Με τη σύλληψη ενός υπόπτου, τρεις τραυματίες και απολογισμό 2.000 καμένα στρέμματα τέλειωσε ο πύρινος εφιάλτης στο Λασίθι, την ίδια ώρα που η Πολιτική Προστασία θέτει σε συναγερμό για σήμερα έξι Περιφέρειες.
Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 35χρονου άντρα που φέρεται να έκαιγε κλαδιά στο χωράφι του και πιθανώς προκάλεσε τη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, και όπως φάνηκε τα κατάφεραν. Από τη φωτιά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας 74χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Βενιζέλειο» με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και μάλιστα έχει διασωληνωθεί. Οι άλλοι δύο είναι ένας πυροσβέστης και μία ηλικιωμένη, με διάστρεμμα και κάταγμα στο χέρι, αντίστοιχα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς -εξαιτίας της οποίας εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη ύστερα από μηνύματα του 112- επιχείρησαν 186 πυροσβέστες με 14 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν, επίσης, πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Σημειώνεται πως σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Πολιτική Προστασία: Σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 για σήμερα έξι Περιφέρειες

Έπειτα από σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και κατόπιν συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αποφασίστηκε να τεθούν σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) όλες οι δυνάμεις για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων ήταν η ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ που πνέουν στη χώρα και οι οποίοι θα συνεχιστούν έως και την Τρίτη. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, εξάλλου, εκδηλώθηκαν μέσα σε 24 ώρες (6 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τις 6 χθες το απόγευμα) 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή