Τα αίτια και τους αυτουργούς της ισχυρής έκρηξης στο βενζινάδικο στον Πειραιά εξετάζουν οι αστυνομικές Αρχές, όπου ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν πιθανά σενάρια που συνδέουν την υπόθεση με την Greek Mafia.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό συνέβη περί τις 03:15, όταν έσκασε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε έναν μαντρότοιχο που υπάρχει και χωρίζει το βενζινάδικο με το οικόπεδο που σταθμεύουν οχήματα. Ήταν τόσο σφοδρό το μέγεθος της έντασης του χτυπήματος, που στο σημείο δημιουργήθηκε κρατήρας, ενώ ανοίχτηκε και μια τρύπα στον μαντρότοιχο.

Στο σημείο βρέθηκαν ειδικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι ερεύνησαν τα υπολείμματα από την έκρηξη προκειμένου να εξακριβώσουν το είδος της βόμβας.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Δίωξη Εκβιαστών και αναζητείται τόσο το ποιος έδωσε την εντολή για το χτύπημα όσο και πληροφορίες για το δρομολόγιο των δραστών.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, μίλησε στο Live News σχετικά με τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές.

Όπως είπε, δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται. Το ένα αφορά τη σύνδεσή του με τα πρόσφατα συμβόλαια θανάτου με θύματα μέλη της Greek Mafia, τα οποία έχουν αποδοθεί σε αλλοδαπούς ποινικούς που σχετίζονταν με λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Το συγκεκριμένο βενζινάδικο φαίνεται να ανήκει σε κάποιο από τα προγενέστερα θύματα.

Επιπλέον, πριν από μερικά 24ωρα ανακοινώθηκε πως η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε σε εξάρθρωση ενός κυκλώματος που παρήγαγε και διαμοίραζε διαλύτες καυσίμων, προκειμένου να γίνεται η νόθευσή τους.

Το δεύτερο σενάριο αφορά αυτήν την υπόθεση και θεωρούν πως κάποιος τους «κάρφωσε» στις Αρχές.

Αυτό που εκτιμούν οι Αρχές είναι πως ίσως αυτή η επίθεση να είναι προάγγελος νέων συμβολαίων θανάτου.


Το χρονικό της έκρηξης

Έχουν περάσει λίγα λεπτά από την ισχυρότατη έκρηξη δίπλα σε βενζινάδικο του Πειραιά και η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Οι ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών αλλά και παρκαρισμένα αυτοκίνητα, οι καταστροφές στον τοίχο που χώριζε το πρατήριο με τον ακάλυπτο χώρο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, μαζί με τα θραύσματα στο πεζοδρόμιο, μαρτυρούν την ένταση της έκρηξης.

Μέσα σε γειτονικά σπίτια όπως αυτό, το ξύπνημα για τους ενοίκους ήταν εφιαλτικό.

Από τα μπαλκόνια ορισμένοι καταγράφουν τις πρώτες εικόνες. Με τους αστυνομικούς να προσπαθούν με φακούς στα χέρια να διαπιστώσουν πού ακριβώς είχε τοποθετηθεί αυτή η μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας.

Κάτοικοι της περιοχής στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση κατεβαίνουν από τα σπίτια τους και βλέπουν σπασμένες τζαμαρίες, μπετά να έχουν φύγει και να φαίνονται οι σιδεριές και τα θεμέλια σε τοίχους, με τους πρώτους αστυνομικούς που έχουν φτάσει και αποκλείουν το σημείο με κορδέλες.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί δίπλα από το βενζινάδικο, σε ακάλυπτο χώρο με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και εξερράγη λίγο μετά τις 03.00 τη νύχτα.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη, στο βενζινάδικο ήταν ένας άντρας από την Τυνησία. Σώθηκε από θαύμα. Για λίγα δευτερόλεπτα. Ίσα που κατάφερε να περάσει από το σημείο όπως λέει.

Ανάστατοι και φοβισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής στον Πειραιά, έλεγαν στους αστυνομικούς πως πριν από περίπου ένα μήνα είχαν ακουστεί πυροβολισμοί στο ίδιο σημείο.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει καλύτερα το μέγεθος των καταστροφών. Η κάμερα του Live News βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή με αφετηρία το βενζινάδικο.

Η ανησυχία στον Πειραιά είναι διάχυτη, με μαθητές να λένε ότι η έκρηξη ακούστηκε μέχρι το Μικρολίμανο.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το χτύπημα ήταν προειδοποιητικό και σχετίζεται με πόλεμο μεταξύ «νονών» της νύχτας.

«Είμαστε εδώ μαζί με τα επιτελεία του δήμου να εκτιμήσουμε τις ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων, των αυτοκινήτων, των γραφείων. Ήταν μία επικίνδυνη ενέργεια», τόνισε ο Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι η επίθεση σχετίζεται με κάποια ομάδα που επιδιώκει να «επεκτείνει τις οικονομικές της δραστηριότητές. Το γεγονός μάλιστα ότι οι δράστες έβαλαν μία τόσο ισχυρή βόμβα σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα σε ώρα που το βενζινάδικο ήταν ανοιχτό, δείχνει στους αστυνομικούς ότι στόχος τους ήταν να κάνουν επίδειξη δύναμης.

Ποια είναι η σύνδεση του Βασίλη Ζαμπούνη με το βενζινάδικο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Live News, το συγκεκριμένο βενζινάδικο «ήλεγχε» στο παρελθόν μέσω τρίτου, ο Βαγγέλης Ζαμπούνης, που δολοφονήθηκε πρόσφατα στον Νέο Κόσμο.

Μετά το έγκλημα, η διαχείριση του βενζινάδικου πέρασε σε άλλα πρόσωπα και πιθανολογείται ότι κάποιος ποινικός ήθελε μέσω της έκρηξης να στείλει μήνυμα στους νέους ιδιοκτήτες.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Δίωξη Εκβιαστών και αναζητείται τόσο το ποιος έδωσε την εντολή για το χτύπημα όσο και πληροφορίες για το δρομολόγιο των δραστών.