Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση κακοποίησης δύο υιοθετημένων παιδιών από τη θετή τους μητέρα στη Ζάκυνθο.
Οι γονείς είχαν υιοθετήσει τα παιδιά που ήταν αδέλφια σε ηλικία 6 και 7 ετών, σύμφωνα με τον Κώστα Γιαννόπουλο, πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, απ' όπου τα είχαν πάρει.

Τη φροντίδα των παιδιών ανέλαβε ξανά το Χαμόγελο του Παιδιού, με τον πρόεδρο Κώστα Γιαννόπουλο να αποκαλεί φρίκη όσα βίωσαν τα ανήλικα παιδιά.

«Στις 6/4 δεχτήκαμε κλήση στο 1056 από τη γειτόνισσα. Δεν πήρε κατευθείαν στην Αστυνομία. Ενημερώσαμε την Αστυνομία και πήγε περιπολικό και πήρε το παιδί που είχε κάνει καταγγελία στη γειτόνισσα. Ενημερώσαμε τον εισαγγελέα Ζακύνθου, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση»,
είπε στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα στην παιδική προστασία.

Διαβάστε ακόμα: Ζάκυνθος: Απορρίπτει όλες τις κατηγορίες κακοποίησης κατά των παιδιών της η 49χρονη συλληφθείσα


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ef49dboqi9)

Κώστας Γιαννόπουλος: Είναι ευθύνη της Περιφέρειας να ελέγχει τακτικά αν είναι κατάλληλη η οικογένεια

«Είναι ευθύνη της Περιφέρειας να ελέγχει τακτικά αν είναι κατάλληλη η οικογένεια», είπε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, σχετικά με την υπόθεση κακοποίησης δύο υιοθετημένων παιδιών από τη θετή μητέρα τους στη Ζάκυνθο.

«Η οικογένεια επιλέγεται από τον αρμόδιο φορέα της Περιφέρειας ύστερα από έλεγχο», είπε αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής της οικογένειας και συνέχισε: «Η Περιφέρεια έχει την εποπτεία της υιοθεσίας. Η οικογένεια πρέπει να παρακολουθείται για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την υιοθεσία».

Όπως δήλωσε, η γειτόνισσα στην οποία προσέφυγαν τα παιδιά «κάλεσε στο 1056 και στο Χαμόγελο. Εμείς καλέσαμε την Αστυνομία και στείλαμε το περιπολικό, το οποίο πήρε τα παιδιά από τη μητέρα τους».

Τόνισε πως είναι προτιμότερο τα παιδιά να τα πάρει η Εισαγγελία, ώστε να είναι κοντά σε ανθρώπους που γνωρίζουν και να παραμένουν κοντά σε ένα γνώριμο περιβάλλον, παρά να επιστρέψουν σε κάποια δομή του οργανισμού.
Υπογράμμισε πως και οι βιολογικοί γονείς των παιδιών ήταν κακοποιητικοί. «Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από εμάς το 2019 και μείνανε μαζί μας για 1,5 χρόνο».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ehhzzhqw2x)

"Η κοινωνική πρόνοια είναι υποστελεχωμένη"

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε πως όλα τα παιδιά χρειάζονται μία οικογένεια. «Η κοινωνική πρόνοια είναι υποστελεχωμένη. Η οικογένεια επιλέχθηκε επειδή ήθελε να υιοθετήσει τα παιδιά αυτά. Τα συγκεκριμένα παιδιά ήταν σε μια ηλικία που ήταν δύσκολο να υιοθετηθούν, αφού οι περισσότερες οικογένειες επιλέγουν παιδιά μικρότερης ηλικίας».

Υποστήριξε πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο επιστροφών παιδιών στον οργανισμό, τα οποία αργότερα εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά εξαιτίας του εσωτερικευμένου θυμού τους.

Τέλος, ο πρόεδρος του Χαμόγελου αναφέρθηκε και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, λέγοντας πως οι γυναίκες που κακοποιούνται, βοηθούνται από τον οργανισμό. «Υπάρχουν διαθέσιμες δομές για να φιλοξενήσουν μητέρες με παιδιά που είναι θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς. Το panic button είναι καλό σαν ιδέα, πρέπει όμως να υπάρχουν σπίτια για να φιλοξενήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

Ζάκυνθος: Το χρονικό

Η μητέρα κακοποιούσε τα παιδιά, 12 και 9 ετών, εδώ και τρία χρόνια, μέχρι που αυτά έφυγαν από το σπίτι που ζούσαν μαζί της, ζητώντας βοήθεια από γειτόνισσα της οικογένειας. Ο πατέρας αυτοκτόνησε πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, της είπαν ότι η μητέρα τους τα χτυπάει συνεχώς και της ζήτησαν να καλέσει την Αστυνομία, όπως και έκανε.

Στην καταγγελία τους τα δύο ανήλικα δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είναι η βιολογική τους μητέρα και ότι τα χτυπούσε από την πρώτη στιγμή που υιοθετήθηκαν.

Μετά την ενημέρωση των Αρχών, οι αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο, όπου συνέλαβαν τη 49χρονη μητέρα.

Τα παιδιά διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, όπου μετά την εξέταση των γιατρών διαπιστώθηκαν σημάδια κακοποίησης στο σώμα τους, όπως εκδορές και μελανιές που προκλήθηκαν από ξυλοδαρμό. Τα παιδιά επέστρεψαν στη φροντίδα του Χαμόγελου του Παιδιού.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0eh2b03sagh)


Ζητούσε χρήματα, αντί στεφάνων

Πριν από 10 ημέρες η γυναίκα έχασε τον σύζυγό της, ο οποίος αυτοκτόνησε. Η γυναίκα σε ανάρτησή της ζήτησε χρήματα αντί στεφάνων στην κηδεία του συζύγου της, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά εκείνη και τα παιδιά.