπη: Στους 34 πλέον οι κατηγορούμενοι - Ποινική δίωξη και κατά του Αγοραστού


Η βασική δικογραφία που αφορά το δυστύχημα των Τεμπών «φουσκώνει» συνεχώς αφού προστίθενται νέοι κατηγορούμενοι, ενώ συσχετίσθηκε με τη δικογραφία που είχε σχηματισθεί σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, που επρόκειτο να πάει απευθείας στο ακροατήριο. Η ποινική δίωξη σε βάρος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Θεσσαλίας αφορά το μπάζωμα του τόπου του συμβάντος, με τον κ. Αγοραστό να κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Ο ίδιος πάντως στο υπόμνημα εγγράφων εξηγήσεων που είχε δώσει υποστήριξε πως η Περιφέρεια είχε υποστηρικτικό ρόλο στην υπόθεση, αφήνοντας αιχμές για την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, αλλά και τις δικαστικές Αρχές.

Πλέον, οι κατηγορούμενοι στη βασική υπόθεση έχουν φτάσει τους 34, που βαρύνονται κατά περίπτωση με βαρύτατες πράξεις, μεταξύ των οποίων η κακουργηματικού χαρακτήρα διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων διά παραλείψεως.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czhu6j4l02z5)


Τέμπη: Δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα πρόσωπα

Στις 7 Μαρτίου αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη για να απολογηθούν περίπου 15 πρόσωπα, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα πρόσωπα που ίσως καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

Ωστόσο, με την τελευταία προσθήκη κατηγορουμένων στη βασική δικογραφία, έχουν λάβει ήδη προθεσμίες και για μια ακόμη υπόθεση σε βάρος τους που αφορά την αμαρτωλή Σύμβαση 717, για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, στην οποία δόθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις με αποτέλεσμα έπειτα από 9 έτη το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί.

Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαίας Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα, που έχει καλέσει σε απολογία 23 μη πολιτικά πρόσωπα (περίπου 15 εκ των οποίων καλούνται σε απολογία για άλλα αδικήματα στη Λάρισα), τα οποία έχουν λάβει προθεσμίες μέχρι και το τέλος Απριλίου για να απολογηθούν.

Τέμπη: Ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος των ελεγκτών

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και τρίτη δικογραφία που αφορά τους επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Όπως φαίνεται, προέκυψαν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος των ελεγκτών αφού στο πόρισμά τους φέρεται να υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των ευρημάτων και των συμπερασμάτων τους, στα οποία δεν κατέληξαν σε ποσοτικοποίηση της ζημίας.

Σήμερα εκδικάζεται η πρώτη αγωγή

Πάντως, σήμερα το πρωί αναμένεται να εκδικαστεί η πρώτη αγωγή, στο πλαίσιο εργατικής διαφοράς, που έχουν καταθέσει η σύζυγος, οι δύο γιοι και η αδερφή του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας κατά της Hellenic Train. Οι συγγενείς του ελεγκτή που έχασε τη ζωή του διεκδικούν 250.000 ευρώ έκαστος (συνολικά 1.000.000) ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη και την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την απώλεια της ζωής του δικού τους ανθρώπου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή