Στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων οι 49 συλληφθέντες από την έφοδο των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Ο κόσμος που είχε συγκεκντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο φώναζε συνθήματα.

Και οι 49, ο ένας πίσω από τον άλλον, οδηγήθηκαν στο γραφείο της εισαγγελέως η οποία άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και για απείθεια, καθώς οι 48 αρνήθηκαν να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα.

Από τους 49, οι 31 είναι άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών. Σημεώνεται ότι οι 10 εξ αυτών δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Ο νόμος προβλέπει μέχρι και οριστική διαγραφή φοιτητών σε περιπτώσεις δήθεν πάρτι που εξελίσσονται σε περιστατικά τυφλής βίας», διεμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στο διαδίκτυο.

Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν ''πάρτι'' σε πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας

ΑΠΘ: Μετά από καταγγελία η έφοδος των ΜΑΤ 

Η επέμβαση των ΜΑΤ στη Σχολή Θετικών Επιστημών, καθώς και στο Βιολογικό του Αριστοτελείου που τελούσε υπό κατάληψη αρκετές εβδομάδες έγινε μετά από καταγγελία ότι ομάδα φοιτητών προσπάθησαν να αφαιρέσουν με τροχό τις λαμαρίνες που βρίσκονται περιμετρικά της υπό ανέγερση βιβλιοθήκης.

Μέσα στους χώρους του ιδρύματος οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Συγκεκριμένα:

-22 ξύλινα κοντάρια

-12 αντιασφυξιογόνες μάσκες

-11 πυροσβεστήρες

– μεταλλικός κόφτης σιδήρου

-2 μεταλλικοί τροχοί κοπής

– βαριοπούλα

-6 κράνη

– χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνο

Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για αποτυπώματα και DNA.

«Η εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ ήταν απρόκλητη αναίτια και ο μοναδικός της στόχος ήταν η εκκένωση των καταλήψεων στα 3 τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών τα οποία τελούσαν σε κατάληψη με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων», είπε ο Ηλίας Κονδύλης, γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ.

Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχιστούν. Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια οι συλληφθέντες.