Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών - Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, με αφορμή την ανακοίνωσή τους που αντιτίθενται στους περιορισμούς για την Golden visa

«Διαβάζοντας κάποιος το Δελτίο Τύπου μας μπορεί να νομίζει ότι βγήκαν οι μεσίτες να πουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, που χάνουν λεφτά κλπ. Αυτό θέλω να διαφυλάξω και να πω ότι δεν είναι το άμεσο πρόβλημα. Μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς υπάρχει που δεν υπάρχουν ακίνητα παρά το πρόβλημα το οποίο μπορεί να δημιουργεί, αν δημιουργεί κατά το κράτος η Golden visa. Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν ακίνητα άρα κόβουμε την Golden Visa για να υπάρχουν για τους Έλληνες.

Επωφελήθηκαν οι Έλληνες από το σταμάτημα της λειτουργίας της Golden visa με το διπλασιασμό της στα 500 χιλιάδες; Όχι. Δεν απέδωσε το μέτρο αυτό, δεν νομίζω να απελευθερώθηκαν χιλιάδες ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια ή τα νότια προάστια ή στη Θεσσαλονίκη και να μην τα είδαμε. Αντιθέτως οι μισθωτικές αξίες ανεβήκαν και άλλο», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε πως «τα  βαθύτερα αίτια της κρίσης είναι στα κλειστά σπίτια. Το είπε και ο πρωθυπουργός ότι είναι 770 χιλιάδες τα κλειστά ακίνητα τα οποία δημιουργούν το πρόβλημα της ασφυκτικής συμπίεσης μεταξύ υπερβάλλουσας ζήτησης και μειωμένης προσφοράς.

Ο Λευτέρης Ποταμιάνος  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"   21-03-24
Στην επισήμανση ότι «αυτό δεν το είχαμε στο παρελθόν» είπε ότι αυτό συνέβη «γιατί αυξήθηκε η ζήτηση, υπήρξαν και ξένοι γενικότερα που ζητάνε ακίνητα, δεν βγήκε νέο προϊόν στην αγορά μέσω μειωμένης οικονομικής δραστηριότητα και επίσης πολλά ακίνητα έχουν κατασχεθεί από τράπεζες και Funds, αυτό γιατί δεν το λεει κανείς; Υπάρχουν πολλά μπλοκαρισμένα ακίνητα τα οποία είναι σε πλειστηριασμούς, υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα τα οποία βρίσκονται στα χέρια του δημοσίου και δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Υπάρχουν και ακίνητα τα οποία είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά δεν είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν και ακίνητα τα οποία πουλήθηκαν στην Golden visa αλλά όταν έχεις το 20 ή το 15% του οικιστικού αποθέματος κλειστό δεν μπορεί να είναι όλα αυτά στη βραχυχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση δεν ακούει στην αγορά».