Στο Φύλλο της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δηµοσιεύθηκε χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη λειτουργία των απογευµατινών χειρουργείων επί πληρωµή στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Στην ΚΥΑ επισηµαίνονται τα ακόλουθα: Τα απογευµατινά χειρουργεία, που, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, µπορούν να ξεκινήσουν και από σήµερα, αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραµονή στο νοσοκοµείο πέραν της µίας ηµέρας. Με απόφαση των διοικητών των νοσοκοµείων και έπειτα από εισήγηση της επιτροπής χειρουργείου καθορίζονται οι τοµείς και τα τµήµατα/κλινικές όπου είναι δυνατή η λειτουργία τους. Ο έλεγχος λειτουργίας πραγµατοποιείται σε καθηµερινή βάση από τους διοικητές των νοσοκοµείων και σε µηνιαία βάση από τους διοικητές των οικείων Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Η λειτουργία αφορά όλες τις µέρες, εξαιρουµένων των νοσοκοµείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν δύναται να πραγµατοποιείται τις ηµέρες γενικής εφηµερίας τους. ∆ύναται να συµµετέχει το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο νοσοκοµείο µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας και µε οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης. Επίσης, δύναται να συµµετέχουν και οι ειδικευόµενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β΄ και Γ΄. Το προσωπικό συµµετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφηµερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευµατινά ιατρεία κατά την ολοήµερη λειτουργία του νοσοκοµείου. Ως προϋπόθεση συµµετοχής των ιατρών ορίζεται η διατήρηση του αριθµού των χειρουργικών επεµβάσεων και επεµβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκοµείου.

Οι χειρουργικές πράξεις αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ. Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενούς ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέµβαση ή άλλη επεµβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκοµείων πέραν του τακτικού ωραρίου αποζηµιώνεται µε βάση το Σύστηµα Κοστολόγησης Νοσοκοµειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ).

Απογευµατινά χειρουργεία: Οι αμοιβές

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά για τις αµοιβές του προσωπικού και τα έξοδα νοσοκοµείου για τη λειτουργία του πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκοµείου και εγγράφονται σε µοναδιαίο λογαριασµό. Οι χειρουργικές επεµβάσεις και επεµβατικές πράξεις διαχωρίζονται ανάλογα µε τη βαρύτητά τους σε έξι κατηγορίες, οι οποίες καθορίζονται στην ΚΥΑ.

Οι αµοιβές του ιατρικού προσωπικού, οι οποίες συµπεριλαµβάνονται στο συνολικό ποσό που θα καταβάλλει ο ασθενής στο νοσοκοµείο, καθορίζονται ανάλογα µε την οριζόµενη κατηγορία εκάστης διενεργούµενης χειρουργικής επέµβασης και επεµβατικής πράξης. Οι προβλεπόµενες αµοιβές που αφορούν τους χειρουργούς Α΄ προκύπτουν διαβαθµιζόµενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για συντονιστές διευθυντές/καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για διευθυντές/αναπληρωτές καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για επιµελητές/επίκουρους καθηγητές. Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων πέραν του τακτικού ωραρίου αµείβεται µε δεκαπέντε (15) ευρώ έκαστος ανά ώρα απασχόλησης µετά το τακτικό ωράριο.

Χειρουργικές επεµβάσεις και άλλες επεµβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου δεν µπορούν να διενεργούνται µετά τις 10.00 µ.µ. Οι επεµβάσεις κοστολογούνται ανάλογα µε τη βαρύτητά τους. Οι πολύ µικρές 300 ευρώ, οι µικρές 500 €, οι µεσαίες 900 €, οι µεγάλες 1.200 €, οι βαριές 1.600 € και οι εξαιρετικά βαριές 2.000 €.

apogevmatini_iatreia_ok