Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει σήμερα την εμφάνισή της σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον ουρανό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχει προσδώσει ένα κίτρινο χρώμα στην ατμόσφαιρα.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Πρωταπριλιά με ζέστη και αφρικανική σκόνη - Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει τους 31 βαθμούς

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d08rgxnvwnsh)

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα φτάσει σήμερα τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογο αναμένεται το σκηνικό και αύριο, όπου αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ μαζί με τη ζέστη. 

Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να διαρκέσει, καθώς αναμένονται διαδοχικά κύματα μέχρι και το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον καθηγητή- πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Α. Καζαντζίδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

afrikaniki_skoni_athina4215747-001
afrikaniki_skoni_athina4215762-002
afrikaniki_skoni_athina4215833-003
afrikaniki_skoni_athina4215887-004


«Πνίγηκε» στη σκόνη και η Θεσσαλονίκη

Ένα κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης έχει δημιουργηθεί και στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μαθηματικό - Μετεωρολόγο και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ Δημήτριο Μπαμπζέλη, η σκόνη προέρχεται από τα βάθη της Σαχάρας, ενώ μετακινείται ανάλογα με τα καιρικά συστήματα και την κυκλοφορία του ανέμου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη και προσθέτει: «Όταν φυσάει νοτιάς, έχουμε αυξημένη υγρασία στην περιοχή μας. Επειδή υπάρχει άπνοια στην επιφάνεια της θάλασσας τις τελευταίες μέρες, έχουμε και αυξημένη σχετική υγρασία με αποτέλεσμα σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο να δημιουργείται έντονο στρώμα ομίχλης. Η Θεσσαλονίκη, που είναι παραθαλάσσια πόλη, επηρεάζεται από όλη αυτή την ομίχλη, η οποία διαλύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι εντελώς. Ακόμη και τώρα, όλος ο Θερμαϊκός Κόλπος μέχρι και τις παρυφές του Πηλίου είναι καλυμμένος από ομίχλη και σκόνη».

afrikaniki_skoni_thessaloniki6171563-001
afrikaniki_skoni_thessaloniki6171565-002
afrikaniki_skoni_thessaloniki6171591-003
afrikaniki_skoni_thessaloniki6171593-004