«Καμπανάκι» σημαίνουν οι μετεωρολόγοι για την επερχόμενη κακοκαιρία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα και πολύ νερό το οποίο αναμένεται να πέσει τις επόμενες ώρες, ενώ τα βλέμματα στρέφονται πρωτίστως στη Θεσσαλία, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη μετά και το πέρασμα του «Daniel» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Καλλιάνος: Σε Θεσσαλία, Βόρεια Εύβοια και Σποράδες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Με ανάρτηση του στο Facebook, ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, έκανε λόγο πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία του προκαλούν «μια μικρή ανησυχία». «Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, η Βόρεια Εύβοια και οι Σποράδες φαίνεται ότι θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι αύριο το πρωί», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κύριος Καλλιάνος.

«Στην Αττική θα βρέξει τις επόμενες ώρες και πιθανότατα θα έχουμε και πέρασμα καταιγίδων από το νομό το βράδυ. δεν φαίνεται όμως ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές του νομού», τόνισε ο μετεωρολόγος.



Κολυδάς: Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα

Μέσω ανάρτησης στο Twitter ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς αναφέρθηκε στην επερχόμενη κακοκαιρία σε περιοχές του Βόλου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, επισημαίνοντας πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εκδηλώνονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή. Σε αυτήν αναφέρει τα εξής:

«ΒΟΛΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ...
Επελέγησαν 4 Διεθνή Μοντέλα Καιρού (#ECMWF, #ICON, #GFS και #COSMO ), όπου μέσω της εφαρμογής που διαθέτει η
@meteoblue λάβαμε τα ωριαία προγνωστικά ύψη υετού για κάθε πόλη.
1. Παρατηρούμε ότι και στις 3 σημειακές προγνώσεις (μετεωγράμματα) δεν ξεπερνάμε ανά ώρα τα 8-12mm βροχής.
2. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εκδηλώνονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια "σχεδόν κανονική" χρονική κατανομή.
3. EFΙ : Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται με υψηλό δείκτη 24ωρης βροχόπτωσης EFI ( Extreme Forecast Index) αποτυπώνονται στον τελευταίο χάρτη. Ο χάρτης βασίζεται στην κλιματολογία των διαφόρων περιοχών και με χρωματικό δείκτη να μας δίνει το σχετικό σήμα, ανάλογα με την εποχή και το φαινόμενο.
4. ΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΕΚΤΑΚΤΟ : http://emy.gr/emy/el/warning/weather_warnings_html?type=EDKF&number=1&language=gr
5. ΜΕΤΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΜΥ (Τα μετεωγράμματα αυτά είναι ανά 3ωρο )
ΒΟΛΟΥ : http://emy.gr/emy/el/forecast/meteogramma_emy?perifereia=Thessaly&poli=Volos
ΛΑΡΙΣΑΣ : http://emy.gr/emy/el/forecast/meteogramma_emy?perifereia=Thessaly&poli=Larisa
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : http://emy.gr/emy/el/forecast/meteogramma_emy?perifereia=Thessaly&poli=karditsa».




Μαρουσάκης: Κίνδυνος για πλημμύρες από τη βροχή

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στις περιοχές της Κεντρική Ελλάδας, τα βορειοανατολικά τμήματα και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0o1uh0dn70x)

Τσατραφύλλιας: Οι περιοχές που είναι «στο κόκκινο» 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού έχει αναβαθμισθεί σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» είναι κατά κύριο λόγο η Θεσσαλία και ειδικότερα οι περιοχές του Πηλίου, η βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα οι πυρόπληκτες εκτάσεις, αλλά και οι Σποράδες, η Χαλκιδική, η Πιερία καθώς και τα νησιά Χίος και Μυτιλήνη. Γι’ αυτές τις περιοχές υπάρχει ο κίνδυνος για αιφνίδιες πλημμύρες, όπως τόνισε, μιλώντας στον ALPHA.

Θεσσαλία: Αναστέλλεται για σήμερα (19/04) η λειτουργία των εσπερινών σχολείων - Καθαρίζονται κανάλια και ρέματα

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αποφάσισε για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, την αναστολή της λειτουργίας όλων των εσπερινών σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο κρατικός μηχανισμός στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας βρίσκεται επί ποδός από νωρίς σήμερα το πρωί (19/04), ενώ, στη Λάρισα μετέβη και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Τεχνικές υπηρεσίες καθαρίζουν κανάλια και ρέματα και κοίτες ποταμών εν όψει του νέου «κύματος» κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή. Πρόκειται για εκτάσεις που ακόμη μετρούν τις πληγές τους μετά το «σφυροκόπημα» του Daniel, που προκάλεσε σφοδρές καταστροφές πριν από μερικούς μήνες.

Τα μηνύματα από το 112 και το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ

Νωρίτερα, μπαράζ μηνυμάτων από το 112 εστάλησαν σε όσους βρίσκονται σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και νησιά βορείου Αιγαίου ενόψει της κακοκαιρίας. «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» λέει το μήνυμα του 112.

Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγάλη,  ενώ νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε το περιφερειακό συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια στη Λάρισα.

Ιδιαίτερα, επισημαίνεται ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, με τις Αρχές να είναι σε επιφυλακή, ενώ επί ποδός βρίσκονται ΕΛ.ΑΣ. και στρατός.

Παράλληλα, τουλάχιστον 200 μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι κάτοικοι της Θεσσαλίας έχουν προμηθευτεί τσουβάλια με άμμο, ενώ έχουν ξεκινήσει εργασίες στο Στόμιο Λάρισας και καθαρίζονται φρεάτια.

112

«Είμαστε όλοι εδώ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Βεβαίως δεν είναι της τάξεως που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν από μερικούς μήνες, όμως είναι σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο. Θα μείνω εδώ μέχρι αύριο» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είπε: «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Αυτό που μας ανησυχεί, είναι- όπως είπε και ο υπουργός- ότι η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη».

Κακοκαιρία: Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τόσο κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, όσο και μόλις αυτά περάσουν.

Συγκεκριμένα:

Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία «100», Πυροσβεστικό Σώμα «199», ΕΚΑΒ «166», τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112».

Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

Εξηγήστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.ά.

Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κ.ά.).

Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της ΕΜΥ και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.ά.

Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κ.ά.).

Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

To έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα Παρασκευή (19-04-24) νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. 

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:


Σήμερα Παρασκευή (19-04-24)

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).
γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.


Αύριο Σάββατο (20-04-24)

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία
Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
Νότια Πιερία
Βόρεια Εύβοια
Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)